szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Nem kíván állást foglalni Schmitt Pál plágiumgyanús disszertációjával kapcsolatban a Hoffmann Rózsa vezette közoktatási államtitkárság, amely tavaly ősszel főiskolai és egyetemi hallgatók figyelmét hívta fel arra, hogy bűncselekményt követ el, aki sajátjaként nyújt be más által készített diplomamunkát.

„A Nemzeti Erőforrás Minisztérium Oktatásért Felelős Államtitkársága felhívja a főiskolai és egyetemi hallgatók figyelmét, hogy bűncselekményt követ el, aki sajátjaként nyújt be más által készített diplomamunkát. (…) A Nemzeti Erőforrás Minisztérium minden olyan esetben, amikor a szakdolgozatírással kapcsolatos visszaélés tudomására jut, kivétel nélkül feljelentést tesz az Országos Rendőr-főkapitányságnál” – írta tavaly szeptemberi közleményében a Hoffmann Rózsa vezette államtitkárság. Hoffmannék akkor hangsúlyozták: a jövő magyar értelmisége a mostani hallgatókból áll, nem megengedhető, hogy csalás révén jussanak diplomáikhoz.

Schmitt Pál
©

Részben emiatt is szerettük volna, ha az oktatási államtitkárság kommentálja a cikkünket, miszerint a jelenlegi köztársasági elnök 1992-ben benyújtott kisdoktori értekezésének legnagyobb része – lapunk számításai szerint mintegy 180 oldal – egy bolgár sportkutató, Nikolaj Georgiev francia nyelvű munkájának fordítása és átvétele, ami felveti a plágium gyanúját. Hoffmann Rózsa államtitkárságán azonban közölték: az ügyben a Köztársaság Elnöki Hivatala az illetékes.

Schmitt Pál hivatala azonban mindezidáig érdemben nem cáfolta, pusztán visszautasította lapunk állításait, az államfő pedig meg sem szólalt még az ügyben.

A hvg.hu cikkei a plágiumbotrányról itt érhetők el.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kapcsándi Dóra Itthon

Schmitt dossziéjában már ott a bejegyzés a plágiumügyről

A fokozatot kiadó egyetemre, illetve az államfőt jelölő pártra, a kormányra és a Köztársasági Elnöki Hivatalra vet rossz fényt Schmitt Pál plágiumügye – mondta a hvg.hu-nak Balázs Péter volt külügyminiszter, egykori diplomata. Szerinte már minden nagykövet lejelentette országának az esetet, Schmitt dossziéjában már mindenhol ott a bejegyzés a botrányról.

MTI Világ

A Schmitt-ügy bejárta a német és a bolgár sajtót is

A Frankfurter Allgemeine Zeitung című konzervatív német lap a címlapján számolt be az államfő elleni plágiumvádról, és kommentárt is közölt az üggyel összefüggésben, amelyről a Handelsblatt című német üzleti lap és az osztrák Der Standard is írt. Nagy terjedelemben, kommentáló elemek nélkül ismerteti a bolgár média - napilapok, hírportálok, televíziós híradók, sőt az Ataka nacionalista párt hírlevele is - a Schmitt Pál államfő ellen felmerült plágiumgyanút.

MTI Itthon

Jobbikosok ajándéka Schmittnek: "Hogyan írjunk szakdolgozatot?"

Umberto Eco Hogyan írjunk szakdolgozatot? című könyvét vitte a Sándor-palotához a Jobbik ifjúsági tagozatának két vezetője pénteken, akik a köztársasági elnök doktori disszertációjának ügyében kirobbant plágiumgyanú kapcsán nyilvánítottak véleményt.

hvg.hu Itthon

Schmitt és hivatalának kalandjai a helyesírással

Disszertációjában és köztársasági elnökként is meggyűlt a baja Schmitt Pálnak a helyesírással. Az államfőnek adományoztak már gyakorlófüzetet, és hamar a "helyesírásra képtelen” állandó jelzőre tett szert beiktatása után.

hvg.hu Itthon

Index: "bulvárkacsa" a Schmitt-ügy Szijjártó szerint

"Méltatlan bulvárkacsának" nevezte a hvg.hu által a Schmitt Pál doktori disszertációjával kapcsolatban felvetett plágiumgyanút Szijjártó Péter, a kormányfő szóvivője - írta az Index, amely szerint bár a Fidesz politikusait sem sikerült meggyőzni a Köztársasági Elnöki Hivatal közleményével arról, hogy Schmitt disszertációja körül minden rendben van, a párt vezetői mégis meg vannak győződve arról, hogy az államfő a botrány ellenére a helyén marad.

hvg.hu Itthon

Nem fényképezhette le Schmitt doktoriját az Origo fotósa

Szerzői jogok védelmére hivatkozva nem fotózhatta le Schmitt Pál doktori disszertációját az Origo fotósa a Semmelweis Egyetemen. Az egyetemi könyvtárban a szerzői jogi törvényre hivatkozva a portál munkatársa csak a dolgozat borítóját fotózhatta le, de olvasható felvételt nem készíthetett a disszertáció tartalmáról.

hvg.hu Itthon

Lemondatná Schmittet egy jobboldali véleményportál

Az elnöki hivatal tekintélyének megmentéséért, de legalábbis megőrizve az esélyt az újjáépítésére, Schmitt Pálnak haladéktalanul le kellene mondania - írja Szerintünk című szerkesztőségi állásfoglalásában a Jobbklikk.hu véleményoldal.

Milyen járvány? Tele volt a Copacabana a hétvégén

Milyen járvány? Tele volt a Copacabana a hétvégén

A gazdaságvédelemre szánt pénzeknek legfeljebb a negyede mehetett válságkezelésre

A gazdaságvédelemre szánt pénzeknek legfeljebb a negyede mehetett válságkezelésre

Ausztrál open: már 72 teniszező van karanténban

Ausztrál open: már 72 teniszező van karanténban