szerző:
Dreissiger Ágnes
Tetszett a cikk?

Bár február elsejétől a gyógyszertári blokkon fel kell tüntetni, ha a vásárolt készítményél lett volna olcsóbb gyógyszer is, lapunk tapasztalatai szerint a rendszer még nem működik. Több gyógyszerész szerint az új jogszabály csak összezavarja a beteget, és a szóbeli tájékoztatás is sokszor elmarad.

Február elsejétől a gyógyszertámogatási rendszer átalakításának újabb fejezete nyílt: a patikákban a kapott blokkon fel kell tüntetni, hogy a kiválasztott készítménynél lett volna olcsóbb gyógyszer. A beteg – igaz, csak utólag – így szembesülhet azzal, mennyit spórolhatott volna, ha az úgynevezett referenciakészítményt választja, és nem ragaszkodik a korábbi, már bevált készítményéhez.

A drágább szerek az originális készítmények, a generikumok mindig az olcsóbbak. A jelenleg hatályos jogszabályok szerint a gyógyszerészeknek eddig is fel kellett volna ajánlaniuk, ha a kiválasztott szernél létezik olcsóbb változat, amely azonos hatóanyagú is. Sőt az orvosoknak a felírásnál is erre kell törekedniük.

A mostani változás így elvileg csupán annyi, hogy ennek írásos, a fizetéshez és a gyógyszerszámlához kapcsolódó nyoma is lesz. Hankó Zoltán, a Magyar Gyógyszerész Kamara (MGYK) elnöke a hvg.hu-nak azt mondja: a szándék nyilvánvalóan az, hogy növeljék a betegek árérzékenységét. „Az által, hogy blokkon később is olvashatja a beteg az összeget, később konzultálhat az orvosával, és megindulhat a referenciakészítmények forgalmának növekedése is” – véli Hankó Zoltán. Ennek áldásos hatását pedig megérzi majd az állandóan túlszaladó állami gyógyszerkassza is.

A blokkot sem nézik meg

„Azzal a megoldással, hogy a blokkon tüntetik fel a különbözetet, nem lesz több a sorban állás, nem lesz több dolguk a gyógyszerészeknek sem. Amikor januárban kijött az erről szóló miniszteri rendelet, valamennyi rendszergazdát megkértünk, hogy módosítsák a patikai szoftvert” – mondja Hankó. Tapasztalatunk szerint a rendszergazdáknak nem sikerült mindenütt megoldaniuk a feladatot.

Elvileg valamennyi szoftvert átállították
©

A blokkon egyébként nem szerepelhet gyógyszernév, ez ugyanis hirdetésnek minősülne, csupán az árkülönbözet.

A hvg.hu munkatársa több fővárosi patikát is felkeresett, a blokkon azonban sehol nem szerepelt ez a tétel. Volt olyan, hogy egy idős asszony összesen majdnem húszezer forintért vásárolt többek között szívgyógyszereket és vérnyomáscsökkentőket az egyik budai patikában, de sehol nem szerepelt rajta, hogy mindezt olcsóbban is megkaphatta volna. Ez elvileg – ha működik a rendszer –, akkor is előfordulhatott, ha a nő mindegyikből a legolcsóbbat íratta fel, vagy ha az adott hatóanyag nem helyettesíthető, de ő lapunknak azt mondta: nem is kérdeztek tőle semmit a gyógyszertárban. Egy másik beteg azt mondta: szóban felajánlottak neki egy másik szert, de mivel az csupán húsz forinttal volt olcsóbb, és azt nem ismeri, nem is kérte.

Ugyanezt mondták többen is, akik vényt akartak kiváltani: a legtöbben a blokkot sem nézik meg, de szóban sem ajánlottak nekik semmit a régiek helyett. Egy olyan emberrel beszéltünk, akinek szóltak a patikában, ő azonban köptetőt vett, ami nem vényköteles, így a szabályok sem vonatkoznak rá.

Egy fővárostól nem messze lévő kis patika vezetője telefonon elmondta, a jogszabály világos, de a rendszerük még nem működik. „Igaz, itt a szóbeli tájékoztatásnak nagyobb a jelentősége, mivel nem vagyunk nagy forgalmú patika, erre több időnk is jut” – mondja.

Van olyan hatóanyag, ahol akár húsz gyártó által forgalmazott készítmény is elérhető: ebből akár tíz is benne lehet a referenciasávban. Tovább bonyolítja a helyzetet, ha ebből több is ugyanolyan áron van, így természetesen nem kerül fel mindegyik külön a téjékoztató cetlire. Azt Hankó Zoltán is elismeri, hogy bár a szóbeli tájékoztatás is törvényi kötelezettségük, nem tudja, mennyire működik ez a gyakorlatban.

A gyógyszertárakat amúgy elvileg arra próbálják meg ösztönözni, hogy minél több preferált referencia ársávba tartozó készítményt adjanak ki. Lapunknak egy másik patikus azt mondta: az első napok tapasztalatai szerint a beteget csak összezavarja, hogy a blokkon írásos tájékoztatást is kap: a legtöbben ugyanis nincsenek tisztában azzal, melyik összeg mit takar. Kérdésünkre ugyanakkor ő is elismerte: nem mindig szánnak időt arra, hogy szóban tájékoztassák az olcsóbb lehetőségről a beteget.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Megint hol vannak a nők? A hazai irodalmi díjak több mint 80 százalékát férfiak kapják

Megint hol vannak a nők? A hazai irodalmi díjak több mint 80 százalékát férfiak kapják

A HP új laptopján automatikusan elsötétül a képernyő, ha nem a tulajdonosa ül előtte

A HP új laptopján automatikusan elsötétül a képernyő, ha nem a tulajdonosa ül előtte

Lehet-e még valami jót kihozni ebből az évből?

Lehet-e még valami jót kihozni ebből az évből?