szerző:
hvg.hu
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Egy hónapja dolgozik a Semmelweis Orvostudományi Egyetem Testnevelési Főiskolai Karán az a vizsgálóbizottság, melynek el kell döntenie, követett-e el plágiumot doktori dolgozata elkészítésekor Schmitt Pál. A hvg.hu információi szerint Nikolaj Georgijev bolgár kutató eredeti tanulmányából egy példány lelhető fel Magyarországon, ez szerkesztőségünk birtokában van, egyelőre senki nem kérte tőlünk.

Nem tudni, miből, mi alapján végzi munkáját az a vizsgálóbizottság, ami a SOTE Testnevelési Főiskolai Karán állt fel, hogy megvizsgálja: plagizált-e a köztársasági elnök. Mint ismert, a hvg.hu január 11-én hozta nyilvánosságra, hogy Schmitt Pál 1992-ben írt doktori dolgozata szinte szóról szóra megegyezik Nikolaj Georgijev bolgár sportkutató évekkel korábban írt tudományos munkájával. Schmitt Pál először tagadta a vádat, majd egy interjúban elismerte, hogy a dolgozat nagy részéhez valóban felhasználta „törzsanyagként” Georgijev tanulmányát, de - mint hangsúlyozta - a fennmaradó rész saját következtetéseit, kutatásait tartalmazza. Ezután lapunk kiderítette, hogy a maradék, Schmitt Pál meghatározása szerint "30-35 oldal" jelentős része (17 oldal) is plágiumgyanús.

Bizottság, bizottság, bizottság

Tóth Miklós, a SOTE TF dékánja ezután döntött úgy január 25-én, hogy vizsgálóbizottságot állít fel. A testület összetétele nem nyilvános, mint ahogy az eddig elvégzett munka sem, annyit lehet csupán tudni, hogy március 28-án közlik jelentésüket. A hvg.hu tudomása szerint a Georgijev-tanulmányból egyetlen példány érhető el Magyarországon, ez a szerkesztőségünkben van. A lausanne-i könyvtár, melyben a dokumentum fellelhető, január óta zárva tart. Nikolaj Georgijev lánya korábban azt mondta lapunknak, hogy édesapja ezt a munkáját elküldte másolatban néhány helyre, de nem tudja, pontosan hova.

Sokak szerint Schmitt Pál sorsa azon múlik, mikor engedi el a kezét Orbán Viktor
©

A szerkesztőség vezetése a bizottság megalakulása után felajánlotta Tóth Miklósnak, hogy a bizottság rendelkezésére bocsátja a tanulmányt, azóta semmilyen megkeresés nem érkezett hozzánk a TF részéről. Hétfőn megkerestük a kar vezetését, kérdésünkre azt írták, a bizottság munkájához szükséges minden szükséges dokumentummal rendelkezik, több ülést is tartottak már. Megkerestük kérdéseinkkel a Köztársasági Elnöki Hivatalt is, arról érdeklődtünk, felvette-e a bizottság a kapcsolatot Schmitt Pállal, esetleg felkérték-e, hogy bemutasson dokumentumokat, részt vegyen egy ülésen, a válaszokat természetesen közölni fogjuk.

"Nem évült el"

Én beszélgettem Tóth Miklós dékán úrral a bizottság felállása óta, azt mondta, hogy folyik a munka, ezek után nagyon csodálkoznék, és nem is tartom valószínűnek, ha esetleg kiderülne, hogy nincs a birtokukban az eredeti tanulmány - mondta a hvg.hu-nak Bazsa György. A Magyar Akkreditációs Bizottság utolsó elnöke szerint „csak azt kell vizsgálni, hogy történt-e plágium, vagy sem, a különböző eljárási kérdéseknek, az akkori személyes függőségi viszonyoknak ma már nincs jelentősége. Ha viszont plagizálás történt, az nem évül el, hiszen ha én most is használom azt az oklevelet, amit nem szabályosan szereztem meg, akkor nem beszélhetünk elévülésről". A Debreceni Egyetem tanára szerint így mindig az eredeti tanulmány és a doktori dolgozat szövegeinek összehasonlításán kell alapulnia a bizottság későbbi jelentésének. „Nyilván nagyon nagy érdeklődésre tart majd számot március 28-án a jelentés nyilvánosságra hozatala" - mondta lapunknak Bazsa György.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
hvg.hu Napi merítés

"Újabb magyar plágiumbotrány"

Magamagával évődik a szerző. Mi lenne, ha műve hőse, Orbánné Vica magához térne, és bejelentkezne a szerzői jogdíjakért? Gordon Agáta, a Magdolna lányai című e-book szerzője, egyben a kiadó képviselője ugyan egyezséget kínál dühös alteregójának, de Orbánné jogérzéke tovább tiltakozik.

M. László Ferenc Itthon

Plágiumügy: Orbán nem szívesen engedi el Schmitt kezét

Tabuként kezelik a Fideszben az államfő doktori disszertációja ügyében még január közepén kipattant botrányt. A hvg.hu információi szerint mostanáig sem a frakcióüléseken, sem az elnökségi értekezleteken nem került elő, pedig a parlamenti képviselők többsége igen kínosnak tartja Schmitt Pál plágiumgyanús ügyét. A kormánypárti politikusok Orbán Viktor útmutatására várnak, ám szerintük a miniszterelnök-pártelnök nem szívesen engedi el Schmitt kezét, miután 2010 májusában keményen megküzdött a pártja vezérkarával azért, hogy személyes jelöltjét válasszák államfőnek.

MTI Világ

Német lap: "Schmitt Pál megpróbálja kibekkelni a plágiumügyet"

A német Berliner Zeitung a magyar államfő plágiumügyéről, a svájci Neue Zürcher Zeitung Orbán Viktor békülékenységéről, a Limes olasz geopolitikai folyóirat a miniszterelnökről és a Fideszről, a felvidéki Szabad Újság a kettős állampolgársággal kapcsolatos szlovák megjegyzésről közölt írást.

hvg.hu Itthon

Így menekült Schmitt Pál a plágiumkérdés elől - videó

Le kellene-e mondania Schmitt Pálnak, ha az egyetemi vizsgálat is úgy ítéli majd meg, hogy plagizált? - ezt kérdezte kormánypárti politikusoktól a hvg.hu riportere, akit a többség igyekezett lepattintani. Ahogy maga az államfő is. Pokorni Zoltán szerint ugyanakkor ha beigazolódik, hogy Schmitt Pál plagizált, akkor az államfőnek le kellene mondania.

Az olasz külügyminiszter azt üzente Orbánnak, hogy ne avatkozzon be az olasz politikába

Az olasz külügyminiszter azt üzente Orbánnak, hogy ne avatkozzon be az olasz politikába

Ismerje meg a 2000 kilós mágneses robotot, amit most ráküldenek a rákos sejtekre

Ismerje meg a 2000 kilós mágneses robotot, amit most ráküldenek a rákos sejtekre

2 méteres is lehet a most felfedezett kínai óriásszalamandra

2 méteres is lehet a most felfedezett kínai óriásszalamandra

Orbán Viktor keresztény szabadsága alaposan feladta a leckét az egyházaknak

Orbán Viktor keresztény szabadsága alaposan feladta a leckét az egyházaknak

A szaúdi olajfinomítók elleni támadás után pár nappal drón keltett zavart a dubaji légiközlekedésben

A szaúdi olajfinomítók elleni támadás után pár nappal drón keltett zavart a dubaji légiközlekedésben

Huszonöt éve nem tudjuk megunni a Jóbarátokat

Huszonöt éve nem tudjuk megunni a Jóbarátokat