szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az organikus építészet képviselői között számon tartott Kvadrum Építész Kft. tervezheti meg az ócsai szociális lakónegyed családi házait és közösségi épületeit. A döntést január 12-én hirdették ki, nem túl nagy nyilvánosságot kanyarítva az ügynek.

A BMSK Beruházási, Műszaki, Fejlesztési, Sportüzemeltetési és Közbeszerzési Zrt. – a program hivatalos közbeszerzési lebonyolítója – tavaly decemberben küldte meg ajánlattételi felhívását három építész-, illetve három közműtervező irodának. A projektet felügyelő Belügyminisztérium hivatalos indoklása szerint azért döntöttek a meghívásos eljárás mellett a nyílt építészeti pályázat helyett, mivel a tervezési feladatok nem érték el a 25 millió forintos közbeszerzési értékhatárt. Egyébként is olyan mikro-, kis- vagy középvállalkozásokat kerestek, amelyek alkalmasak a tervezési szerződésben foglaltak teljesítésére.

A beérkezett ajánlatokat értékelő bizottság tagjai között volt Ócsa főépítésze, az Országos Mérnöki Kamara alelnöke, a BM képviselői, valamint a későbbiekben építtetői feladatot ellátó Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság munkatársa. A végső döntést Szaló Péter területrendezési és építésügyi helyettes államtitkár hozta. A Kvadrum Építész Kft. nyert, a bírálat fő szempontjaként a BM a legalacsonyabb szolgáltatási árat jelölte meg. Ennél többet azonban sem a tervekről, sem az indulókról, sem a győztes pályázatról nem árultak el - írja a Népszabadság.

A családi házak építészeti terveinek elkészítésével megbízott irodát a magyar – a nemrégiben elhunyt Makovecz Imre nevével fémjelezett – organikus építészet képviselőjeként jegyzik szakmai körökben. Munkáik közé tartozik többek között a piliscsabai katolikus egyetem, Veresegyház több épülete, köztük a Gyermekliget és az Idősek Háza, több általános iskola, óvoda és családi ház. Mindegyik hagyományos, népi motívumokat felvonultató, sok fát felhasználó épület.

©

A Belügyminisztérium többféle tervet vár tőlük. A tervezési feladat kitér a vályog-, a tégla-, valamint a könnyűszerkezetes technológiák kidolgozására is. Az építési módot ugyanis a tervek alapján választják majd ki.

A projektet felügyelő tárca minél több közfoglalkoztatottat szeretne bevonni a beruházás megvalósításába. A tervezőknek ezenfelül figyelembe kell venniük Ócsa nemrégiben elfogadott helyi építési szabályzatát, amely megköveteli a földszintes, magas tetős kialakítást, illetve az oldalhatáron álló beépítést. S vélhetőleg iránymutatóként áll előttük a tavaly ősszel lebonyolított építészeti ötletpályázat is, amelyen az Archidea Bt. Kós Károly stílusát idéző, fatornyos épületeket felvonultató, centrális „virágszirmot” idéző településszerkezeti terve diadalmaskodott.

A kapcsolódó közműhálózatok, út és kerékpárút tervezésére az Unitef ’83 Műszaki Tervező és Fejlesztő Zrt.-vel szerződtek, a cég már meg is kezdte a munkát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Egy hónapos zárlat lesz Nagy-Britanniában

Egy hónapos zárlat lesz Nagy-Britanniában

DK: Orbán szegényügyi tanácsadója 36 ezer forintos bort vett közpénzből

DK: Orbán szegényügyi tanácsadója 36 ezer forintos bort vett közpénzből

Megszökött három koronavírusos orvos egy romániai kórházból

Megszökött három koronavírusos orvos egy romániai kórházból