szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Még egy kapavágás sem történt Ócsán, ahol a kormány még az idén meg akarta kezdeni az első 80 olyan családi ház építését, amelybe otthonukat vesztett jelzáloghiteles családok költözhetnek. A Blikk úgy tudja, újabb hasonló telepek helyszínéről is halogatják a döntést.

Júniusban Orbán Viktor miniszterelnök a Blikknek adott egyik interjújában jelentette be a kormány adóslakótelep-építési terveit, majd a szervezési munkákkal a Belügyminisztériumot (BM) bízták meg, a tárca pedig augusztusban bejelentette: a Pest megyei Ócsához tartozó Alsópakonyt választották helyszínül. Szaló Péter, a tárca helyettes államtitkára akkor azt mondta, a 40–80 négyzetméteres házak márciusra már fel is épülnek.

Horváth Tamás, Ócsa alpolgármestere azonban a Blikknek elmondta, még a terület átminősítése zajlik, ezt követően várható csak a telkek kialakítása, a közbeszerzés kiírása, az építés pedig csak márciusban kezdődhet. Az első ütemben tervezett 80 házat várhatóan leghamarabb július elején adják át.

A Blikk információi szerint az sem kizárt, hogy az Ócsára tervezett ötszáz háznak csak a töredéke épül fel. Ennek egyik oka, hogy az építkezés akár 10 milliárd forintot is felemészthet, másrészt pedig a kormány időközben közös adósmentő tervben állapodott meg a bankokkal, s így az állam az eredeti 5 ezer helyett 25 ezer árverezés előtt álló lakást vásárol majd fel, és ad bérbe eredeti tulajdonosainak a Nemzeti Eszközkezelőn keresztül.

Az alpolgármester ezzel kapcsolatban elmondta, ilyen véleményeket ő is hallott, de az egyeztetések most is folynak. Már eddig több millióba került az előkészítés, így a jelek nem erre mutatnak. Egy, a Blikknek nyilatkozó kormányközeli forrás szintén azt állította, az eredeti elképzelések változatlanok.

A kabinet nyáron úgy számolt, az ócsait több új adóstelep is követheti, ám a BM nem válaszolt a Blikknek azon kérdésére, hogy kijelöltek-e újabb területeket hasonló célra, azt azonban közölték, az ócsai építkezésnek a költségvetésben megvan a fedezete.

"A házépítő cég kiválasztása két hónapot vesz igénybe, s utána kezdődhet az építkezés" – írta válaszlevelében a lapnak a tárca sajtóosztálya. "Az eredeti menetrend azért változott, mert a lehető legtöbb közmunkást szeretnénk foglalkoztatni."

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Így emelték be Spielberg hatalmas cápáját az Oscar-múzeumba (videó)

Így emelték be Spielberg hatalmas cápáját az Oscar-múzeumba (videó)

Kit visel meg jobban a járvány: a szegényeket vagy a gazdagokat?

Kit visel meg jobban a járvány: a szegényeket vagy a gazdagokat?

Nagyvadak diétán: menetpróbán a konnektoros Audi Q7-es és az A8 L

Nagyvadak diétán: menetpróbán a konnektoros Audi Q7-es és az A8 L