szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Meghalt Csurka István, tudatta Papolczy Gizella az író, politikus hozzátartozója szombat délelőtt.

Életének 78. életévében meghalt Csurka István. Az 1934-es születésű író 1956-ban a főiskolai nemzetőrség vezetője volt, emiatt fél évre Kistarcsára internálták. 1957-ben Színház- és Filmművészeti Főiskola dramaturgia szakán szerzett diplomát. Később beszervezétk III/III-as ügynöknek, de azt állította, hogy kényszer hatására tette, és sohasem jelentett.

Újságíróként 1973-86 között a Magyar Nemzet szerződéses munkatársa, tárcaírója volt. 1987-ben részt vett az MDF alapításában, és a rendszerváltásban is aktívan részt vett. 1988-89-ben a Hitel című folyóirat szerkesztőbizottságának tagjaként, 1989-90-ben az általa alapított Magyar Fórum című hetilap főszerkesztője, a lap 1991 januári újraindulásától a szerkesztőbizottság elnöke, a Magyar Fórum Kft. ügyvezető igazgatója.

Az MDF vezette kormány alatt a párt alelnöke volt 1991-től egy évig, majd híres Néhány gondolat a rendszerváltás két esztendeje és az MDF új programja kapcsán című 1992-es Magyar Fórumban megjelent írásával kritizálni kezdte pártját, melyben 1993-ban alulmaradt az elnöki posztért folytatott küzdelemben Antall Józseffel szemben, még ebben az évben az MDF kizárta a pártból.

Kattintson képes összefoglalónkért! - Csurka István az MDF 1993 januári VI. kongresszusán a pártelnöki posztért indult, de alulmaradt Antall Józseffel szemben. Egyre sodródott a jobbszélre, júniusban kizárták a pártból, majd létrehozta a MIÉP-et, amely 1998-2002 között parlamenti párt volt, 2006-ban a Jobbikkal együtt indult a parlamenti választásokon.
©

1993 júniusában a Magyar Út Körök mozgalomból jött létre Magyar Igazság és Élet Pártját, mely elhíresült radikalista és szélsőjobboldali szemléletéről. Ellenezte a NATO, illetve EU-s csatlakozásunkat, támadta Izrael palesztin-politikáját és nagy felháborodást válott ki a 9/11-es terrortámadás után adott nyilatkozata, mely szerint az akció az elnyomott világ válasza volt a globalizáció vezető hatalmának.

Legutóbb az Új Színház kapcsán lehetett róla hallani, a február 1-e óta regnáló Dörner György ugyanis őt jelölte ki a színház intendánsának, ami nagy felhördülést keltett itthon, és külföldön is, Csurka nyíltan hirdetett antiszemita nézetei miatt. Csurka Tarlós István főpolgármesterrel is összetűzésbe került, aki nem támogatta a politikus részvételét a színház működtetésében.

Csütörtökön mi is hírt adtunk róla, hogy Dörner felolvasta a kórházban lévő Csurka István társulathoz intézett levelét, aki arra bíztatta a jelenlévőket, hogy attól függetlenül, ki hova érzi magát tartozónak, mit gondol a politikáról, szeretetben dolgozzanak együtt. Dörner György a levéllel kapcsolatban úgy fogalmazott: " Csurka István kristálytiszta üzenetet küldött; mindennek a lényegét írta le, csak olyat, ami fontos". A levélből állítólag az is kiderült, hogy Csurkának fontos A hatodik koporsó című darabjának bemutatása, amiről már nyáron tárgyaltak Dörner Györggyel.

A haláláról szóló hírt Papolczy Gizella, az író, politikus hozzátartozója tudatta szombat délelőtt az MTI-vel.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!