szerző:
Index

Dulakodás és lökdösődés alakult ki az EDDSZ pénteki kongresszusán, a Vidékfejlesztési Minisztérium épületében - értesült az Index. A kongresszusra Gaskó István, a Liga szakszervezeti szövetség elnöke is be akart jutni öt munkatársával. Vele volt Tímár Péter, az EDDSZ Csongrád megyei elnöke is, aki jelöltként indult volna a kongresszuson. Az eseményt biztosító őrző-védő szolgálat munkatársai azonban útjukat állták, és dulakodás alakult ki.

Gaskó István az Indexnek azt mondta: a vitában és lökdösődésben Cser Ágnes, az EDDSZ vitatott státuszú elnöke is részt vett. Cser Ágnest egyelőre nem sikerült elérniük, mert a kongresszus most is ülésezik.

Tavaly dececemberben a Fővárosi Ítélőtábla végzésében helybenhagyta a Fővárosi Bíróság elsőfokú ítéletét, amely megsemmisítette a Cser Ágnes EDDSZ-elnökké választásáról szóló kongresszusi határozatot. Az EDDSZ 2010. februári kongresszusán csak az lehetett ugyanis jelölt, aki „őszinte", „jól felkészült" és „elkötelezett", illetve nem megy szembe a 2005-2010 közötti kongresszusi és egyéb testületi határozatokkal. Emiatt nem kerülhetett fel a jelöltek közé Fazekas Éva, az érdekképviselet Borsod megyei elnöke. A kongresszuson végül csak Cser Ágnes korábbi elnök került fel a szavazólapra.

Cser Ágnes december 16-án tartott sajtótájékoztatóján azt mondta: addig az EDDSZ-elnökének tekinti magát, amíg kézhez nem veszi az ítéletet. Másnap bejelentette, hogy egy másik szervezettel megalakították a hetedik magyar konföderációt, a Magyarországi Munkavállalók, Szociális és Egészségügyi Ágazatban Dolgozók Demokratikus Szakszervezetének Szövetségét, az MSZ EDDSZSZ-t.

A Gaskó István által vezetett Liga január elején, az MTI-hez eljuttatott közleményében úgy fogalmazott: "a szervezet volt elnöke, dr. Cser Ágnes homokba dugta a fejét, és nem hajlandó tudomásul venni a másodfokú, jogerős bírósági ítéletet".

Ennek értelmében - mint írták - az EDDSZ-nek jogerősen nincs elnöke. A szakszervezet azt írta: miután az EDDSZ mostanáig nem jelezte hivatalosan kilépését, így a Liga Szakszervezetek továbbra is tagjának tekinti. Hozzátették: az EDDSZ törvényesen és az alapszabály szerint megválasztott új elnökét várja egyeztetésre a jövőbeni együttműködésről a Liga Szakszervezetek.

Január 19-én Cser Ágnes azt közölte: a Fővárosi Főügyészséghez fordult, azt kérve, szólítsák fel Gaskó Istvánt, a Liga elnökét, hogy ne avatkozzon be az EDDSZ tevékenységébe, ne járjon el helyette.

Közleménye szerint Gaskó István megsértette a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezetének alapszabályát, melynek következtében hivatalosan már nem tekinthető a VDSZSZ elnökének.

Indoklásul Cser Ágnes azt írta: Gaskó István, aki egyben a Ligakonföderáció elnöke, 2011. december 21-én személyes nyilatkozata szerint belépett az EDDSZ Semmelweis Kórház-Rendelőintézet Alapszervezetébe, amely egy másik szervezettel együtt az EDDSZ országos elnökének jelölte. Gaskó István ezáltal kizárta magát a VDSZSZ tisztségviselői sorából.

Kitért arra is, hogy Gaskó István a Liga elnökeként "nem hajlandó tudomásul venni" az EDDSZ testületének tavaly szeptemberi döntését, miszerint nem fizetik tovább a Liga-tagsággal együtt járó tagdíjat, azaz megszüntetik a tagságukat. Álláspontjuk szerint az EDDSZ 2011. október 15. óta nem tagja a Ligának.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Felrobbant egy megcsapolt üzemanyag-vezeték Mexikóban - sok a halott

Felrobbant egy megcsapolt üzemanyag-vezeték Mexikóban - sok a halott

A Lánchídon megindult a forgalom - tüntetés percről percre

A Lánchídon megindult a forgalom - tüntetés percről percre

A berlini falig mentek a magyar tüntetők

A berlini falig mentek a magyar tüntetők

A XX. kerület sem kér a túlóratörvényből

A XX. kerület sem kér a túlóratörvényből

Nagyjából ezren vonulnak az Andrássy úton a Várkert Bazár felé

Nagyjából ezren vonulnak az Andrássy úton a Várkert Bazár felé

Háromszor annyi meteorit csapódott be a Földön az elmúlt 290 millió évben, mint korábban

Háromszor annyi meteorit csapódott be a Földön az elmúlt 290 millió évben, mint korábban