szerző:
Stemler Miklós
Tetszett a cikk?

Immár egy hónapja nincs igazgatója a dombóvári kórháznak, miután a helyi Fidesz által kiszemelt, a tervek szerint másodállásban Dombóvárra járó karcagi kórházigazgató visszalépett a botrányszagú megbízástól. A helyi pártszervezet most egy olyan jelöltet, a Fidesz városi elnökségének tagját erőltetné, akit a kórház szakmai testülete már kétszer alkalmatlannak nyilvánított. A dombóváriak és a szakma egyre idegesebbek.

Miközben az ország legtöbb kórházában lázas munka folyik, hogy megfeleljenek az intézmények jövőjét alapjaiban meghatározó szakmai minimumfeltételeknek, illetve vezetőik gőzerővel lobbiznak, Dombóváron január eleje óta kórházigazgató sincs, és egyelőre nem is tűnik valószínűnek, hogy belátható időn belül lesz. A helyi közvélemény és az egészségügyi szakma egyre nagyobb elképedéssel és felháborodással figyeli az eseményeket.

A dombóvári Szent Lukács Kórház az elmúlt években többnyire pozitív hírekkel vétette észre magát: az intézmény többször előkelő helyen végzett az év kórháza internetes szavazásokon – legutóbb épp tavaly –, ráadásul szemben a kórházak többségével, pénzügyi helyzete is stabilnak mondható. Az intézményt az elmúlt tíz évben a szakmai berkekben köztiszteletnek örvendő Kerekes László vezette, aki a helyi közösség támogatását is élvezi. Kerekes igazgatói mandátuma 2011. december 31-én járt le, így december elején a képviselő-testület pályázatot írt ki az igazgatói megbízásra, amelyen két jelölt, Kerekes László, illetve Antalffy Zsolt adta be pályázatát – Antalffy esetében talán nem teljesen lényegtelen körülmény, hogy az orvos egyben a Fidesz városi elnökségének tagja is.

A Fidesz-káder és a lobbista

A bonyodalmak akkor kezdődtek, amikor a kórház szakmai vezető testülete Antalffyt alkalmatlannak nyilvánította a poszt betöltésére hiányzó egészségügyi menedzseri végzettsége miatt, és így Kerekesé maradt az egyetlen érvényes pályázat, ám erről a jobboldali többségű képviselő-testület nem is szavazott. Érdekes egybeesés, hogy az egykor szocialista, most független Szabó Loránd polgármestert éppen ebben az időszakban függesztették fel.

Antalffy elvérzése után a jobboldali képviselők a karcagi kórház igazgatójában, Nagy Mihályban vélték megtalálni az ideális jelöltet, aki valóban rendkívüli képességekkel bírhat, hiszen lényegében másodállásban vezette volna a dombóvári intézményt, megtartva karcagi igazgatói posztját és praxisát. Az unortodox megoldást a Fidesz-KDNP képviselői azzal indokolták, hogy az egészségügyi rendszer átalakítása miatt most egy lobbistára van szükség a kórház élén, aki hatékonyan képviseli felsőbb szinteken is a kórház érdekeit. A lobbista mellé egy lobbicég is érkezett volna, mégpedig az első Orbán-kormány egészségügyi államtitkára, Oberfrank Ferenc által vezetett Integra Consulting Zrt..

Szabó Loránd dombóvári polgármester megekadályozná a botrányos igazgatóváltást
©

Mindezt szakmai szempontból teljes képtelenségnek tartja a Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Karának dékánja, Miseta Attila, aki kérdésünkre megdöbbenésének és felháborodásának adott hangot a Dombóváron folyó események miatt. Teljes képtelenségnek tartja, hogy az igazgatói feladatokat jobban lássa el egy 300 kilométerről másodállásban „ingázó” vezető, mint mind a szakma, mind a közvélemény körében megbecsülésnek örvendő, nagy helyismerettel rendelkező volt igazgató.

Itt az igazgató, hol az igazgató

Bár január 10-én egy közfórumon több mint 300 dombóvári tiltakozott zajosan a karcagi szakember kinevezése ellen, január közepén mégis úgy tűnt, pont kerül az ügy végére, miután Nagy kinevezését az ezt végig ellenző Szabó Loránd polgármesternek is alá kellett írnia. Bár a kórháznak ekkor már két hete nem volt vezetője, Nagy Mihály nem kapkodta el másodállása betöltését: az intézményben még meg sem kezdődött az átadás-átvétel, Nagy pedig a kinevezését sem vette át.

Lehet, hogy a karcagi igazgató már tudott valamit, ugyanis a következő héten komoly törvényességi aggályok merültek fel kinevezésével kapcsolatban, miután Szabó Loránd egy olyan jogszabályra hivatkozott, amelynek értelmében senki sem vezethet párhuzamosan két, évi 500 milliót meghaladó költségvetésű egészségügyi intézményt. Minderre Szabó karcagi kollégája figyelmét is felhívta, és innentől kezdve igen zavaros a történet. Bár a dombóvári Fidesz-KDNP azt állítja, hogy a karcagi képviselő-testület szintén fideszes többsége szóban hozzájárult ahhoz, hogy kórházigazgatójuk 300 kilométerre ingázzon, ezt a jóváhagyást végül visszavonták. Nagy Roland, a dombóvári Fidesz-KDNP frakciójának szóvivője szerint feltehetően azért, mert a karcagi képviselők nem kívántak belekeveredni az időközben botránnyá dagadt dombóvári kórházügybe.

Január 26-ára így biztossá vált, hogy a dombóvári kórház nem kap karcagi idegenlégióst, ám eddigre a kórház helyzete is igen súlyossá vált. Áthidaló megoldásként a képviselő-testület végül az intézmény gazdasági igazgatóját ruházta fel munkáltatói jogosítványokkal, aminek révén legalább a kötelező bérkompenzációt megkaphatja a több mint 300 dolgozó, ám orvos-igazgató hiányában fontos döntések maradnak el, köztük olyan csekélységek, mint a krónikus belgyógyászati osztály vezetőjének kérdése, illetve a Pécsi Tudományegyetem által kiírt rezidenspályázaton való részvétel.

Bő egy hónap hallgatás után viszont végre kiderült, hogy mi a helyi Fidesz-KDNP baja az egyébként jobboldali érzelmű volt igazgatóval, Kerekes Lászlóval. Ahogy Nagy Roland szóvivő elmondta, számukra elfogadhatatlan, hogy a volt igazgató egy tavaly novemberi egyeztetésen az egészségügy átalakítását levezénylő Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézetben elvben hozzájárult az aktív ágyszám csökkentéséhez és egyes osztályok megszüntetéséhez. Egyik, az egészségügy átalakítását testközelből figyelő forrásunk szerint ez a kifogás teljes képtelenség, hiszen ez a jelenlegi kormányzat által elvárt és erőltetett trend a vidéki kisebb kórházak esetében, amelyhez minden intézményvezetőnek alkalmazkodnia kell.

Kérdésünkre Kerekes László felháborodásának adott hangot: mint mondta, a Fidesz-KDNP képviselői kiragadták szavait a tágabb szövegösszefüggésből, és megsértették szakmai becsületét. A volt igazgató hangsúlyozta, hogy kollégáival arra törekedett, hogy kórháza minél jobban jöjjön ki az átalakulásból, az aktív ágyak számának csökkentése pedig éppenséggel az egynapos sebészettel összefüggésben merült fel.

Párthátország

A fideszes többség végül újabb meghökkentő döntést hozott, amikor a szakmai testület számára újra a hiányzó végzettsége miatt már háromszor (legutóbb éppen hétfőn)visszautasított Antalffyt „javasolta”, akinek támogatása ezek után finoman szólva is kérdéses. A lassan örökös igazgatójelölt kérdésünkre úgy vélekedett, hogy szakmai alkalmasságához nem férhet kétség, a szakmai vezető testület szilárdnak tűnő álláspontja kapcsán pedig megjegyezte, hogy az a Kerekes László által kinevezett vezetőkből áll, valamint a testület szemében nem az ő alkalmassága volt a kérdés, hanem hogy a jelenleg még hiányzó egészségügyi menedzseri képzettsége tekintetében értsenek egyet a fenntartó által adható felmentéssel.

Egy dologban Antalffy mindenesetre egyetért Szabó Loránd polgármesterrel. Az elhúzódó vezetési válság szerinte is óriási károkat okoz a kórháznak, amelynek a finanszírozása is veszélybe kerülhet, ám mindez megítélése szerint elsősorban a polgármester miatt alakult így, aki több alkalommal az előadott bevezetőjét követően meg sem nyitotta a kérdés eldöntésére összehívott önkormányzati ülést. Kérdésünkre, nem érzi-e visszásnak, hogy a Fidesz városi elnökségének tagjaként pályázik kitartóan a posztra, a szakember nemleges választ adott: meglátása szerint a kórházigazgatói poszt egyértelműen politikai jellegű tisztség, amelyhez természetesen feltétlenül szükséges a megfelelő szakmai háttér is, ő pedig jelenleg is gyakorló orvosként, három szakvizsgája révén rálátással rendelkezik a kórház problémáira. Antalffy egyébként a kórház fejlesztésére törekedne, erre ugyanis szükség van, és szerinte a jelenlegi helyzetben is lenne rá lehetőség.

Elfogyott a türelem

Ahogy azt a január 26-ai testületi ülés utánra összehívott közmeghallgatás bizonyította, a dombóváriak türelme elfogyott a kórházügyben. Bár a Fidesz újsághirdetésben szólította fel híveit, hogy minél nagyobb számban jelenjenek meg, és szólítsák fel lemondásra a két nappal korábban történetesen jogerősen elítélt polgármestert, látványosan többségben voltak azok a zsúfolásig megtelt teremben, akik a fideszes képviselők lemondását követelték a kórházügy miatt. Ahogy az egyik idősebb hozzászóló megjegyezte, a jobboldal eljárása őt a pártállami mentalitásra emlékezteti. A közmeghallgatáson nagy számban jelentek meg a kórházi dolgozók is a helyzet megoldását kérve a testülettől.

A kórház felügyelőbizottsága január 27-én délelőtt ült össze; itt felmerült egy újabb igazgatójelölt neve, akiről a Fidesz-KDNP frakciója vasárnap dönthet. A több mint egy hónapja tartó bizonytalanság a pécsi orvoskar dékánja, Miseta Attila szerint mindenképpen rányomja a bélyegét a kórházban folyó szakmai munkára, hiszen nagyban befolyásolja a személyzet idegállapotát. Még nagyobb kárt okozhat, hogy jelen pillanatban senki sem képviseli a kórházat szakmai fronton az egészségügy átalakításáról szóló tárgyalásokon, amelyek évtizedekre határozhatják meg az intézmény sorsát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Itthon

Esztergom 2.0: felfüggesztették a polgármestert Dombóváron

Töréspontig jutott a baloldali támogatottságú Szabó Lóránd dombóvári polgármester és a jobboldali többségű képviselő-testület viszonya, miután a Fidesz-KDNP képviselői felfüggesztették tisztségéből Szabót a költségvetési koncepció átírása miatt. Az ügy a bíróság előtt folytatódhat.

Stemler Miklós Itthon

Felállították a Fideszes Gázos Ügyek Asztalát Dombóváron

Az Alaptörvény Asztala mellett a „Fideszes Gázos Ügyek Asztalát” is felállították Dombóváron. Az érdeklődők az új alaptörvény helyett a helyi Fidesz gázosnak vélt ügyeit tanulmányozhatják rajta. A Tolna megyei városban heves küzdelem várható ősszel a baloldali polgármester és a fideszes képviselő-testületi többség között.

MTI Itthon

Fidesz: a dombóvári polgármesternek mennie kell

A dombóvári képviselő-testület Fidesz-frakciója szerint a város jogerősen elítélt, független polgármesterének le kell mondania tisztségéről. Szabó Loránd kijelentette: nem mond le polgármesteri tisztéről.

MTI Itthon

Továbbra is igazgatót keresnek a dombóvári kórházba

Jelenleg sincs igazgatója a dombóvári kórháznak, miután az intézmény vezetésével az év elején megbízott szakember nem vállalta a feladatot - mondta a város polgármestere a dombóvári képviselő-testület csütörtöki, rendkívüli ülésén.

MTI Itthon

Jogi véleményt kér a polgármesterről a dombóvári közgyűlés

Jogi szakértő állásfoglalását kéri a dombóvári képviselő-testület annak eldöntéséhez, hogy a város jogerősen elítélt, független polgármestere továbbra is betöltheti-e tisztségét. A fideszes többségű testület erről csütörtöki, rendkívüli ülésén határozott.

Károly herceg meleg szavakkal emlékezett az apjára

Károly herceg meleg szavakkal emlékezett az apjára

Mától elérhető az online felület az általános iskolai beiratkozáshoz

Mától elérhető az online felület az általános iskolai beiratkozáshoz

Pozitív önmagunk megtalálása a járvány legkeményebb hullámában

Pozitív önmagunk megtalálása a járvány legkeményebb hullámában