szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A dohánykereskedelemről szóló törvény megszavazása előtt megvárják a javaslat brüsszeli értékelését is - közölte a hétfői Fidesz-KDNP frakcióülést követő sajtótájékoztatón Lázár János frakcióvezető, aki szerint javaslatuk a fiatalok cigarettához jutását gátolná és a családi kkv-kat segítené. A képviselőcsoport a hulladékgazdálkodási törvényről is tárgyalt, alapelvük, hogy a hulladékcégeknek állami vagy közösségi kézben kell lenniük. Az egyházügyi törvény módosításáról is lezárultak a a frakcióban az egyeztetések.

Minden vitás kérdést lezárt a Fidesz-KDNP frakció a hétfői ülésén, de a kész törvényjavaslattal megvárják az Európai Uniós véleményeket - mondta Lázár János frakcióvezető a dohánykereskedelemről szóló törvényjavaslatról az ülést követő sajtótájékoztatón. Hangsúlyozta, hogy notifikációs eljárás kezdődött Brüsszelben az ügyben és "a gomnyomással" várnak az eljárás végéig, amely májusra várható.

Lázár János és több képviselőtársa decemberben terjesztette be a dohánykereskedelem állami monopóliumáról szóló törvény tervezetét, amelynek végszavazását kétszer is elhalasztották. Korábban fideszes politikusok, így Rogán Antal gazdasági bizottsági elnök is a brüsszeli eljárásra hivatkozva indokolta a hvg.hu-nak a szavazás elhalasztását.

Lázár a hétfői sajtótájékoztatón felidézte: az állami monopólium bevezetése a fiatalkorúak védelmét célozza, azt szeretnék, ha ők minél nehezebben férnének hozzá a cigarettához. Emellett az a céljuk, hogy 6-10 ezer családi kisvállalkozást segítsenek azáltal, hogy koncesszió keretében teszik lehetővé számukra  a dohánytrafikok nyitását. A frakcióvezető hangsúlyozta, bízik benne, hogy 2013 januárjától elindulhat a Nemzeti Dohánybolt hálózat. Lázár János azt mondta, hogy a hétfői frakcióülésen vita alakult ki arról, hogy a dohánytrafikokban mit lehessen még a dohánytermékeken felül kapni, így felvetődött a totó-lottó és az égetett szeszesital ötlete, ám Lázár azt mondta, hogy erről még nem született döntés.

A hvg.hu kérdésére, hogy mivel magyarázható, hogy a három hónapja beterjesztett törvényjavaslatot eddig nem egyeztették az EU-val, Lázár azt mondta: mert még nem volt kész a törvény, a végleges szövegről akarták kikérni az EU véleményét.

Lázár János szerint nagy vita volt a frakcióülésen a hulladékgazdálkodási törvényről is, amiben az egyeztetéseket Kósa Lajos, a párt ügyvezető alelnöke és Illés Zoltán környezetvédelmi államtitkár fogják lefolytatni. Lázár azt mondta, két alapelvből nem engednek: a hulladékgazdálkodó vállalatoknak állami vagy közösségi tulajdonban kell maradnia, vagy - ahogy fogalmazott - oda kell visszakerülniük. A másik alapelv, hogy a következő években nem növekedhetnek az árak.

Lezárultak a frakción belüli egyeztetések az egyházügyi törvény módosításáról is - jelentette be Lázár, aki azt mondta, hogy az eredeti sarkalatos törvényből kimaradt korábbi egyházi státuszú egyesületek közül a mostani eljárásban 32 felelt meg a törvényi előírásoknak és ebből 17-nek az egyházzá nyilvánítását fogja támogatni a Fidesz-KDNP. A többire nem mondanak nemet, tehát tartózkodni fognak - tette hozzá. Lázár azt is hangsúlyozta, a mostani szavazás nem jelenti azt, hogy a többi kérelmező a törvényben előírt egy év múlva ne indítványozhatná újra az egyházzá nyilvánítást.

A hvg.hu kérdésére, hogy milyen önkormányzati funkciókat, feladatokat vesznek át majd a kormányzati járási hivatalok, Lázár azt mondta, hogy csak a városüzemeltetést és a városfejlesztést nem érinti a változás, de ennél részletesebb tájékoztatást nem adott.

A kormány törvényalkotási programja szerint a közigazgatási tárcának február végéig kellene beterjesztenie a törvényt a járások kialakításáról, amelyet a minisztérium januárban társadalmi vitára is bocsátott, ám a 175 kerületet tervező javaslat a polgármesterek és a kormánypárti képviselők össztüze alá került.

Lázár a hétfői sajtótájékoztatón azt mondta, két szempontot fogalmazott meg eddig a frakció: hogy elérhető távolságban legyenek a központok, illetve hogy a járások kialakítása a történelmi hagyományokhoz és a lakosság szokásaihoz igazodjon.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kert, medence és 35 méter magas zászló is kerül az átépített Citadellára

Kert, medence és 35 méter magas zászló is kerül az átépített Citadellára

Mégsem kell egy éven belül felújítani a lakást a kamattámogatott kölcsönhöz

Mégsem kell egy éven belül felújítani a lakást a kamattámogatott kölcsönhöz

Így növeld a sárkányodat: Moszkváról Pekingre helyezné át a keleti nyitás súlypontját Orbán

Így növeld a sárkányodat: Moszkváról Pekingre helyezné át a keleti nyitás súlypontját Orbán