szerző:
hvg.hu

Magyarország elszigetelődése már ténykérdés Balázs Péter volt külügyminiszter szerint, aki a 168 Órának azt mondta, nem tartja valószínűnek az Orbán elleni puccskísérletet, Európa azonban nem tartja kormányzásnak azt, amit az Orbán-kormány művel.

Nem tartja valószínűnek az Orbán Viktor által az egri Fidesz-frakcióülésen említett puccskísérletet Balázs Péter volt külügyminiszter. A 168 Órának adott interjújában azt mondta, "nem hiszem, hogy külső erők megbuktathatnának egy ilyen belpolitikai pozíciójú kormányzatot. Sőt, azt sem látom, hogy e pillanatban kinek állna ez érdekében". Mint mondta, azt is különösnek találja, hogy egy kétharmados többségű kormánypártnak miért van szüksége "nevetséges összeesküvés-elméletekre".

Balázs Péter elmondta, szerinte Magyarország, amely valaha ennek a régiónak a vezető állama volt, belpolitikai okokból a legengedetlenebb tagállam szerepébe manőverezte magát. Ettől függetlenül nem gondolja, hogy bűnbaknak választották volna ki Magyarországot, inkább csak arról van szó, hogy "bőven lehet ott hibát találni, ahol egy parlament másfél év alatt 365 új törvényt hoz".

Szerinte a külföldről érkező kritika elsősorban a silány minőséget, a demokratikus mechanizmusok elégtelenségét, az érdekegyeztetés hiányát mutatja. "Annak a tüneteként jelenik meg, hogy ebben az országban nem folyik igazi kormányzás. Azt ugyanis Európa nem tekinti kormányzásnak, hogy egy erős parlamenti többség a kénye-kedve szerint szabja-varrja a törvényeket" - mondta. Balázs Péter kifejtette, a kormányzáshoz kormány is kellene, a magyar kabinetben pedig nem csak kevés a miniszter, de a magyar tárcavezetőkkel valójában a saját frakciójuk sem egyeztet.

Balázs Péter
©

Mint mondta, a külföldi támadásoknak a kormány elejét vehetné azzal, ha az unióban szokásos módon egyeztetne a törvénytervezetekről, az orbáni kormányzás azonban a "hatalmi logikára épül, amelynek hátterében az EU-ban egyedülálló elképzelés áll a monolitikus államról". Balázs Péter elismerte, ez a tipikus egypártrendszer, ahol a végrehajtó mechanizmus is a végsőkig leszűkül, minden feladatban a végrehajtó dominál, és "az egész hatalmi piramis tetején egyetlen ember trónol, aki az egészet ellenőrzése alatt tartja".

Az IMF-EU-tárgyalásokkal kapcsolatban a volt külügyminiszter kifejtette, Orbán szerinte kockázatos játszmát játszik, mert minimális politikai engedményekért maximális nyereséget, a teljes hitelösszeget szeretné megkapni. Elmondása szerint az EU "win-win" szituációk kialakítására törekszik, vagyis arra, hogy mindkét megegyező fél nyerjen az alkuval, míg Orbán állandóan győzni akar, és "nullaösszegű játszmákban" gondolkodik, ahol csak egyvalaki győzhet. "Ám ő is kerülhet a vesztes oldalra, ha az erősebb partner végül úgy dönt: hagyjuk rá Orbánra a saját logikáját, hadd jöjjön rá, hogy nem ő diktál" - mondta.

Balázs Péter rámutatott, Magyarország elszigetelődése már tény, hiszen a kiszámíthatatlan Magyarországot manapság már nem szívesen invitálják koalíciókba, a hívó szavára pedig nem nagyon mozdulnak, ez pedig később még sokszorosabban visszaüthet.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Audi-vezér: túlórakeretről soha nem beszéltünk a kormánnyal

Audi-vezér: túlórakeretről soha nem beszéltünk a kormánnyal

Gergely Márton: Gázszerető

Gergely Márton: Gázszerető

Hadházy meg akarta mutatni Polt Péternek, mennyi aláírást szedett össze

Hadházy meg akarta mutatni Polt Péternek, mennyi aláírást szedett össze

Keith Richards felhagy az alkohollal

Keith Richards felhagy az alkohollal

Mit mond a házszabály a mai botrányos szavazásról?

Mit mond a házszabály a mai botrányos szavazásról?

Női kézilabda-Eb: legyőzte Romániát, de kiesett a magyar válogatott

Női kézilabda-Eb: legyőzte Romániát, de kiesett a magyar válogatott