szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Mintegy 11 milliárd forint ráfordítással elkerülő út épül a 86-os főút zalalövői szakaszán – közölte a Zala Megyei Kormányhivatal Közlekedési Felügyelősége.

A négy csomóponttal ellátott, 10,6 kilométer hosszú, kétszer egy sávos főútszakasz építésére a kormányhivatal közlekedési felügyelősége december közepén adta ki az építési engedélyt - tájékoztatott Tóth András igazgató. A beruházás keretében felüljárókat, valamint párhuzamos földutakat is építenek. 

A zalalövői „szerpentin” útszakasz jelenleg a 86-os főút egyik legkritikusabb, -balesetveszélyesebb részének számít,  gyakori, hogy kamionok borulnak fel itt, ez főként a téli időszakban okoz üzemeltetési problémákat a katasztrófavédelemnek – mondta el Tóth András.

Hozzátette: a fejlesztéssel a balesetek megelőzése mellett megoldódik a Zalaegerszeg-Hodos nagy forgalmú nemzetközi vasútvonal zalalövői szintbeli kereszteződésének problémája is. A jelentős vasúti forgalom miatt ezen a szakaszon gyakran volt zárva a sorompó, ezért a tehergépkocsiknak több száz méteres sorokban kellett várakozniuk Zalalövő belterületén, ez megnehezítette a városban a közlekedést. A megépülő szakaszon viszont már nem lesz szintbeli vasúti kereszteződés; a vasutat, a Zala folyót és a párhuzamos kerékpárutat 760 méteres felüljáró íveli majd át, a Körmend-Zalalövő vasútvonal és a Zalapatakai patak felett pedig egy 160 méter hosszú felüljáró épül.

Az építési területen jövő év első felében megkezdődnek az előzetes régészeti feltárások. A közel 11 kilométeres elkerülő út kiépítése a tervek szerint 2014-ben fejeződik be.

A 11 milliárd forintos beruházás költségeinek 85 százalékát európai uniós, 15 százalékát pedig hazai forrásból finanszírozzák.


 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Fejre állt Stroll a Bahreini Nagydíj második rajtjánál – videó

Fejre állt Stroll a Bahreini Nagydíj második rajtjánál – videó

Tűzgömbbé vált Grosjean autója a Bahreini Nagydíj rajtja után – videó

Tűzgömbbé vált Grosjean autója a Bahreini Nagydíj rajtja után – videó

Egy órát vesztegeltek az utasok, mert a vonat elhagyta két kocsiját

Egy órát vesztegeltek az utasok, mert a vonat elhagyta két kocsiját