szerző:
hvg.hu/MTI

LMP-s képviselők és aktivisták láncolták magukat a Parlament bejárataihoz péntek reggel; a rendőrök bevitték az LMP-s képviselőket és Gyurcsány Ferencet is.

LMP-s képviselők láncolták össze magukat a Parlament bejáratánál pénteken délelőtt, miután a párt "konfrontatív, de erőszakmentes új ellenállást" hirdetett az "Orbán-rendszer" politikájával szemben, az Országgyűlés falain kívül. A párt parlamenti képviselői és néhány tucat aktivista a Parlament déli, illetve északi kapuja mellett sorakozott fel. Kezükben a kormánypárti képviselők A3-as lapokra kinyomtatott fényképeit tartják, amelyen az adott politikus neve és párthovatartozása mellett az "Ugye, nem árulod el a demokráciát?" felirat olvasható. Jávor Benedek tudósítónknak azt mondta, nem akartak asszisztálni a demokrácia lebontásához, ezért választották a tiltakozás ezen módját.

Kaufer Virág képviselő elmondta, nem tudnak mást tenni a demokrácia megvédése érdekében. Képviselők és aktivisták odaláncolták magukat a Parlament bejárataihoz, a rendőrség megpróbál fellépni ellenük. Az LMP részéről Karácsony Gergely, Szabó Rebeka, Vágó Gábor, Ertsey Katalin, Szabó Tímea van az északi kapunál, illetve több civil aktivista is.

Kattintson képeinkért!
©

A déli kapunál többek között Scheiring Gábor, Jávor Benedek és Kaufer Virág láncolta össze magát. A Kossuth tér felőli oldalon csak a kijárati sorompót sikerült eltorlaszolni, a bejárati eltorlaszolását a rendőrök dulakodás árán megakadályozták. Ezen a helyszínen van Kukorelly Endre. Tudósítónk szerint a rendőrök láncvágót hoztak.

A rendőrök korábban Kaufer Virágot és Kukorelly Endrét igazoltatták. Kaufer Virág hangsúlyozta, lemond a mentelmi jogáról. Kukorelly Endrével szemben szabálysértési eljárást indít a rendőrség, mert elállta az ajtót. Kukorelly is azt közölte a rendőrökkel, hogy lemond képviselői mentelmi jogáról.

Kattintson képeinkért!
©

Egy szemtanú szerint rendőrsorfal között lehet bejutni a parlamentbe, az északi kapunál Vágó Gábort a rendőrök a fööldre vitték, majd néhány méterrel arrébb cipelték. Az Index tudósítása szerint Szilágyi Péter LMP-s képviselő a szájában tartott képviselői igazolvánnyal érkezett, hogy a rendőrök eleve ne nyúlhassanak hozzá, és ezt követően láncolta magát a többiekhez. Negyed tizenegykor az LMP azt közölte Facebook-oldalán: visszafoglalták a déli bejáratot, Kukorelly Endre egy behajtó autóra támaszkodva állította meg az egyik fideszes képviselőt, a többiek pedig befeküdtek elé.

A déli kapunál háromnegyed 11-kor megjelent Gyurcsány Ferenc is, és támogatásáról biztosította a demonstrálókat. Érdeklődött a rendőröktől a helyzetről, és DK-s képviselőtársaival együtt a helyszínen maradt. Tudósítónknak Gyurcsány azt mondta: a demokratikus ellenzék egyetért abban, amiért az LMP-sek demonstrálnak. Az egykor Gyurcsány ellen felvonuló Kossuth téri tüntetők közül Gonda László is a helyszínen van szolidaritásból. A Parlament előtti eseményekről élő közvetítést is ad egy blogger, ezt ide kattintva láthatja.

Kattintson képeinkért!
©

A déli oldalon a rendőrök hangosbeszélőn szólítják fel a tüntetőket a helyszín elhagyására. Közben az aktivisták azt skandálják, hogy "Az egész világ téged néz!" Jávor Benedeket, Scheiring Gábort, Kaufer Virágot is elvitték a rendőrök, Gyurcsány Ferencet a rendőrök elvezetik.

Gyülekezési joggal való visszaélés, vagy rendőri intézkedésnek való ellenállás miatt indul várhatóan szabálysértési eljárás az elvitt képviselők ellen - mondta el lapunknak Szabó Tímea. Az LMP-s képviselő szerint azért figyeltek arra kifejezetten, hogy csak szabálysértéssel legyenek vádolhatók, mert így tudnak maguktól lemondani mentelmi jogukról (ezt minden képviselő megteszi, akit elvisznek a Gyorskocsi utcába), és az őket támogató civileket sem akarták súlyosabb büntetésnek kitenni.

A felvonulóknak délelőtt 11 óráig van engedélyük tüntetni - írja az mno.hu egy LMP-s szervezőre hivatkozva, eszerint a demonstrációt követően a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium előtt folytatják a megmozdulást. A rendőrök tizenegy óra után ennek megfelelően hangosbemondón közölte, hogy fejezzék be a tüntetést. Az aktivisták továbbra is ott üldögélnek a déli kapunál - jelentette tudósítónk. Az északi kapunál azonban az LMP közlése szerint egyenként vágják le az embereket a láncokról a rendőrök és előállítják őket. Karácsony Gergelyt, Szabó Rebekát, Vágót Gábort, Szilágyi Pétert és Ertsey Katalint is elvitték a rendőrök. Tudomásunk szerint a Gyorskocsi utcai fogdába szállítják a képviselőket.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
40 ember felmondott az újpesti városházán

40 ember felmondott az újpesti városházán

Tabudöntő könyv jelent meg az 56-os Pesti lányokról

Tabudöntő könyv jelent meg az 56-os Pesti lányokról

Az EU-nak is elismerte a kormány: az MNB-alapítványok közpénzből gazdálkodnak

Az EU-nak is elismerte a kormány: az MNB-alapítványok közpénzből gazdálkodnak

Hol van az a határ, amikor depresszió válik a stresszből?

Hol van az a határ, amikor depresszió válik a stresszből?

Nyomoznak a Borkai-ügyben

Nyomoznak a Borkai-ügyben

Mészáros Lőrinc öccsének cége is állami megbízáshoz jutott

Mészáros Lőrinc öccsének cége is állami megbízáshoz jutott