szerző:
InfoRádió
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Egyre több szlovák polgár él a határhoz közeleső magyarországi településeken, ahova az olcsó ingatlanok vonzzák őket. - olvasható az Inforadio.hu-n.

A szlovákok ingatlanvásárlási hulláma több mint öt éve kezdődött. Elsőként a Pozsonyhoz közeleső Rajkát célozták meg, főleg régebbi házakat, építési telkeket vásároltak. Az ok kézenfekvő volt: a rajkai ingatlanok feleannyiba sem kerültek, mint a hasonló házak vagy telkek néhány kilométerrel odébb, a szlovák oldalon. - tudósít az Infórádió pozsonyi újságírója. 

Rajka alig 20 kilométerre van a fővárostól, a közeli autópályán gépkocsival kényelmesen, negyed óra alatt be lehet érni a városba. Míg Pozsony határán más irányból a reggeli csúcsforgalomban hatalmas közlekedési dugók szoktak kialakulni, a magyar határ felől folyamatosan lehet közlekedni.

Ráadásul a fővárosi tömegközlekedési vállalat, uniós támogatással rendszeres buszjáratot közelekedtet Rajkára, amelyet sokan ki is használnak. Szó van arról is, hogy rövidesen felújul a vasúti személyszállítás is Rajka és a közeli Ligetfalu között, amely alig néhány percre van a belváros központjától.

1300-14000-an Szlovákiából költöztek át

Nem csoda, hogy ma már a rajkai lakosság csaknem felét szlovák állampolgárok adják: két év alatt kilencszázról 1300-1400 közé ugrott a számuk a csaknem 2700 fős községben. Jelenleg négy, egyenként huszonkilenc lakásos társasház is épül, tehát rövid időn belül további néhány száz szlovák költözik a faluba.

Mivel Rajkán már alig lehet kapni házat vagy telket, sokan távolabb próbálkoznak, főleg Bezenyén és Hegyeshalomban, de szép számban vannak, akik Mosonmagyaróváron vásárolnak házat vagy lakást .A nagy érdeklődés miatt, a válság dacára sem esnek az ingatlanárak: Rajkán a legolcsóbb telek ára négyzetmétere 69, az átlagos lakásoké 1000 euró körül van.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
4K-s felbontást kapott, már így is megnézhető az internet legnagyobb trollkodása

4K-s felbontást kapott, már így is megnézhető az internet legnagyobb trollkodása

Több magyar településen is 20 foknál melegebb volt

Több magyar településen is 20 foknál melegebb volt

Orbánt másolja a lengyel kormány, amikor nekiesik a médiának

Orbánt másolja a lengyel kormány, amikor nekiesik a médiának