szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Kilenc kiemelt fővárosi per vidékre helyezéséről döntött Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke; az áttett ügyek közül a hűtlen kezeléssel vádolt Hagyó Miklós volt szocialista politikus és társai elleni pert például a Kecskeméti Törvényszék fogja tárgyalni - derül ki az OBH sajtóosztályának pénteki, az MTI-hez eljuttatott közleményéből.

"A kijelölt ügyek elbírálása a rendkívüli és aránytalan munkateher miatt ésszerű időn belül csak másik bíróságok kijelölésével biztosítható" - tartalmazza a közlemény, amelyből kiderül az is, hogy miközben a kiemelt ügyeket a törvény kötelező rendelkezése szerint három hónapon belül el kellene kezdenie tárgyalni az illetékes bíróságnak, erre a rendkívüli módon leterhelt Fővárosi Törvényszéken csak másfél év múlva, 2013 őszén lenne reális esély.

A kilenc ügyből három büntető, hat pedig gazdasági per; nyolc a Fővárosi Törvényszékről, egy a Fővárosi Ítélőtábláról kerül át másik bíróságra.

Az áttett ügyek között van H. Miklós és 14 vádlott-társáé mellett két másik büntetőper. Az egyik, a W. Norbert és 27 társa ellen, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó szerzői vagy szerzői joghoz kapcsolódó jogok megsértésének bűntette és más bűncselekmények miatt a Fővárosi Törvényszéken indult büntetőper, amelynek elbírálására a Balassagyarmati Törvényszéket jelölte ki az OBH elnöke. A másik, a V. Tamás és 23 társa ellen folytatólagosan elkövetett, különösen nagy kárt okozó csalás bűntette és más bűncselekmények miatt a Fővárosi Ítélőtáblán másodfokon indult büntetőügy, amely a Debreceni Ítélőtáblához került.

A hat gazdasági perből a Magyar Állam felperes által az SCD Balaton Holding Ingatlanfejlesztő és Befektetési Zrt. alperes ellen a Fővárosi Törvényszéken indított ügy tárgyalására a Kaposvári Törvényszéket; az S. Zoltán felperes által a HYPO Alphe Adria Leasing Zrt. alperes ellen a Fővárosi Törvényszék előtt indított ügy tárgyalására a Szekszárdi Törvényszéket; a BÉVÉEM Növényvédőszergyártó és Kereskedelmi Kft. felperes által a CIB Bank Zrt. alperes ellen a Fővárosi Törvényszék előtt indított ügy tárgyalására a Nyíregyházi Törvényszéket; a Központi Elszámolóház és Értéktár Zrt. felperes által a CodePlay Kft. alperes ellen a Fővárosi Törvényszék előtt indított ügy tárgyalására a Szekszárdi Törvényszéket; az MK-BILL Kft. felperes által a CIB Bank Zrt. alperes ellen, valamint a Miracle Europe Ingatlankezelő Kft. felperes által a Semmelweis Egyetem alperes ellen a Fővárosi Törvényszék előtt indított ügyek tárgyalására pedig a Zalaegerszegi Törvényszéket jelölte ki az OBH.

A hivatal elnöke a bíróságok szervezetéről és igazgatásáról szóló törvény alapján az indítványok megalapozottságát részletesen megvizsgálta, így többek között az ügyforgalmi, személyzeti és egyéb adatokat, valamint a kijelöléssel érintett ügy sajátosságait. Az összes körülmény mérlegelését követően megállapítható volt, hogy ezeknek az ügyeknek ésszerű határidőn belül történő befejezése a törvény által előírt rövid határidők betartása mellett nem biztosítható - írták a közleményben. Az OBH közlése szerint a Fővárosi Ítélőtáblán 341 ügy van folyamatban, ebből 65 kiemelt büntetőügy, amelyek közül 51 még nincs kitűzve. A Fővárosi Törvényszéken jelenleg 288 kiemelt büntetőügy van, ebből 42 nincs kitűzve. Az áthelyezéssel érintett ügyeket 2013 őszére tudná a bíróság kitűzni és tárgyalásukat megkezdeni - közölte a sajtóosztály.

Az OBH elnöke azonos szempontok szerint megvizsgálta azt is, hogy mely bíróságok lennének kijelölhetőek az eljárások lefolytatására. Kikérte a kijelöléssel érintett bíróságok véleményét, és a válaszokból megállapítható volt, hogy az érintett törvényszékek kijelölése - különösen a Fővárosi Törvényszék és a Fővárosi Ítélőtábla ügyforgalmi adatainak ismeretében - nem jelent aránytalan megterhelést.

Az OBH elnöke a döntéséről értesíti az indítványozókat - a Fővárosi Törvényszék, illetve a Fővárosi Ítélőtábla elnökét -, a kijelölt bíróságokat, valamint a legfőbb ügyészt.

"Az ügyek tárgyalására kijelölt törvényszékek - az évente előre meghatározott és közzétett ügyelosztási rendjük szerint - fogják az ügyeket a bírákra kiosztani" - zárul a közlemény.

A Fővárosi Törvényszék korábban közölte, indítványozza a Hagyó-ügyben és egy másik, szerzői jogok megsértésével kapcsolatos kiemelt büntetőperben is azonos hatáskörű, másik bíróság kijelölését, amelyre a törvény szerint akkor van lehetőség, ha az ügy ésszerű időn belül történő elbírálása az adott bíróság rendkívüli és aránytalan munkaterhe miatt nem biztosítható. Az indítványban meg kell indokolni, hogy a kijelöléssel érintett ügy ésszerű időn belül való elbírálása miért nem biztosítható, továbbá fel kell sorolni azokat az ügyforgalmi, személyzeti és egyéb adatokat, amelyek a bíróság rendkívüli és aránytalan munkaterhét igazolják.

A törvény szerint a kiemelt jelentőségű ügyeket az érkezéstől számított három hónapon belülre kell kitűznie, és kéthavonta kell tárgyalnia a bíróságnak. A két említett ügy méreteire jellemző, hogy a nyomozati irat 179, illetve 84 kötetes, tucatnyi a vádlott, és az egyikben több mint száz tanú kihallgatása várható.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Maruzsa: Ha nagyon rosszul sikerül az írásbeli érettségi, lehet javítani szóbelin

Maruzsa: Ha nagyon rosszul sikerül az írásbeli érettségi, lehet javítani szóbelin

Tanyára vitt Sziget Fesztivál vagy igazodási pont? Új szerepbe kényszerült a Budapesti Tavaszi Fesztivál

Tanyára vitt Sziget Fesztivál vagy igazodási pont? Új szerepbe kényszerült a Budapesti Tavaszi Fesztivál

Rosszul alszik az Európai Tanács elnöke a kínos szófás eset óta

Rosszul alszik az Európai Tanács elnöke a kínos szófás eset óta