szerző:
Dezső András

Kizárt, hogy édesapám társszerzőként dolgozott volna Schmitt Pállal úgy, hogy nem tünteti fel a nevét a munkáiban - mondta a hvg.hu-nak adott interjújában annak a bolgár sportkutatónak a lánya, akinek a tanulmányából másolt és fordított az egykori magyar sportvezető. Malina Georgievet Svájcban értük el.

hvg.hu: Ismerte az ön édesapja, Nikolaj Georgiev, Schmitt Pált?

Malina Georgiev: Igen, édesapám - aki 2005-ben elhunyt - valóban ismerte Schmitt urat, mivel mindketten dolgoztak a Nemzetközi Olimpiai Bizottságban, Lausanne-ban. Onnan az ismeretség.

hvg.hu: Volt-e tudomása arról, hogy Schmitt Pál a 214 oldalas, 1992-ben megírt disszertációjából közel 180 oldalt az ön édesapja 1987-ben megjelent tanulmányából fordított le?

M. G.: Nem tudtam erről. Ma reggel egy bolgár újságcikket küldött el nekem az egyik barátom, amelyben az önök lapjának cikkére hivatkozva írtak erről az ügyről. Ekkor értesültem róla, és nagyon meglepődtem.

hvg.hu: Mire gondolt, amikor elolvasta a hírt? Mi a véleménye az ügyről?

M. G.: Nem olvastam Schmitt úr tézisét, így a magyar államfő disszertációjáról nincs véleményem. Azt viszont tudom, hogy amit édesapám írt, az teljesen eredeti kutatáson alapult, s korábban senki nem publikálta olyan formában és tartalommal, mint ahogy apám tette. Édesapám - aki szaktekintélynek számított a NOB-on belül - komoly kutatást végzett, melynek során a Nemzetközi Olimpiai Bizottság archív dokumentumait használta fel. Ez hosszú évek kutatómunkája volt.

hvg.hu: Lehetségesnek tartja, hogy Schmitt Pál e nagy munkán, vagy annak egy részén az édesapjával közösen dolgozott? A Köztársasági Elnök Hivatala közleményében azt írta, hogy a kutatások során több résztéma megtárgyalása során az ön édesapja és Schmitt Pál együttműködtek.

M. G.: Ezt nem tartom valószínűnek. Apám biztosan elmondta volna, ha ez így lenne, de sosem mondta. Egész egyszerűen nem tudom ezt elképzelni. Már megbocsásson, de ez egész egyszerűen képtelenség.

hvg.hu: Azt elképzelhetőnek tartja, hogy az édesapja együtt dolgozott ezen a művön Schmitt Pállal, de a jelenlegi magyar államfőt nem tüntette fel társszerzőnek?

M. G: Ez teljességgel kizártnak tartom. Apám soha nem tett volna ilyet.

hvg.hu: Tervezi, hogy jogi útra tereli az ügyet?

M. G.: Nem gondolom, hogy erre lehetőségem lenne. Édesapám e munkáit ugyanis a Nemzetközi Olimpiai Bizottság Múzeuma finanszírozta, így a szerzői jogok is a Bizottságot illetik meg. Ha valaki perelhet emiatt, az csakis a Nemzetközi Olimpiai Bizottság.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
hvg.hu Napi merítés

Plágium, átdolgozás, átvétel - mit engedélyez a jog?

Schmitt Pál 1992-es disszertációját Nikolaj Georgiev dolgozatával összevetve jól látható, hogy szinte szó szerint megegyező, vagy némileg módosított hosszú mondatokat, bekezdéseket tartalmaz a két szöveg. Vannak olyan esetek, amikor az átvételt vagy az átdolgozást lehetővé teszi a jog, ezeket járja körbe a Szerzői jog a XXI. században blog.

György Miklós Itthon

Súlyos plágiumgyanú Schmitt Pál doktori értekezése körül

Schmitt Pál köztársasági elnök 1992-ben írt doktori disszertációjának nagy része szinte szóról szóra megegyezik egy bolgár sportkutató által még a nyolcvanas években írt tanulmány szövegével – derítette ki a hvg.hu. A dolgozat ráadásul nem felel meg a doktori disszertáció alapvető követelményeinek sem, ennek ellenére summa cum laude minősítést kapott bírálóitól.

hvg.hu Tech

"Pálgium?", "Le sem tudom írni" - Schmitt plágiumügyén nevetnek a netezők

Schmitt Pál államfőn élcelődik az internet népe, miután lapunk megírta: a köztársasági elnök 1992-ben írt doktori disszertációjának nagy része megegyezik egy bolgár sportkutató által a nyolcvanas években írt tanulmány szövegével. Az alábbiakban ebből a termésből válogattunk.

Kapcsándi Dóra Itthon

A doktori tanácsok vezetői szerint a plágium az 20 év múlva is plágium

A hvg.hu több egyetem doktori tanácsának elnökét kérdezte meg Schmitt Pál plágiumgyanús disszertációja kapcsán arról, az adott egyetemeken hogyan zajlott a doktori iskolák kialakítása előtt és után a disszertációk ellenőrzése. A Miskolci Egyetemen 40 évvel ezelőtt volt egy plágium-ügy, az az illető adjunktus szakmai karrierjének végét jelentette.

hvg.hu/MTI Itthon

Schmitt Pál hivatala visszautasítja a plágiumvádakat

A köztévé híradójában és közleményben reagált a Köztársasági Elnöki Hivatal a Schmitt Pál doktorijával kapcsolatban felmerült plágiumgyanúra. A KEH szerint az államfő és a bolgár Nyikolaj Georgijev baráti kapcsolatot ápoltak és egy forrásból írták meg disszertációjukat. A hivatal egyben visszautasítja a plágium vádját. A hvg.hu arra kéri az államfő hivatalát, hogy nevezze meg Schmitt Pál dolgozatának forrásait.

hvg.hu Itthon

Plágiumbotrányok külföldről: van, aki többet veszített doktori címénél

Plágiumügyekben a németek vezetik a képzeletbeli ranglistát: tavaly több politikus is botrányba keveredett. A legnagyobb visszhangja Karl-Theodor zu Guttenberg német védelmi miniszter ügyének volt, aki végül lemondott posztjáról. Kínában, Franciaországban, Ukrajnában is divat a „szabad kölcsönzés”. Magyarországon politikus még nem keveredett plágiumügybe, de egy tanár, egy dékánjelölt és több diák lebukott már.

hvg.hu Itthon

Plágiumgyanú Schmitt ellen: vizsgálatra lehet szükség

Vizsgálatra van szükség Bazsa György, a Magyar Akkreditációs Bizottság elnöke szerint annak kiderítésére, hogy valóban koppintotta-e doktori dolgozatát Schmitt Pál. A cím visszavonása az adott egyetem doktori iskolájára tartozik. Rácz Károly, a Semmelweis Egyetem doktori tanácsának vezetője nem kívánta kommentálni a konkrét ügyet, azt hangsúlyozva, hogy a kisdoktori címet nem az 1993-ban bevezetett Ph.D. fokozatot adó doktori iskolában szerezték.

Fotó: Madarat formáztak meg a rajzó seregélyek Sárospataknál

Fotó: Madarat formáztak meg a rajzó seregélyek Sárospataknál

Magyar cowboyok? A Vogue rácsodálkozott a Hortobágyra

Magyar cowboyok? A Vogue rácsodálkozott a Hortobágyra

Külön nyomozócsoport foglalkozik a lakásbetörésekkel konkuráló unokás csalásokkal

Külön nyomozócsoport foglalkozik a lakásbetörésekkel konkuráló unokás csalásokkal

Gyapottal számolná fel az éhezést egy texasi kutatócsoport

Gyapottal számolná fel az éhezést egy texasi kutatócsoport

Rászólt az ügyészség a rendőrségre, nyomozni kell Gyurcsány cégénél

Rászólt az ügyészség a rendőrségre, nyomozni kell Gyurcsány cégénél

Retteg, hogy munkahelyén kóklernek nézik? Akkor talán imposztorszindrómában szenved!

Retteg, hogy munkahelyén kóklernek nézik? Akkor talán imposztorszindrómában szenved!