szerző:
hvg.hu

A szoros kormányzati kapcsolatokkal rendelkező üzletember, Nyerges Zsolt korábban állatorvosként dolgozó testvére, Nyerges Attila politikai főtanácsadó lett az új fejlesztési miniszter, Németh Lászlóné mellett - írja az Origo a kinevezést ismerő forrásokra hivatkozva. A portál úgy tudja, az előző miniszternek, Fellegi Tamásnak kormányzati források szerint korábban több konfliktusa is támadt azzal a gazdasági körrel, amelynek Nyerges Zsolt is tagja.

A december végén kinevezett új fejlesztési miniszter, Németh Lászlóné kabinetjében tölti be a posztot az állatorvosi végzettségű Nyerges Attila, aki eddig legfeljebb családi kötődése révén került be a hírekbe - írja az Origo. A tanácsadó ugyanis annak a Nyerges Zsoltnak a testvére, aki a számos állami megbízást elnyert és több személyi szálon is a jelenlegi kormányhoz kötődő Közgép Zrt. elnöke.

Nyerges Zsolt soha nem nyilatkozik üzleti ügyeiről a sajtónak, de ismerői szerint kiváló kormányzati kapcsolatokkal rendelkezik, és üzleti viszonyban áll a Fidesz legfontosabb gazdasági háttérembereként számon tartott Simicska Lajossal. Volt egy közös cégük Svájcban, illetve jelenleg is közös érdekeltségükbe tartozik a magyar közterületi reklámpiac egyik legnagyobb szereplője, a Publimont nevű plakátcég.

A politikai főtanácsadói pozíció háttérmunkát jelent, ennek a tisztségnek a betöltői rendszerint nem szerepelnek a nyilvánosság előtt. A pályafutásáról hozzáférhető információkból nem derül ki, hogy Nyerges Attila végzett-e korábban politikai jellegű tevékenységet, és ha igen, akkor az mit takart.

Az interneten róla fellelhető kevés adat között szerepel, hogy ő a Szolnoki Állatotthon vezetője, bár az intézményt üzemeltető kuratórium elnöke, Bozsó Pál az Origo kérdésére azt mondta, hogy tavaly év végén egyéb elfoglaltságai miatt lemondott erről a pozícióról. Bozsó kérdésünkre hozzátette, hogy az állatotthon vezetése nem teljes munkaidős elfoglaltság volt, és tudomása szerint Nyerges Attila mellette állatorvosként dolgozott.

Az Origo szerint a Fellegi Tamás tevékenységét és a fejlesztési minisztérium működését közelről ismerő, névtelenséget kérő források a portálnak már hónapokkal korábban beszéltek arról, hogy a miniszternek több konfliktusa is támadt azzal a több nagy állami vállalattal is kapcsolatban álló gazdasági érdekcsoporttal, amelynek meghatározó figurája Simicska Lajos és Nyerges Zsolt.

A források szerint ezek a feszültségek vezettek végül Fellegi távozásához, bár a lemondás idején megjelentek olyan magyarázatok is, amelyek szerint a miniszterelnök volt elégedetlen a több nagy ügyben is lassan haladó minisztériummal.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Kövér szigorítaná a fegyelmi szabályokat az Országgyűlésben

Kövér szigorítaná a fegyelmi szabályokat az Országgyűlésben

Vasárnapi sütivásárral segítik a sztárok az autista gyerekeket

Vasárnapi sütivásárral segítik a sztárok az autista gyerekeket

Strasbourg után: megerősítették a római Colosseum és Forum Romanum védelmét

Strasbourg után: megerősítették a római Colosseum és Forum Romanum védelmét

Kis tuninggal is, milyen gonosz karaktert kapott ez a Volkswagen Touareg

Kis tuninggal is, milyen gonosz karaktert kapott ez a Volkswagen Touareg

Rettegésben tartotta a gyermekotthon lakóit egy testvérpár

Rettegésben tartotta a gyermekotthon lakóit egy testvérpár

Üres kézzel távozik az EU-csúcsról a brit kormányfő

Üres kézzel távozik az EU-csúcsról a brit kormányfő