szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Jelenleg nem szerepel az Európai Parlament (EP) napirendjén eljárás indítása Magyarország ellen az uniós alapértékek veszélyeztetettségére hivatkozva - jelentette ki hétfőn Brüsszelben Hannes Swoboda, az EP szocialista frakciójának vezetője.

"A hetedik cikk most még nem téma" - fogalmazott újságírók előtt az osztrák szociáldemokrata politikus, aki a minap vette át a frakcióvezetői tisztséget a német Martin Schulztól. Schulz két és fél évre az EP-elnöki széket foglalta el.

Az uniós alapszerződés Swoboda által említett 7. cikke értelmében az EU-tagállamok kormányait kápviselő Európai Tanács - a tagállamok egyharmada, az Európai Parlament vagy az Európai Bizottság indoklással ellátott javaslata alapján - tagjainak négyötödös többségével és az EP egyetértésének elnyerését követően megállapíthatja: fennáll az egyértelmű veszélye annak, hogy egy tagállam súlyosan megsérti az uniós alapértékeket. Az eljárás keretében a tanács ajánlásokat tehet az érintett tagállamnak. Ha az nem fogadja meg az ajánlásokat, akkor akár szankciókkal is sújtható.

Guy Verhofstadt, az EP liberális frakcióvezetője mellett vezető zöldpárti EP-politikusok is többször felvetették a közelmúltban, hogy meg kellene vizsgálni ilyen jellegű eljárás megindítását Magyarország ellen, az elmúlt időszak alkotmányozási és törvényalkotási folyamata nyomán.

"Ha Magyarország nem lép előre a reformok terén, ez (a 7. cikk) téma lehet, most azonban meg kell hallgatnunk az ellenzéket és a civil társadalmat, és velük együtt léphetünk fel az Orbán-kormánnyal szemben" - mondta Swoboda, hozzátéve, hogy "ez azonban nem az ország elleni eljárás".

A szocialista EP-frakcióvezető szerint mindenesetre politikai értelemben többet kellene tenni, mint amit az Európai Bizottság - az EU központi javaslattevő-végrehajtó intézménye - tesz. A brüsszeli bizottság ebben a hónapban három témában indított kötelezettségszegési eljárást Magyarország ellen, olyan törvényi előírások miatt, amelyek megítélése szerint sértik az uniós jog konkrét előírásait.

Swoboda úgy vélekedett, hogy a politikai fellépésre egyfelől az uniós tagállamok kormányfői, másfelől az Európai Néppárt részéről lenne szükség. A néppárthoz tartozik a Fidesz is.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Ingyen és automatikusan megkaphatjuk az új jogosítványunkat a lejárt helyett

Ingyen és automatikusan megkaphatjuk az új jogosítványunkat a lejárt helyett

Most lenne csak igazán szükség az épületen belüli térképekre

Most lenne csak igazán szükség az épületen belüli térképekre

Lecsupaszították a Blaha Lujza tér felújítását, de így is csúszhat a megvalósítás

Lecsupaszították a Blaha Lujza tér felújítását, de így is csúszhat a megvalósítás