szerző:
MTI

Az LMP frakcióvezetője szerint pártjuk csak olyan szereplőkkel tud együttműködni, akik teljesítenek bizonyos feltételeket. Jávor Benedek az m1 Az Este című műsorában hétfőn úgy fogalmazott, hogy vannak számukra fontos morális kritériumok, amelyeket "az MSZP vagy a Demokratikus Koalíció nem feltétlenül elégít ki". Ezért velük csak az alkalmi együttműködésre nyitottak.

A párt kétnapos hétvégi kongresszusa is úgy döntött, hogy az LMP nem vesz részt az ellenzéki kerekasztal munkájában, programjukat civil szervezetekkel és parlamenten kívüli pártokkal kívánják megvitatni.

Az LMP hétvégi kongresszusán a posztról korábban lemondott Schiffer András helyére megválasztott frakcióvezető kérdésre válaszolva elmondta azt is, hogy karácsony előtt, amikor pártjuk képviselői és aktivistái a parlament bejárataihoz láncolták magukat, az MSZP és a Demokratikus Koalíció tagjai csak utólag, és egyeztetés nélkül kapcsolódtak be az akcióba. Hozzátette, hogy január 2-án viszont az ellenzéki pártok és civil szervezetek közösen demonstráltak az Andrássy úton az operaháznál.

Nem Schiffer András volt a felelős azokért a problémákért, amelyeket a párt egyik képviselője, Scheiring Gábor is említett egy napvilágra került levelében - felelte a műsorvezető kérdésére Jávor Benedek. Hozzátette, hogy az elmúlt hetekben fontos megbeszélések zajlottak a párton belül, és a hétvégi kongresszuson is olyan döntések születtek, amelyek hozzásegítik az LMP-t, hogy fel tudják számolni a belső működési problémákat.

Hangot adott annak a véleményének is, hogy a frakción belüli, illetve a képviselőcsoport és a párt közötti egyeztetések "megteremtették a bizalomnak azt a légkörét, amiből tovább lehet építkezni". Kijelentette azt is, hogy a hétvégi kongresszuson több kérdést is rendeztek, így ezek után sokkal egységesebben és biztosabb alapokon tudják majd folytatni a munkájukat. A frakcióvezető megismételte korábbi kijelentéseit, hogy a politizálás hangsúlyát a parlamenten kívüli ügyekre akarják áttenni, és remélik, hogy képesek lesznek meggyőzni azokat a szavazókat, akik jelenleg nem tudják, melyik pártot válasszák.

Végül azt is elárulta, hogy a kongresszus ideje alatt tartott frakcióülésen, amikor döntöttek arról, hogy kit ajánljanak Schiffer András utódjának, a képviselőcsoport több személyt is jelölt, köztük például Mile Lajost. Hozzátette, végül ő kapta meg azt a többséget, amellyel a végső szót kimondó kongresszus elé állhatott. Kitért arra is, hogy Karácsony Gergely frakcióvezető-helyettes "előre tisztázta", hogy nem kívánja vállalni a posztot.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Tavasszal derül ki, hogyan szervezik át az MTA-t

Tavasszal derül ki, hogyan szervezik át az MTA-t

Happy TV: élő adásban jelentkezett be a srebrenicai mészáros

Happy TV: élő adásban jelentkezett be a srebrenicai mészáros

Szuperpontos traffipaxokra állnak át az osztrákok, jön a zéro tolerancia

Szuperpontos traffipaxokra állnak át az osztrákok, jön a zéro tolerancia

Menekültekkel fotózkodott a Pápa

Menekültekkel fotózkodott a Pápa

Lefoglalt irataikat követelik vissza a szcientológusok

Lefoglalt irataikat követelik vissza a szcientológusok

Miniszteri döntéssel emeltek nagyot az államtitkárok fizetésén

Miniszteri döntéssel emeltek nagyot az államtitkárok fizetésén