szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Az Alkotmányvédelmi Hivatal (AH) új főigazgatóját szakmailag elismerik, ugyanakkor úgy tartják, mindezidáig a háttérben húzódott meg, s éppen ezért nem is számítottak a kiválasztására.

Megszakadni látszik egy "hagyomány": a polgári és katonai titkosszolgálatokat tömörítő Alkotmányvédelmi Hivatal élére a jelek szerint nem pártkatonát, nem "megbízható kádert" neveztek ki, hanem szakmai alapon történhetett a döntés. Egy héttel az Alkotmányvédelmi Hivatal (AH) – volt Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) – főigazgatójának, Balajti Lászlónak a felmentése után jelentették be, hogy az AH új vezetője Göbölös László ezredes, a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat információ-feldolgozó igazgatóságának eddigi vezetője lesz.

Ez ismét Kövér László házelnök egyik részsikere lehet Pintér Sándorral szemben, a belügyminiszter ugyanis az utóbbi hónapokban több kísérletet is tett arra, hogy szorosabb politikai felügyelet alá vonja a szolgálatokat. Ennek leglátványosabb eleme volt a "szuper-titkosszolgálat", a NIBEK terve, ami gyakorlatilag minden adatot megszerezhetett volna az állampogároktól, még csak értesítenie sem kelllett volna erről az érintett hatóságokat, állami szervezeteket. Kövér László erőteljes lobbija nyomán azonban előbb lekerült a parlament napirendjéről az ügy, majd miután pénteken mégis szavaztak róla, elfogadták a házelnök módosító indítványait is, amikkel gyakorlatilag az ötlet lényegét szüntették meg.

Háttérben

Az 51 éves, 1981 óta hivatalos szolgálatot teljesítő Göbölös László neve a hvg.hu által megkérdezett nemzetbiztonsági szakemberek körében nem sokat mondott. Annyit sikerült megtudnunk az új megbízott főigazgatóról, hogy katonaként szolgált, s a hvg.hu-nak név nélkül nyilatkozók elmondása szerint Göbölös László mindig is háttérben maradt. Erre tökéletes helynek tartották eddigi pozícióját, ahova a külföldi információk futnak be.

Szakmai irányítás alatt marad az Alkotmányvédelmi Hivatal
©

"Abszolút szakmai döntés volt. Göbölös László műveleti területen dolgozott nagyon sokáig, ami megfigyeléseket, lehallgatásokat jelent, illetve az így nyert információk értékelését, analizálását. A munkájával minden kormányzat alatt meg voltak elégedve a szolgálatok kinevezett vezetői, meg lehet nézni, hogy Gyurcsány Ferenc és Bajnai Gordon miniszterelnöksége idején is töretlenül fejlődött a titkosszolgálati karrierje" – mondta a hvg.hu-nak a Fidesz egyik szakpolitikusa.

Korábbam másképp volt

Többek között ezért is mondták sokan meglepőnek, hogy az ezredesre esett a választás - azok után, hogy hatalomra kerülése óta a Fidesz (kezdve az Állami Számvevőszéktől a Médiatanácson és a köztársasági elnöki pozíción át a Legfőbb Ügyészig és a bírói szervezet új vezetőjéig) a számára fontos posztokra igyekezett megbízható embereket találni, vagy egykori párttagokat, vagy olyanokat, akik szorosan kötődnek a Fidesz vezetéséhez. A hvg.hu forrása szerint Göbölös Lászlót korábban felkérték a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat élére is, de akkor állítólag nem vállalta a megbízatást.

A parlament Nemzetbiztonsági Bizottságának elnöke, a szocialista Molnár Zsolt a hvg.hu-nak szintén azt említette meg Göbölös László személyével kapcsolatban, hogy nem túl ismert embert, ami lehet jó is, meg rossz is. „Mivel az Alkotmányvédelmi Hivatal élére Göbölös László megbízással került, a bizottságnak nem kell őt meghallgatnia. Amennyiben őt nevezik ki, akkor erre úgyis sor kerül” – tette hozzá Molnár Zsolt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Csikász Brigitta - Kósa András Itthon

Kövér lenyomta Pintért: csendben jegelik a NIBEK-et

Kövér László házelnök Pintér Sándor belügyminiszter feletti győzelmének tartják a Fideszben, hogy levették a parlament hétfőre kitűzött napirendi pontjai közül a Nemzeti Információs és Bűnügyi Elemző Központ (NIBEK) megtárgyalását. NIBEK ettől még lehet - csak egészen másképpen, "fideszes módra", egyéni módosító indítvánnyal.

Akadozik a K&H e-bank és mobilbank szolgáltatása

Akadozik a K&H e-bank és mobilbank szolgáltatása

Csalásra is képes volt, csak hogy vakcinához jusson egy kanadai mogul

Csalásra is képes volt, csak hogy vakcinához jusson egy kanadai mogul

Szeretettel Erdélyből: Kitört a háború, Marosvásárhelyt ellepte a szemét

Szeretettel Erdélyből: Kitört a háború, Marosvásárhelyt ellepte a szemét