szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A Demokratikus Koalíció (DK) alelnökének három népszavazási kezdeményezését utasította el egyhangúlag az Országos Választási Bizottság (OVB) hétfőn a párt jogerős bírósági bejegyzésének hiánya miatt.

Bauer Tamás hitelesítésre beterjesztett kérdései a pénzintézeti betétekre, valamint a Magyar Nemzeti Bank önállóságára, illetve függetlenségére vonatkoztak. A kérdéseket érdemben nem is vizsgálta meg az OVB, miután a párt alelnöke a formai követelményeknek nem tett eleget. Az Országos Választási Iroda közölte a testület tagjaival, hogy a beadványozónak jelezték a hiányt, de a pótlás így sem történt meg.

A bizottság tagjai utaltak arra, hogy ha Bauer Tamás nem a párt alelnökeként, hanem magánszemélyként nyújtotta volna be az aláírásgyűjtő ív mintapéldányát, akkor tudtak volna érdemben is foglalkozni a kérdésekkel.

Az OVB hétfői ülésén hitelesítette a Mantra Magyarországi Buddhista Egyház képviseletében eljáró Kasza Miklós Koppány elnök népi kezdeményezését, amely a szervezet egyházkénti elismerésére vonatkozik.

A Magyarországi Szcientológiai Egyház hasonló népi kezdeményezését azonban a testület - formai hibára hivatkozva - egyhangúlag elutasította, mert a szervezet nevében eljáró Nagy Tamás elnök nem a jogszabályban meghatározott aláírásgyűjtő ívet nyújtotta be; az előírt szöveg egy része hiányzott.

Az OVB-hez több magánszemély is fordult népszavazási kezdeményezésekkel, de a szervezet valamennyi beadványt elutasította, részben egyértelműségi problémákra hivatkozva, részben pedig azért, mert a kérdések nem tartoznak az Országgyűlés hatáskörébe.

A kezdeményezések egy része a közelmúlt történelmének megítéléséről szólt, illetve arról, hogy az eseményeket milyen formában oktassák az iskolákban. A kérdések között volt, amelyik Gyurcsány Ferenc volt kormányfő balatonőszödi beszédének negatív hatásával foglalkozott, volt, amelyik a kettős állampolgárságra vonatkozó MSZP- és SZDSZ-kampánnyal.

Az egyik népszavazási beadvány egy kutatóintézet felállítását célozta; a tudományos intézmény feladata az lett volna, hogy megvizsgálja: meg lehet-e védeni - más területek mellett Magyarország dél-alföldi térségét - a globális felmelegedés miatti tengervízszint-emelkedéstől úgy, hogy gátakat építenek a Gibraltári-szorosban és a Szuezi-csatornánál. Az OVB a kezdeményezést elutasította, arra hivatkozva, hogy a kérdés nem egyértelmű.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A világ legfehérebb festékével hűtenék le a Földet

A világ legfehérebb festékével hűtenék le a Földet

4,3-as erősségű földrengés volt Bécsújhelynél

4,3-as erősségű földrengés volt Bécsújhelynél

Utcát neveznek el Törőcsik Mariról Velemben

Utcát neveznek el Törőcsik Mariról Velemben