szerző:
MTI

A Pesti Központi Kerületi Bíróságon szerdán megkezdődött az a büntetőper, amelyben Kiss Ernő nyugalmazott rendőr dandártábornokot aljas indokból, nagy nyilvánosság előtt elkövetett rágalmazással vádolják.

A vádirat szerint Kiss Ernő egy 2008-ban adott interjúban azt állította, hogy 1996-ban Horn Gyula akkori kormányfő utasítására állították le a Draskovics Tibor akkori pénzügyminisztériumi államtitkár és helyettese ellen folytatott Hézag fedőnevű operatív nyomozást. Kiss Ernő a per szerdai tárgyalásán megismételte kijelentését, állítása szerint Horn Gyula egy négyszemközti beszélgetésen kérte meg őt az eljárás lezárására. Hozzátette: erre más bizonyítéka nincs, tudja, hogy a volt miniszterelnököt egészségi állapota miatt nem lehet meghallgatni. Megemlítette, hogy Pintér Sándor akkori országos rendőrfőkapitány is tudott arról, hogy a Tocsik-ügyben beszámolóra ment a kormányfőhöz.

A nyugalmazott dandártábornok azt mondta: végül eleget tett a miniszterelnöki kérésnek, mert - utalva arra, hogy Pintér Sándort és több más rendőri vezetőt akkor váltottak le és távolítottak el a szervezettől - nem akart felettesei sorsára jutni. Elismerte a bíróságon azt is, hogy ezzel a tettével visszaélt hatalmi helyzetével, és ezáltal bűncselekményt követett el. Akkor neki jogi lehetősége nem lett volna erre, ahogy a kormányfő sem adhatott volna ilyen utasítást.

Az ügy előzménye Kiss Ernőnek a hvg.hu portálnak adott interjúja, amelyben az operatív nyomozás leállíttatásáról beszélt az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) egykori Központi Bűnüldözési Igazgatóságának volt vezetője. Ebben a Hézag operatív nyomozás előzményéről elmondta, felmerült a gyanú Draskovics Tibor akkori államtitkár és helyettese ellen, hogy hivatali hatalmukkal visszaélve érték el, hogy a vám- és pénzügyőrség 83 millió forintról 100 ezer forintra mérsékelje egy üzemanyag-forgalmazással foglalkozó cég bírságát. Az érintett vállalkozás a Kuwait Petroleum Hungary Ltd. (Q8) volt.

Kiss Ernő az interjúban arról beszélt: a pénzügyminisztériumi vezetők utasították a Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnokságának vezetőjét a soron kívüli intézkedésre, arra, hogy a korábbi határozatot a Q8 javára meg kell változtatni. Az akkori legfőbb ügyész, Györgyi Kálmán ugyanakkor óvást nyújtott be a tárcához a törvényes állapot helyreállításáért, ezt az akkori miniszter, Bokros Lajos elfogadta, és a jövedéki bírság összegét 83 millió forintban állapította meg.

A per szerdai tárgyalásán a vád ismertetését és Kiss Ernő meghallgatását követően mások mellett Arnold Mihályt, a vám- és pénzügyőrség akkori parancsnokát, továbbá Kiss Ernő egyik korábbi beosztottját és Csobánczy Pétert, Draskovics Tibor egykori helyettesét hallgatták meg tanúként. Arnold Mihály arról beszélt, a tárca utasította a vám- és pénzügyőrséget érdemi határozat meghozatalára az ügyben, Csobánczy Péter ugyanakkor azt mondta: ő erről nem tud, kérdezze meg erről a bíróság a volt államtitkárt.

Kiss Ernő a bíró kérdésére elmondta: 2007 novembere után, amikor Gyurcsány Ferenc volt kormányfő döntésének eredményeképpen az ORFK honlapján nyilvánosságra hozták az olajügy dokumentumainak döntő részét, a hvg.hu érdeklődött nála ebben a témakörben. Ő azt a választ adta, hogy 2008 nyarán térjenek vissza erre, mert akkor már nyugdíjas lesz, nem kell engedélyt kérnie ahhoz, hogy nyilatkozhasson. A bíró kérdésére, hogy miért a sajtóhoz fordult, miért nem tett büntetőfeljelentést az ügyben, Kiss Ernő azt válaszolta: azért, mert a hatalommal visszaélés bűncselekménye akkor már elévült.

Draskovics Tibor - akkori pénzügyminisztériumi államtitkár, majd tárca nélküli, később pedig igazságügyi és rendészeti miniszter - a per szerdai tárgyalásáról betegség miatt kimentette magát. A rágalmazás alapjául szolgáló cikk megjelenésekor közleményt adott ki, amelyben súlyosan sértő, alaptalan rágalmaknak nevezte a Kiss Ernő által elmondottakat. A szerdai tárgyaláson elhangzott: Kiss Ernővel szemben három jogerős ítéletet szabtak ki. Hatóság félrevezetése és ittas vezetés miatt pénzbüntetésre ítélték, alárendelt megsértése miatt megrovásban részesítették, s ugyancsak ittas vezetés miatt felfüggesztett fogházbüntetést kapott.

Állj mellénk!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig
45 millió forinttal segítették munkánkat.
Ha neked is fontos a minőségi újságírás, csatlakozz!
Megépül az eddig a semmibe vezető gyöngyösi elkerülő út

Megépül az eddig a semmibe vezető gyöngyösi elkerülő út

Szabadon járkálhatnak a kecskeméti VIP-börtön rabjai

Szabadon járkálhatnak a kecskeméti VIP-börtön rabjai

Miért hagyunk mindent az utolsó pillanatra? Mi segíthet a halogatóknak?

Miért hagyunk mindent az utolsó pillanatra? Mi segíthet a halogatóknak?

Bulvároldalt vett Rogán Cecília és Sarka Kata

Bulvároldalt vett Rogán Cecília és Sarka Kata

Diana lesz Harry herceg és Meghan Markle gyereke?

Diana lesz Harry herceg és Meghan Markle gyereke?

Rendőrkutyát klónoztak Kínában a kiképzési idő csökkentése érdekében

Rendőrkutyát klónoztak Kínában a kiképzési idő csökkentése érdekében