szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A jó erkölcsbe ütközőnek, ezért semmisnek nyilvánította a Zalaegerszegi Törvényszék kedden azt a szerződést, amelynek révén 2009-ben a Pécsi Buszközlekedési Zrt. (PK) eladta autóbuszait a PK Busrent Kft.-nek, majd attól visszabérelte a járműveket.

Az ügy a pécsi tömegközlekedési vállalat 2008-as részleges privatizációjakor indult, amely után a cég új vezérigazgatója bérleti szerződést kötött a kisebbségi tulajdonos Mecsekbusz Kft. által irányított PK. Busrent Kft.-vel. A történet 2009 nyarán egy internetes hozzászólás kapcsán került napvilágra. Az ügyben Páva Zsolt polgármester feljelentést tett, Keczer László vezérigazgató ellen hűtlen kezelés a vád, a Baranya Megyei Főügyészség pedig annak kérte a megállapítását, hogy a PK Zrt. által eladott 176 autóbusz átruházásáról, illetve 155 busz üzemeltetéséről létrejött megállapodásról a bíróság mondja ki a semmisséget.

A Zalai Törvényszéken folyó perben akkor következett be döntő fordulat, amikor a PK Busrentben menet közben meghatározó befolyást szerző pécsi önkormányzata a Nokia-dobozos nyilatkozatáról elhíresült, a BKV ügyben hűtlen kezeléssel vádolt Balogh Zsolt volt megbízott BKV vezérigazgatót helyezte a cég élére. Balogh visszavonta cége ellenkeresetét, és a két alperes - a PK Zrt. és a PK Busrent Kft. - érdemi védekezéssel sem élt.

A bíróság mind az adásvételi, mind a bérleti szerződést semmisnek nyilvánította, miután a tranzakció megítélése szerint a jóerkölcsbe ütközik, a Busrent Kft.-t pedig a buszok visszaszolgáltatására kötelezte 15 napos határidővel. Az ügyben egyik fél sem fellebbezett, így a döntés jogerős. Bár a PK Zrt. részleges privatizációjának fő oka épp a cég buszparkjának fejlesztése volt, erre azóta sem került sor, a buszok átlagéletkora immár 10 év.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Egy hónapig se látogatni, se elhagyni a gyerekotthonokat nem lehet

Egy hónapig se látogatni, se elhagyni a gyerekotthonokat nem lehet

Az én hetem: Lackfi János látja a home office-ban lopakodó lelket és halált

Az én hetem: Lackfi János látja a home office-ban lopakodó lelket és halált

Lakástűzben két ember meghalt Debrecen józsai városrészében

Lakástűzben két ember meghalt Debrecen józsai városrészében