szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Nincs fejlődő Magyarország gyarapodó falvak nélkül - összegezte álláspontját a Magyar Szocialista Párt (MSZP) országgyűlési képviselőcsoportja szerdán a Somogy megyei Patcán, a falvak és a mezőgazdaság helyzetéről, a vidék foglalkoztatási lehetőségeiről tartott idei első részországgyűlésen.

A felszólaló politikusok és szakértők javaslataiból egy országgyűlési határozattervezetet fognak benyújtani a parlamentnek - közölte bevezető előadásában Mesterházy Attila pártelnök-frakcióvezető, hozzátéve: ennek lényege, hogy szakmai alapon, pártpolitikától függetlenül, miként lehet segíteni a magyar vidék megmaradását, fejlődését.

A pártelnök felidézte: két évvel ezelőtt nagyon sokan várták ennek az új kormánynak a létrejöttét, hiszen a Fidesz ellenzékként azt ígérte, hogy amint kormányra kerülnek, számos olyan programot, kezdeményezést indítanak, ami segíteni fogja a magyar vidék megélhetését, a kisebb települések jövőjét. "Ehhez képest azt látjuk, hogy az elmúlt két év nem szólt másról, minthogy ez a kormány lemondott a vidéken élő emberek millióiról" - fogalmazott Mesterházy Attila.

Gráf József volt agrárminiszter hangsúlyozta: "nincs jó mezőgazdaság életképes vidék nélkül, és fordítva se". A szocialista kormányok nyolc évéről úgy vélekedett: kevés erő jutott a konkrét vidékfejlesztési feladatokra, ami annak tudható be, hogy először "a termelői bázist akartuk rendbe rakni". Ennek sikerességére példaként az elmúlt évet hozta fel, amikor "a mezőgazdaság a nemzetgazdaság egyetlen ágazata volt, ami teljesítette, sőt jelentősen túlteljesítette az éves költségvetésben meghatározott feladatait". 

"Nincs még egy olyan ágazata a nemzetgazdaságnak, amelyiknek olyan biztos jövője van, mint a mezőgazdaságnak" - fogalmazott Gráf József. Hozzátette: a termékek iránt egyre növekvő szükséglet van, nagyon jó a magyar mezőgazdaság szerkezete, "az alapvető folyamatok jó irányba haladnak". 

Az elmúlt másfél-két évről szólva azt mondta: "szerencsére, igaziból semmi nem változott", a jelenlegi kormány folytatja az általuk megkezdett utat. "Azok a politikai feszültségek, amelyek ezt az ágazatot évek óta feszítették, azok talán most megoldódni látszanak, és egy  nyugodtabb  időszak van" - mondta az agrárszakember, aki arra hívta fel a figyelmet, hogy a következő hétéves ciklusban, amikor az Európai Unió is nagyobb forrásokat biztosít konkrét vidékfejlesztési feladatokra, a szocialista pártnak is "ebbe az irányba kell politizálni", ezeket a lehetőségeket kell jól kihasználni.

Lamperth Mónika volt önkormányzati miniszter, a frakció közjogi kabinetvezetője arról beszélt, hogy a rendszerváltáskor közmegegyezés volt abban, hogy erős önkormányzatokat akar Magyarország, ám miután néhány év alatt kiderült, hogy a kisebb önkormányzatok nehezen birkóznak meg a feladataikkal, a Magyar Szocialista Párt kidolgozta az egymást segítő önkormányzatokra épülő kistérségi rendszert.

"A legnagyobb baj ma az, hogy a Fidesz-kormány az önkormányzati rendszert teljesen felszámolja, teljesen kiüresíti" - fogalmazott Lamperth Mónika, aki annak az aggodalmának adott hangot: "ha minden eszközt elvesznek az önkormányzatoktól, nem lesz, aki segítsen az embereknek". Mint mondta, azért tiltakoznak a járási rendszer ilyen kialakítása ellen, mert míg "a kistérségi rendszer az önkormányzatoké, a járás az államé". 

Közölte: a szocialista párt "amikor kormányra kerül, egész biztos, hogy ezt a rendszert felül fogja vizsgálni". Hozzátette: "nem az állam mindenhatóságában gondolkodunk", hanem hatékony munkamegosztásra az állam és az önkormányzatok között, és továbbra is fontos alapelvnek tekintik a kistelepülések együttműködését, összefogását.

Feigli Ferenc, a Dél-dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács korábbi elnöke azt javasolta, hogy elemezzék, miért nem sikerült a leghátrányosabb térségek felzárkóztatásában eredményt elérni, tovább szorgalmazta, hogy nagyobb hangsúlyt helyezzenek a szakképzésre, Pál Béla, az előző ciklusban a Közép-Dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács elnöke pedig a vidék fejlődését segítő turisztikai programok fontosságára hívta fel a figyelmet. Az MSZP parlamenti frakciójának tagjai a patcai részországgyűlést követően délután 16 somogyi településen lakossági fórumokat tartottak.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Bundesliga: nyert a Bayern München és a Hertha

Bundesliga: nyert a Bayern München és a Hertha

Rózsaszín hölgy: az alma, amelynek az a lényege, hogy kevés van belőle

Rózsaszín hölgy: az alma, amelynek az a lényege, hogy kevés van belőle

Az elefántpapa visszatért családjához, Nyíregyházára

Az elefántpapa visszatért családjához, Nyíregyházára