szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Elkezdődött az LMP szombati kongresszusa. A többség szerint nem kérdés, hogy az LMP önálló pólusképző erő, és van, aki szerint fontos, hogyan szólítják meg a Fideszről levált 1,5 millió szavazót.

A mai nap után "markánsabb, más lesz a Lehet Más a Politika" - mondta a párt kongresszusára érkező Karácsony Gergely, az LMP frakcióvezető-helyettese.

Az LMP szombaton tartja azt a kongresszusát, amely a párt által a 2014-es választásokig követendő stratégiát határozza meg, dönt a lemondások miatti megüresedett parlamenti mandátum betöltéséről, és a szervezet esetleges átalakításáról. Mint emlékezetes, Schiffer András frakcióvezető a január 14-i választmányi ülésen lemondott a frakcióvezetői posztjáról, valamint távozott a párt minden vezető testületéből is. Az azóta nyilvánosságra került információk szerint a pártban komoly viták vannak az LMP esetleges szövetségi politikájáról, hogy önállóan, vagy más pártokkal együttműködve tevékenykedjen. Schiffer utódjáról vasárnap döntenek.

©

Karácsony Gergely a hvg.hu-nak azt mondta, olyan időszerű kérdésekről kell döntsön a kongresszus, mint az, hogy hogyan viszonyuljon a formálódó ellenzéki kerekasztalhoz. Mint fogalmazott, a csatlakozás és a kint maradás ellen is vannak érvek.

A kongresszusra érkező Jávor Benedek azt mondta, nagy változásra nem számít. Az LMP parlamenti képviselője szerint eddig is egyértelmű volt, hogy a párt önálló pólusképző erő. Szerinte a stratégiaalkotás fő kérdése, hogyan tudják megszólítani azt a 1,5 millió szavazót, amely az utóbbi időben a Fideszről levált. Az LMP által kezdeményezett népszavazáson, amely mögé több szakszervezeti szövetség is beállt, azt mondta, egy tanulási folyamat lesz, hogy kikkel és hogyan lehet együtt működni és mit lehet egy ilyen kezdeményezéssel elérni, hogyan viszonyul ehhez majd a kormány.

©

Elek István, a párt kongresszusra érkező küldötte azt mondta, katarzison megy át a párt az utóbbi hetekben, szerinte abban egységes az LMP, hogy önállóan akar politizálni, ám a taktikai szempontokban vannak viták. Elek azt mondta, a személyes jellegű vitákat nagyrészt a frakcióban már lezárták, reményei szerint a kongresszuson erről már kevesebb szó esik.

A kongresszusra érkező küldöttek között többen "tisztán, egyedül" pólókban érkeztek. Az LMP Baranya megyei választmánya még pártszavazást is kezdeményezett, hogy mondassék ki jó előre: „a kialakult politikai közeg, a jelenleg regnáló politikai elit leváltása a célunk tehát, így ebben nem lehetnek szövetségeseink a rendszer részét képező politikai erők (mint pl. a Magyar Szocialista Párt, a Demokratikus Kolalíció, vagy ezekből esetlegesen kialakuló további szervezetek)”. Valamint azt, hogy "az Orbán-kormány leváltásának tehát nem lehet elfogadható eszköze és módja egy olyan szövetség, amely a hatalomba visszasegítené a jelenlegi kormány kétharmados győzelmét előidéző úgynevezett baloldali erőket, vagy azok közvetlen szövetségeseit. Választási, politikai szövetségre (legyen az országos, vagy helyi választás) csak és kifejezetten olyan civil és politikai szerveződésekkel lépünk, amelyek e feltételt önmagukra is érvényesnek tartják."

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Itthon

Véget ér a "bandaháborúsdi"? Az LMP identitáskereső kongresszust tart

Hiába van története egyik legsikeresebb periódusán túl az LMP, a párt mégis amolyan válságkongresszust kénytelen tartani, zárt ajtók mögött, vélhetően éles vitáktól kísérve. Schiffer András lemondása számos belső problémára felhívta a figyelmet, még ha nem is pont azokra, amiket a legtöbben sejtenek az események mögött.

Kósa András Itthon

Gyurcsánnyal, Mesterházyval ne! - pártszavazás az LMP-ben

Pártszavazást kezdeményezett az LMP Baranya megyei szervezete arról, hogy a párt kongresszusa már most hétvégén mondja ki: Gyurcsány pártjával és az MSZP-vel semmilyen választási együttműködést ne kössön a Lehet Más a Politika. Kezdeményezésüknek nincs köze Schiffer András frakcióvezető lemondásához – mondta képviselőjük a hvg.hu-nak. A párt parlamenti képviselői szerint több vitairat, stratégiatervezet is készül, amelyekről a kongresszus dönt majd.

A Black Mirrort emlegették, amikor a rendőrség robotkutyája felbukkant New York utcáin

A Black Mirrort emlegették, amikor a rendőrség robotkutyája felbukkant New York utcáin

Marabu Féknyúz: És bízva bízzál

Marabu Féknyúz: És bízva bízzál

Reagált a nő, akire Bayer Zsolt ráuszította a rajongóit: "Fogalmam sincs, miért történik ez velem"

Reagált a nő, akire Bayer Zsolt ráuszította a rajongóit: "Fogalmam sincs, miért történik ez velem"