szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Egy LMP-s és egy jobbikos képviselő közös módosító indítvány nyújtott be az Országgyűlésnek, amellyel megdupláznák a női képviselők számát a parlamentben.

Az LMP-s Ertsey Katalin és Gaudi-Nagy Tamás, a Jobbik képviselője az új választási törvényjavaslathoz hétfőn benyújtott közös módosítójukban azt kezdeményezik, hogy ha az országos listán két egymást követő helyen azonos nemű jelölt szerepel, a soron következő helyen ellenkező nemű jelöltet kelljen állítani.

Szerintük a javaslat megvalósulása esetén megduplázódna a nők száma a legfőbb döntéshozó fórumon, így a nők parlamenti aránya a jelenlegi 9 százalékról 16 százalékra nőhetne.

A két ellenzéki képviselő felhívja a figyelmet arra is, hogy a világon több mint száz országban alkalmaznak kvótát a nők arányának biztosítására, ez az eszköz élvezi az ENSZ és más nemzetközi szervezetek, "valamint a pápa támogatását is". Hangsúlyozzák, hogy kutatások szerint mérhetően jót tesz egy társadalomnak, ha a legfőbb döntéshozatalban minél inkább a természetes arányhoz közelít a nők aránya.

"A nők kompromisszumkészebb, türelmesebb stílusban dolgoznak, jól használják biológiai adottságukat, a megosztott figyelem képességét, amely nem csak a családban, de a munka világában is hasznos.(...) A nők elsősorban nem harcra, hanem érvelésre építenek. A mai, rendkívüli egymásra utaltságban működő globális világban az együttműködésen alapuló, megoldás orientált politizálás lehet a sikeres" - érvel a két politikus.

A 386 fős Országgyűlésnek jelenleg 34 női képviselője van. Az 15 tagú LMP-frakciónak 5, a 46 fős Jobbik-frakciónak 3 női képviselője van. A 225 tagú Fidesz-frakcióban 19, a 37 tagú KDNP-képviselőcsoportban 2, a 48 tagú MSZP-frakcióban szintén 2, a függetlenek között pedig 3 képviselőnő dolgozik.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!