szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Az időjárás-előrejelzések szerint pénteken és szombaton várható a leghidegebb idő: napközben is mínusz 10 fok várható. Péntek estétől nagyobb mennyiségű havazás is jöhet, a jelenlegi számítások szerint 20-30 centiméter hó hullhat az ország egyes részein. Az erős, metszően hideg szél hóátfúvásokat, hótorlaszokat okozhat. Készülnek a közterület-fenntartók és a katasztrófavédők is.

Várhatóan péntek délután, estefelé kezdődik az intenzív havazás – mondta a hvg.hu-nak Pártai Lucia meteorológus, az Eumet vezetője. „Nagyon hideg lesz, napközben mínusz 10 fok várható. Ezt a metszően hideg szél miatt még kevesebbnek fogjuk érezni. Erős szél lesz, így hófúvásokra, hótorlaszokra kell számítani” – tette hozzá.

A szélsőséges időjárást az okozza, hogy a Földközi-tenger fölött egy meleg levegővel teli ciklon áramlik, míg Észak-Oroszország felől egy markáns hidegfront érkezik. Ez Magyarország délkeleti részét érinti leginkább – állítja a szakember.

Nehéz lesz közlekedni

Pártai Lucia szerint kedden még nehéz megjósolni, mennyi hó hullhat, napról napra pontosítják az adatokat. Jelenleg arra számítanak, hogy 20-30 centiméter hó hullhat, elsősorban az Alföldön és a Dunántúl egy részén. A hófúvás komoly hótorlaszokat alakíthat ki.

©

„Vannak, akik az 1987-es időjáráshoz hasonlítják a mostanit, mivel hasonló a magassági légáramlat. Az összehasonlításnak azonban nincs értelme, mivel 1987-ben eleve vastag hótakaró volt már, erre jött rá az az intenzív havazás, ami megbénította az országot. Mindenesetre mindenkit lebeszélnék a hétvégi utazásról, célszerű előre bevásárolni és otthon átvészelni ezt az időt” – közölte a meteorológus. A szélsőséges időjárásra készülnek a közterület-fenntartók és a katasztrófavédelem is.

Készülnek a hidegre, hóra

„November 15-e óta él a téli menetrend a közterület-fenntartóknál – mondta a hvg.hu-nak Szűcs Panni, a Budapesti Városfejlesztési Központ (BVK) kommunikációs vezetője. 4 fokozat van, a 2. fokozatnál riasztási terv lép életbe. A meteorológiai szolgálat 1-2 órával előbb figyelmeztet az intenzív havazásra, a gépeket azonnal a megfelelő helyekre irányítják. A harmadik fokozatnál, 20-30 centi hó esetén már csak hóekézni tudnak és hómunkásokat vesznek fel. 30 centinél több hó esetén már a téli koordinációs bizottság irányítja az operatív munkát – tette hozzá. Ők határozzák meg, melyek azok a a stratégiailag fontos helyek, utak, kórházak például, amelyek megközelíthetőségét biztosítani kell.

Intenzív havazás esetén az 1200 főutat takarítják, jelenleg 127 gép áll rendelkezésre. Ha a havazás eláll, akkor tisztítják meg a 2100 mellékutat. Szűcs Panni az 1987-es havazással kapcsolatban megjegyezte, hogy akkor 90-nél kevesebb gép állt a közterület fenntartók rendelkezésére, ezért a kukásautók elejére szereltek lapátokat és azokkal végezték a hókotrást.

A szélsőséges időjárásra a katasztrófavédelem is készül, erről szerdán számolnak be egy sajtótájékoztató keretében – közölték a hvg.hu-val. A kormány pedig rendkvüli intézkedéseket hozott a hideg miatt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Itthon

Fotók: nagy havazás volt a Mátrában

Hatalmas hóviharral érkezett a hideg a Mátrába. A csütörtök esti havazást rendkívül erős szél kísérte, 70-80 km/órás széllökések is voltak. Jelenleg 60 centi a hóréteg vastagsága.

A kormány kiszervezte a 9 millió euróért megvásárolt szlovéniai wellnessközpontot is

A kormány kiszervezte a 9 millió euróért megvásárolt szlovéniai wellnessközpontot is

Hitlerből Nerót, Rákosiból III. Richárdot kreált az áthallásos művészet

Hitlerből Nerót, Rákosiból III. Richárdot kreált az áthallásos művészet

Most lenne csak igazán szükség az épületen belüli térképekre

Most lenne csak igazán szükség az épületen belüli térképekre