szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Százmillió forint kamatmentes tulajdonosi kölcsönt kap a Budapesti Vidám Park Zrt. a jövő évi szezonkezdéshez, az összeget az operatív működéssel kapcsolatos kiadásokra fordíthatja a társaság. A javaslatról szerdán, rendkívüli ülésen döntött a Fővárosi Közgyűlés.

Tavaly összesen 479 millió forint tulajdonosi kölcsönt adott a főváros a létesítmény azonnali bezárásának az elkerülése érdekében.

Bagdy Gábor pénzügyi főpolgármester-helyettes arról számolt be: a Vidám Park Zrt. teljesítette a 2011-es üzleti tervet, mind a bevételi, mind a kiadási oldalon. A látogatószám a tervezett ötszázalékos növekedéssel szemben várhatóan több mint 23 százalékkal emelkedik, elérve a 300 ezer főt. A terv szerinti 3,5 százalékos árbevétel-növekedés helyett pedig 8,3 százalékos bővülés várható.

A tervezett 219 millió forintos veszteség helyett év végére 182 millió forintos veszteséggel számolnak. Az indítványban az is szerepelt, hogy a társaságnak jelenleg 200 millió forintnyi, gyakorlatilag teljesen kihasznált folyószámla-hitelkerete és 120 millió forint összegű beruházási hitele, ezen túlmenően 479 millió forint tulajdonosi kölcsöne van.

A 2012-es biztonságos szezonkezdéshez a társaság 100 millió forint összegű tulajdonosi kölcsönt tartott szükségesnek, e nélkül a számlavezető bank jogosult lett volna a folyószámla-hitelkeret azonnali felmondására, ami működésképtelenné tette volna a társaságot.

©

A javaslatban megjegyezték: a társaság vezetése a rendelkezésre álló potenciális likviditásjavító intézkedéseket megtette. Ha a gazdálkodás javuló tendenciái folytatódnak, reális lehet, hogy a társaság tulajdonosi forrás bevonása nélkül működjön, a legkorábban 2013-2014-ben.

Bagdy Gábor főpolgármester-helyettes Szaniszló Sándor MSZP-s képviselő kérdésére válaszolva azt is ismertette: a főváros elsősorban a kötelező feladataira koncentrál, de örülne, ha tudna végleges megoldást találni a társaság helyzetére. Mint mondta, hosszú ideje igyekeznek partnert találni a létesítmény üzemeltetéséhez, ugyanakkor a jelenlegi gazdasági helyzet kevésbé alkalmas arra, hogy bárki egy ilyen hosszú távú beruházásba kezdjen.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Törpekuvikot láttak a Mátrában

Törpekuvikot láttak a Mátrában

És akkor Trump örülhet, hogy kap nyugdíjat az elnöki évek után

És akkor Trump örülhet, hogy kap nyugdíjat az elnöki évek után

Lantos Gabriella: Jó az orosz vakcina, de az engedélyezése politikailag motivált

Lantos Gabriella: Jó az orosz vakcina, de az engedélyezése politikailag motivált