szerző:
hvg.hu

Első fokon felmentette a bíróság Bajor Zoltán volt terézvárosi alpolgármestert a vesztegetés vádja alól, miután a Fővárosi Törvényszék bírája nem látta bizonyítottnak, hogy a férfi az egyik VI. kerületi ingatlan bérlőjétől 18 millió forintot kért volna az adásvétel támogatásáért.

©

Négy évvel ezelőtt, 2008. január 23-án az igazgatósági ülésről vitték el a Terézvárosi Vagyonkezelő akkori vezérigazgatóját, Kovács Pétert a Nemzeti Nyomozó Iroda munkatársai. A férfit azzal gyanúsították meg, hogy ő és Juhász Károly vállalkozó megvesztegették a Bajcsy-Zsilinszky út 61. szám alatti ingatlan bérlőjét, a Müárt-Press ügyvezető igazgatóját, Berecz Károlyt. A cég mintegy százmillió forint bérleti díjat nem fizetett ki az önkormányzatnak. Miután azonban szóba került, hogy a Müárt-Press megvenné az ingatlant, Berecz Károly azt tervezte, az önkormányzat által kért összeget az MKB Bank által nyújtott hitelből rendezi a vételárral együtt. A vállalkozó azt állította, mint akkor beszámoltunk róla, hogy azt jelezték neki: a végleges adásvételi szerződést csak akkor lehet megkötni, ha az elmaradt bérleti díjat tizennyolcmillió forint készpénzzel „kiegészíti”. Az üzletember ezt követően vette fel a kapcsolatot a rendőrséggel.

A KNYFÜ gyanúsítása
Bajor Zoltánt a Központi Nyomozó Főügyészség (KNYFÜ) egyrendbeli, vezető beosztású hivatalos személy által elkövetett vesztegetéssel gyanúsította. A szervezet akkori tájékoztatása szerint az alpolgármester egy közvetítő útján 18 millió forintot kért az üzlethelyiséget bérlő cégtől annak fejében, hogy frakciójuk támogassa az ingatlan értékesítését a társaságnak.

A hivatali vesztegetés miatt megindult büntetőeljárásnak gyanúsítottja lett Kovács Péter és Juhász Károly mint a vesztegetést elkövető személy bűnsegédei. Az ügyészség az eljárás megindulása után két évvel, 2010 áprilisában úgy gondolta, hogy a tettes - tehát, akinek a milliók kellettek volna - Bajor Zoltán egykori SZDSZ-es alpolgármester volt.

A Központi Nyomozó Főügyészség által közölt gyanúsítás során azonban hiba történt, mert az elkövetés idejét 2006 májusára tették, amikor Bajor Zoltán még nem volt alpolgármester, sőt Terézvárosi Önkormányzati képviselő sem. A hibát aztán úgy javították ki, hogy a férfi ügyvédjének, Horváth Bélának átfaxolták, hogy hivatalból észlelték az elírást és korrigálták, az elkövetés időpontja nem 2006. május, hanem 2008. január. A védő a hvg.hu-nak ezt a megoldást jogszerűtlennek ítélte meg, mert azt nem vele, hanem a gyanúsítottal kellett volna közölni. Horváth szerint a 2006-os időpont egyébként onnan jöhetett, hogy Berecz Károly a vallomásaiban többször is azt említette meg, hogy ekkortól kezdve próbálták megvesztegetni, az ügyvéd védence ekkor még a Terézvárosi Önkormányzatnak a környékén sem volt. Ezzel együtt a védő hangsúlyozta, hogy Bajor Zoltán mindvégig tagadta a vesztegetés elkövetését.

„A nyomozó és a vádhatóság csak a Berecz Károly által elmondottakra alapozva gyanúsította, majd vádolta meg a védencemet.” Hozzátette: ezt igazolta a Fővárosi Törvényszék idén január 12-én meghozott ítélete, amelyben Bajor Zoltánt felmentették a hivatali vesztegetés vádja alól. „A bíró azt állapította meg, hogy a vesztegetés elkövetője ismeretlen maradt” – közölte az ügyvéd.

Juhász Károlyt két év letöltendő börtönbüntetésre ítélte a bíróság, míg Kovács Péterrel szemben nem szabott ki büntetést, mert az ellene folyó eljárást elmeállapota miatt korábban felfüggesztették. A bírói döntés ellen Juhász Károly, valamint ügyvédje és a vádhatóság képviselője is fellebbezett.

Ügyészség: a nyomozás folyik
Skoda Gabriella, a Fővárosi Főügyészség szóvivője, megerősítette a hvg.hu-nak, hogy a nyomozás folyik. Hozzátette: a VIII. kerületi kapitányság eljárásának határideje 2012. február 28. Az ügyben egyébként eddig a nyomozók senkit sem hallgattak ki gyanúsítottként.

Bajor Zoltán időközben Berecz Károllyal szemben magánvádas eljárást kezdeményezett rágalmazás miatt, ugyanis a vállalkozó számos nyilatkozatban és interjúban nevezte meg a volt alpolgármestert mint a pénz kérőjét. A bíróság első fokon jogosnak találta Bajor Zoltán fellépését, és a Müárt-Press volt vezetőjét 2010. március 9-én pénzbüntetésre ítélte.

Berecz Károly az eljárás során azt mondta, arról, hogy Bajor Zoltánhoz menne a pénz, több forrásból hallott, így a büntetőeljárásban részt vevőktől is, ezért azt valósnak vette. Ugyanakkor a bíró kifejtette, hogy a „Berecz Károly által megfogalmazottak kijelentések és tényállítások”, azáltal pedig, hogy ezeket nyilvánosságra hozta, alkalmassá váltak a magánvádló becsületének csorbítására. „Mindezek alapján arra következtetni, hogy a vesztegetési ügy mögött valóban a magánvádló áll, nem lehet” – mondta ki Horváthné dr. Zsigmond Hella bíró.

Az ítéletet Berecz Károly megfellebbezte, a II. fokú bíróság pedig úgy döntött, hogy az ügy valójában közvádas, mert az alpolgármestert hivatalos személy minőségében érte sérelem a rágalmazással, ezért az I. fokú döntést hatályon kívül helyezte. Az új eljárásban a nyomozást jelenleg a VIII. kerületi kapitányság folytatja. „Az eljárásban azonban mostanáig semmi jelentős lépés, ügyészi vádemelés nem történt” – közölte dr. Horváth Béla.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Itthon

Ártatlannak vallja magát a terézvárosi alpolgármester

Ártatlanságát hangsúlyozza közleményében Bajor Zoltán terézvárosi polgármester, akit kedden egy vesztegetési ügy gyanúsítottjaként hallgatott ki a Központi Nyomozó Főügyészség. A szabad demokrata politikus közölte: nem mond le, beidézését pedig azért is felfoghatatlannak és megdöbbentőnek tartja, mert a gyanúsításban megjelölt időpontban sem alpolgármesteri, sem egyéb vezetői tisztsége nem volt a VI. kerületben. A Központi Nyomozó Főügyészség szerint a "gyanúsításközlésben az alpolgármester hivatali idejével összefüggésben elírás történt", de ez az ügy jogi megítélését nem érinti

Vélemény

Terézvárosi ingatlanpanama: bedrótozva, áleurókkal

Immár hét hónapja tart a nyomozás a VI. kerületi Bajcsy-Zsilinszky út 61. számú ház adásvételével kapcsolatban hivatali vesztegetés gyanúja ügyében. A Budapesti Nyomozó Ügyészség nyomozati irata 20 kötetnyi. Az ügy két gyanúsítottja Kovács Péter, a terézvárosi önkormányzat vagyonkezelőjének korábbi igazgatója és Juhász Károly vállalkozó. A jövő hét végén lejár a nyomozás határideje. Lesz-e vádemelés? Érdemes felidézni a történteket.

hvg.hu Itthon

Ki dobta fel Kovács Pétert Terézvárosban?

Két gyanúsítottja van már a Nemzeti Nyomozó Iroda nagyértékű vesztegetés alapos gyanúja miatt január 23.-án indított eljárásának. Az egyiket, a Terézvárosi Vagyonkezelő zrt. immár leváltott vezérigazgatóját, Kovács Pétert tegnap vették őrizetbe, a másik személy nevét egyelőre homály fedi. A gyanús ügylet a Bajcsy-Zsilinszky út 61. szám alatti ingatlan egyik bérlőjéhez, a Műárt-Press Kft.-hez kötődik.

MTI Itthon

Vesztegetéssel gyanúsítják a terézvárosi alpolgármestert

Gyanúsítottként hallgatta ki Bajor Zoltánt, a VI. kerületi önkormányzat SZDSZ-es alpolgármesterét a vezető beosztású hivatalos személy által elkövetett vesztegetés bűntette miatt folyamatban lévő büntetőügyben kedden a Központi Nyomozó Főügyészség.

Recesszióba kerülhet a német gazdaság

Recesszióba kerülhet a német gazdaság

Lánczi András, Stumpf István, Réthelyi Miklós is megkapta a Magyar Érdemrend kitüntetést

Lánczi András, Stumpf István, Réthelyi Miklós is megkapta a Magyar Érdemrend kitüntetést

Csoportos pert indítottak az Epic Games ellen a Fortnite miatt

Csoportos pert indítottak az Epic Games ellen a Fortnite miatt

Három gyermek kapta a halálra vert kunmadarasi kislány szerveit

Három gyermek kapta a halálra vert kunmadarasi kislány szerveit

Orbán és a Willkommenskultur

Orbán és a Willkommenskultur

Először szállíthatják haza dzsihadisták német állampolgárságú gyerekeit

Először szállíthatják haza dzsihadisták német állampolgárságú gyerekeit