szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Dopeman is bejutott az Egymillióan a magyar sajtószabadságért! Facebook-csoport alternatív köztársasági elnökválasztásának döntőjébe - közölte a szervezet. A hét döntőst 50 pályázó közül választották ki, a döntő március 8-án lesz.

Az Egymillióan a magyar sajtószabadságért! (Milla) tavaly október 23-án jelentette be, hogy Alternatív Köztársasági Elnököt (AKE) választ. 

A projekt célja kettős, egyrészt a civil felelősségvállalás ideáját kívánja népszerűsíteni; bárki szót kaphat, akinek mondandója van arról, hogy melyek azok a kérdések ma Magyarországon, amelyekről beszélni kell, és mi lehet egy-egy kérdésre, problémára a legitim válasz, milyen alternatvák létezhetnek. Másrészt állampogári részvételre kíván sarkallni; mindenki szavazhat a neki tetsző, alternatív válaszokat megfogalmazó elnökjelöltre - olvasható a Milla közleményében.
 
A jelentkezési időszak alatt 50 elnökjelölt küldte be pályázatát, azaz olyan egyperces portrévideókat, amelyekben elmondják, miért jelentkeznek, mit tennének Alternatív Köztársasági Elnökként. Az elnökválasztás első fordulója során több mint 6000 szavazat érkezett a Milla facebook falára feltett szavazógépre. A legtöbb szavaztot elért 7 fő jutott tovább a döntőbe.

A mezőny vegyes – a továbjutottak között van popsztár, olyan, aki a minőségi és esélyegyenlőség elveinek megfelelő oktatásért küzd, hajléktalanügyi aktivista, politológus, performanszművész és egy „demokrata kapitalista” is. A Milla blogja szerint a döntősök között van Dopeman Pityinger László és Pikó András televíziós újságíró is. 

A választási döntő március 8-án csütörtökön este 7 órakor kezdődik a Merlin Színházban. A műsort élőben közvetítik az interneten. A győztes beiktatása a Milla tüntetésén 2012. március 15-én 15 órakor lesz Budapesten, a Szabad sajtó úton.
 
"Ez nem vicc, hanem játék - és az, hogy játék semmiképpen sem jelenti azt, hogy nem komoly. Sőt. Azt is jelentheti, hogy mindenki nyer!" - írja közleményében a Milla.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
25 millió forintot adott egy SMA-beteg kisfúnak a magyar válogatott kapusa

25 millió forintot adott egy SMA-beteg kisfúnak a magyar válogatott kapusa

Lett volna idő felkészíteni az egészségügyet a járványra, mégsem léptek a döntéshozók egy aneszteziológus szerint

Lett volna idő felkészíteni az egészségügyet a járványra, mégsem léptek a döntéshozók egy aneszteziológus szerint

Ha kamuméter mérné a kormány ígéreteit, nem hitegethetné a járvány kárvallottjait

Ha kamuméter mérné a kormány ígéreteit, nem hitegethetné a járvány kárvallottjait