szerző:
hvg.hu/MTI
Tetszett a cikk?

LMP-s képviselők és aktivisták láncolták magukat a Parlament bejárataihoz péntek reggel; a rendőrök bevitték az LMP-s képviselőket és Gyurcsány Ferencet is.

LMP-s képviselők láncolták össze magukat a Parlament bejáratánál pénteken délelőtt, miután a párt "konfrontatív, de erőszakmentes új ellenállást" hirdetett az "Orbán-rendszer" politikájával szemben, az Országgyűlés falain kívül. A párt parlamenti képviselői és néhány tucat aktivista a Parlament déli, illetve északi kapuja mellett sorakozott fel. Kezükben a kormánypárti képviselők A3-as lapokra kinyomtatott fényképeit tartják, amelyen az adott politikus neve és párthovatartozása mellett az "Ugye, nem árulod el a demokráciát?" felirat olvasható. Jávor Benedek tudósítónknak azt mondta, nem akartak asszisztálni a demokrácia lebontásához, ezért választották a tiltakozás ezen módját.

Kaufer Virág képviselő elmondta, nem tudnak mást tenni a demokrácia megvédése érdekében. Képviselők és aktivisták odaláncolták magukat a Parlament bejárataihoz, a rendőrség megpróbál fellépni ellenük. Az LMP részéről Karácsony Gergely, Szabó Rebeka, Vágó Gábor, Ertsey Katalin, Szabó Tímea van az északi kapunál, illetve több civil aktivista is.

Kattintson képeinkért!
©

A déli kapunál többek között Scheiring Gábor, Jávor Benedek és Kaufer Virág láncolta össze magát. A Kossuth tér felőli oldalon csak a kijárati sorompót sikerült eltorlaszolni, a bejárati eltorlaszolását a rendőrök dulakodás árán megakadályozták. Ezen a helyszínen van Kukorelly Endre. Tudósítónk szerint a rendőrök láncvágót hoztak.

A rendőrök korábban Kaufer Virágot és Kukorelly Endrét igazoltatták. Kaufer Virág hangsúlyozta, lemond a mentelmi jogáról. Kukorelly Endrével szemben szabálysértési eljárást indít a rendőrség, mert elállta az ajtót. Kukorelly is azt közölte a rendőrökkel, hogy lemond képviselői mentelmi jogáról.

Kattintson képeinkért!
©

Egy szemtanú szerint rendőrsorfal között lehet bejutni a parlamentbe, az északi kapunál Vágó Gábort a rendőrök a fööldre vitték, majd néhány méterrel arrébb cipelték. Az Index tudósítása szerint Szilágyi Péter LMP-s képviselő a szájában tartott képviselői igazolvánnyal érkezett, hogy a rendőrök eleve ne nyúlhassanak hozzá, és ezt követően láncolta magát a többiekhez. Negyed tizenegykor az LMP azt közölte Facebook-oldalán: visszafoglalták a déli bejáratot, Kukorelly Endre egy behajtó autóra támaszkodva állította meg az egyik fideszes képviselőt, a többiek pedig befeküdtek elé.

A déli kapunál háromnegyed 11-kor megjelent Gyurcsány Ferenc is, és támogatásáról biztosította a demonstrálókat. Érdeklődött a rendőröktől a helyzetről, és DK-s képviselőtársaival együtt a helyszínen maradt. Tudósítónknak Gyurcsány azt mondta: a demokratikus ellenzék egyetért abban, amiért az LMP-sek demonstrálnak. Az egykor Gyurcsány ellen felvonuló Kossuth téri tüntetők közül Gonda László is a helyszínen van szolidaritásból. A Parlament előtti eseményekről élő közvetítést is ad egy blogger, ezt ide kattintva láthatja.

Kattintson képeinkért!
©

A déli oldalon a rendőrök hangosbeszélőn szólítják fel a tüntetőket a helyszín elhagyására. Közben az aktivisták azt skandálják, hogy "Az egész világ téged néz!" Jávor Benedeket, Scheiring Gábort, Kaufer Virágot is elvitték a rendőrök, Gyurcsány Ferencet a rendőrök elvezetik.

Gyülekezési joggal való visszaélés, vagy rendőri intézkedésnek való ellenállás miatt indul várhatóan szabálysértési eljárás az elvitt képviselők ellen - mondta el lapunknak Szabó Tímea. Az LMP-s képviselő szerint azért figyeltek arra kifejezetten, hogy csak szabálysértéssel legyenek vádolhatók, mert így tudnak maguktól lemondani mentelmi jogukról (ezt minden képviselő megteszi, akit elvisznek a Gyorskocsi utcába), és az őket támogató civileket sem akarták súlyosabb büntetésnek kitenni.

A felvonulóknak délelőtt 11 óráig van engedélyük tüntetni - írja az mno.hu egy LMP-s szervezőre hivatkozva, eszerint a demonstrációt követően a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium előtt folytatják a megmozdulást. A rendőrök tizenegy óra után ennek megfelelően hangosbemondón közölte, hogy fejezzék be a tüntetést. Az aktivisták továbbra is ott üldögélnek a déli kapunál - jelentette tudósítónk. Az északi kapunál azonban az LMP közlése szerint egyenként vágják le az embereket a láncokról a rendőrök és előállítják őket. Karácsony Gergelyt, Szabó Rebekát, Vágót Gábort, Szilágyi Pétert és Ertsey Katalint is elvitték a rendőrök. Tudomásunk szerint a Gyorskocsi utcai fogdába szállítják a képviselőket.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Szeretettel a Vajdaságból: Vučić szerb elnök, a vitamininfluenszer

Szeretettel a Vajdaságból: Vučić szerb elnök, a vitamininfluenszer

A kiszáradás miatt találtak meg egy tavaly vízbe ejtett iPhone-t

A kiszáradás miatt találtak meg egy tavaly vízbe ejtett iPhone-t

Élesebbé vált a verseny a gimnáziumi helyekért

Élesebbé vált a verseny a gimnáziumi helyekért