szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Kihelyezett ülést tart szerdán a kormány Sopronban - erősítette meg Kuslics Balázs, a helyi önkormányzat sajtófőnöke kedden.

December 14-ét 2001-ben nyilvánította a hűség napjává egy kormányrendelet. A jogszabály arra emlékeztet, hogy Sopron a trianoni békeszerződéssel Ausztriához került, de a város lakossága az 1921. december 14-ei népszavazáson úgy döntött: a település térjen vissza Magyarországhoz.

Koszorúzással, kiállítással és konferenciával emlékeznek meg az 1921. évi soproni népszavazás 90. évfordulójáról a héten az Ikva-parti városban. A díszünnepség szerdán, december 14-én lesz a Széchenyi téri Hűségzászlónál. Kilenc évtizede azon a napon Sopron lakossága a Magyarországhoz való tartozásra szavazott.

A városi ünnepséget megelőzően hétfőn kiállítás nyílt korabeli dokumentumokból és fotókból a Széchenyi István Városi Könyvtárban. A tárlat különlegességei az egykori plakátok, falragaszok, a népszavazást megelőző propagandaháborúban bevetett német és magyar nyelvű röplapok, amelyeket ezúttal először mutatnak be az érdeklődőknek - mondta Horváth Csaba könyvtárigazgató hétfőn.

Kedd délelőtt főhajtással adóznak a népszavazás polgármestere, Sopronyi-Thurner Mihály sírjánál a Szent Mihály temetőben, majd a népszavazáson részt vevő települések polgármesterei megkoszorúzzák a polgármester szobrát a Fő téren.

Kedd délután Kegyelet és emlékezet címmel a Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság kiállítása nyílik meg a Liszt Ferenc Kulturális Központban. Ugyanott tartják a történészszimpóziumot a soproni népszavazásról a kiállítás megnyitását követően. A programsorozatot a soproni önkormányzat rendezi.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Leggazdagabb futballklubok: a Barcelona egy hajszállal előzi a Real Madridot

Leggazdagabb futballklubok: a Barcelona egy hajszállal előzi a Real Madridot

Ingyenes közvécékereső appot készített egy zuglói középiskolás

Ingyenes közvécékereső appot készített egy zuglói középiskolás

Szeretettel Erdélyből: Kitört a háború, Marosvásárhelyt ellepte a szemét

Szeretettel Erdélyből: Kitört a háború, Marosvásárhelyt ellepte a szemét