szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője hétfői sajtótájékoztatóján elismerte, hogy nem lehet megélni 47 ezer forintból. Korábban Matolcsy György és Zsiga Marcell is azt felelte erre a kérdésre, hogy szerintük meg lehet.

Nem lehet megélni 47 ezer forintból - jelentette ki újságírói kérdésre válaszolva a Fidesz frakcióvezetője hétfői sajtótájékoztatóján. Lázár János hozzátette azt is: 47 ezer forintot az a segédmunkás kap, aki egyedülálló.

"Minden újságíró pontosan tudja" - folytatta -, hogy sem Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter, sem Zsiga Marcell fideszes parlamenti képviselő nem azt az egyszerű kijelentést tette, hogy "47 ezer forintból meg lehet élni", hanem ennél jóval kerekebb, "pázmányosan bővített" mondatban fogalmaztak.

A közfoglalkoztatottak havonta bruttó 71800, nettó 47 ezer forintot keresnek. Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter azt nyilatkozta, hogy szerinte ez szerény, de biztonságos megélhetést jelent, és Zsiga Marcell újságírói kérdésre válaszolva ugyancsak arra jutott, hogy ez a pénz elég a megélhetáshez. Matolcsy egészen pontosan azt mondta: a 47 ezer forint "kifejezetten szerény, de biztonságos megélhetés felé vezeti azokat, akik 28 500 ezer forintból eddig rejtélyes módon meg tudtak élni". Az MSZP válasza erre az volt, hogy a 28500 forint segély volt, és nem munkabér.

Zsiga Marcell ugyan közölte, hogy újságírói provokációnak tartotta azt a múlt hétfői kérdést, amely azt firtatta, hogy 47 ezer forintból meg tudna-e élni, ám elismerte, hogy azt válaszolta rá: "Biztosan meg lehet élni 47 ezer forintból, biztosan meg lehet élni 47 ezer forintból, igen, azt hiszem, igen".

Pintér Sándor belügyminiszter csütörtökön a Corvinus egyetemen Vona Gáborral folytatott vitáján ugyancsak a 47 ezer forintos kérdésre válaszolva arról beszélt, hogy aki "megtermeli a saját településén azokat a javakat, amelyek az élelmezéséhez szükségesek, mert kap hozzá magot, kap hozzá megfelelő nevelt állatot, kap hozzá még esetleg malacot, vagy kecskéket kérnek sokan, hogy a tej is meglegyen minden nap, akkor meg", vagyis akkor meg lehet élni 47 ezer forintból.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Nem gyomorrontása, koronavírus-fertőzése volt az F1-es Lance Strollnak

Nem gyomorrontása, koronavírus-fertőzése volt az F1-es Lance Strollnak

Rendkívül kellemetlen helyzetbe hozta a világ egyik legnagyobb energiacégét Trump

Rendkívül kellemetlen helyzetbe hozta a világ egyik legnagyobb energiacégét Trump

Tizenegy rész után véget ér a Halálos iramban-széria

Tizenegy rész után véget ér a Halálos iramban-széria