szerző:
Tossenberger Adél

A Szex és New Yorkra hajazó magyar sitcom, istenkereső hazánkfiai, iskolai szappanopera és a "hétköznapi stikliket leleplező szupercsapat" is szórakoztathat bennünket a köztévében, ha a már elkészült forgatókönyveket gyártási pénzekkel is támogatja a médiahatóság. A forgatókönyvek megírását támogató pályázat győztesei már megvannak, az viszont még kérdéses, kinek jut közülük a gyártási pénzekből is.

Egy nőknek szóló sitcom, egy klasszikus szappanopera, egy ifjúsági kalandfilm, egy fikciós reality és több megtörtént eseményeken alapuló drámai sztori is a köztévé képernyőjére kerülhet, ha a médiahatóság gyártási pénzekkel is megtámogatja a forgatókönyveikkel már befutott nyertes filmgyártók büdzséjét. Tizennégy tévéfilmes filmtervet és forgatókönyv megírását, illetve fejlesztését támogatta a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság, összesen 19,8 millió forinttal. Az összeggel a Médiatanács "biztos alapot szeretne nyújtani a magyarországi közszolgálati televíziók műsorán jelentkező televíziós filmalkotások gyártásához".

A 2011 novemberében kiírt pályázatra 42 nevezés érkezett, ezekről Medveczky Balázs, az MTV Zrt. vezérigazgatója, Bereményi Géza író, rendező és Szálinger Balázs író, költő, fordító döntöttek. Kíváncsiak voltunk, milyen irányba is tart a közszolgálati televíziózás, és milyen témákat helyezne előtérbe a médiahatóság. A szinopszisok egy részét megkaptuk, másokról a filmek producerei, rendezői beszéltek.

Maga felé hajlik

A győztes pályázók között volt többek között a Kálomista Gábor (a Nemzeti Kulturális Alap kuratóriumi tagja) vezette Megafilm Kft. is, a producer azonban egyelőre nem akart részleteket elárulni készülő filmjükről. A 2,5 milliós támogatást bezsebelt Pillangó című film forgatókönyvet a BKK-vezér Vitézy Dávid édesapja, Vitézy László és Sz. Szabó István írta.

©

Ahogy arról korábban beszámoltunk, tavaly pert indított a Duna Tv amiatt, hogy a Hacktion című, a hackerek titkos világát bemutató sorozat úgy került be műsorstruktúrájukba, hogy nem azt, hanem az Egy különleges ember című filmet rendelték meg. A film producere szintén Kálomista Gábor volt - a producer végül az MTVA-val közösen károsultként tett feljelentést a Duna Tv-vel kötött szerződése nem teljesítése miatt.

Érdekes körülmény az is, hogy a Thália Színház élére nemrég kinevezett Bereményi Kálomistát hívta meg menedzserigazgatónak, az igazgatói pályázatot is közösen jegyezték.

Válságból istenhez

Czencz József szintén 2,5 millió forintos támogatást kapott a Láthatatlan Kéz című film forgatókönyvének elkészítésére, ami a rendező szerint a magyarok istenkereséséről szóló közönségfilm lenne. Az alkotó úgy látja, a szinte sosem látott gazdasági-politikai válság miatt egyre több ember érzi úgy, hogy vissza kell térnie Istenhez, ezzel pedig a magyarok nincsenek egyedül - a filmben lesz cseh, német és román szál is.

„Európa népének össze kéne fognia, és egy cél irányába mozognia. Nem elég hinni, de tudni is kell, hogy Isten létezik” - magyarázta a hvg.hu-nak a rendező. Arra a kérdésre, hogy lehet egy ilyen témát közönségfilmként megcsinálni, azt mondta, népszerű színészekkel. Az viszont egyelőre nem publikus, kiknek a neve merült fel idáig.

Körömlakk, szupercsapat

Merőben eltérő a Stúdió Baestarts egymilliós támogatást elnyert Gémkapocs és körömlakk című filmterve, amely egy sajátos, abszurd humorú sitcom. A rövid szkeccsekből álló sorozat különlegessége a jeleneteket elválasztó animációs betétek. Erkel András producer szerint egy felszabadult női komédiával készülnek, amely jelenleg hiánypótló a magyar piacon. „Olyan alapvető női élmények lennének a közös munkahelyen játszódó film középpontjában, mint a szerelmek, férfiak, vásárlás, diéta, munka vagy éppen a testedzés, de nem a férfiak fejében lévő sztereotípiák szerint, hanem a főszereplő nők különös egyénisége folytán” – magyarázta Erkel. A leírás szerint tehát a Szex és New York világát megidéző produkcióra számíthatunk.

A Café Film Kft. szintén egymilliós támogatásból gazdálkodó Kedves Közellenségek című sorozata egy olyan speciális szupercsapatról szólna, akik a fogyasztóvédelemtől kezdve az esélyegyenlőségen át a vámszabályok védelméig több mindennel foglalkoznának. A film készítői önironikusan, vígjátékszerűen dolgoznák fel, az ellenőrök hogyan leplezik le a hétköznapokban jelenlévő stikliket. A forgatókönyvírók a Momentán Társulatból is ismert Simonyi Balázs és Tóth Barnabás.

Még nem tudják, ki forgathat
©

Mp3, Forma-1, szex

A Service Film Positive és a Szupermodern Stúdió két-két filmmel nyert a pályázaton, összesen hétmillió forintot. Az egyik nyertes forgatókönyv az Osztály! Vigyázz! című fikciós realityé, amely Pest külvárosában játszódna egy iskolában. A sorozat kulcsszavai a szinopszis szerint szerelem, zene, tanulás, Isten, szex, pletykák, sport (foci, BL, kosár, Forma-1), egészség, drog, alkohol, pénz, munka, felvételi.

Kifejezetten populáris, de "az általános emberi értékek, a tudás, a tanulás mentén szervezett" főműsoridős fiatalos fikciót akarnak forgatni, 25 perces klasszikus szappanopera felépítésben, erős szocioszállal, a politikai témákat kikerülve. A sorozatot úgy próbálják valóságosabbá tenni, hogy olyan, diákok közötti slágertémákat dobnak be, mint a laptop, az mp3, a Facebook vagy a mobil.

Ami a karaktereket illeti, a tervek szerint a sorozatban lenne többek között „hat szép diák”, négy labilisabb, szociokulturálisan hátrányos helyzetű, két „kifejezetten sérült”, a tanári gárdában pedig helyet kapna a sztereotip bombanő, egy kissé feminin, de nem meleg, lelkes irodalmár, és a „baromi jó fej nyugdíjas tornatanár” is. Emellett színesítené a képet egy büfés is, aki „kicsit csal, korrupt, de van nála hitel”. A forgatókönyvbe beszállt az Állítsátok meg Terézanyut! írója, Rácz Zsuzsa, Péterfy Bori testvére, Péterfy Gergely, Berg Judit József Attila-díjas meseíró, Háy János író-költő és Szászi Zsuzsi dramaturg is.

Igaz történetek

A Freedom Flight igaz történetet dolgoz fel 1956-ból. Pár hónappal a forradalom kitörése előtt három mindenre elszánt magyar fiatal a disszidálás merőben szokatlan módját választja: eltérítik a Budapest-Szombathely légi járatot, és a fedélzeten tartózkodó ÁVH-s tisztet semlegesítve Ingolstadtig kormányozzák a gépet. A fiatalok közti konfliktusok a szinopszis szerint felkavaró titkokról rántják le a leplet. A forgatókönyvíró Köbli Norbert, akinek korábbi munkái között van a 9 és ½ randi és a Made in Hungaria is.

A legyőzhetetlenek ifjúsági kalandfilm lenne, amelyben nagyhangú fiatalok mennek raftingolni a hegyekbe, majd mindössze egy nappal később vert seregként, örülve, hogy egyáltalán életben maradtak, sokkal csendesebben utaznak haza. Megvadult folyó, mérges kígyó, hatalmas vízesés - a fiatalok észrevétlenül lépik át a felnőttkor küszöbét. A film szintén megtörtént eseményeken alapul.

©

Drámai hang

A Három koporsó egy 1849 nyarán játszódó drámai történet, amely négyes öngyilkossággal végződik. Háború, szerelem, intrika, a végén pedig nem marad más, mint a gyász és két árva gyerek. A forgatókönyvíró Egressy Zoltán, többek között a Sóska, sültkrumpli, illetve a Portugál című drámák szerzője.

Gothár Péter egymilliós támogatással készült Játszódjatok! című forgatókönyve, amelyet a Proton Cinema forgalmazna, egy Tóth Krisztina-novella adaptációja. A sztoriban Erdélyből indul el öt férfi (köztük apa és fia) Budapestre egy gazdag, távoli rokonhoz, némi idénymunkára. A rokoncsalád elutazik, a brigád pedig ott marad, hogy elvégezze a rá bízott ház körüli munkákat.

Míg Pesten vannak, a kissé megalázó helyzetben is büszkék és megmarad bennük a tartás, hazafelé azonban többször megállnak kocsmázni, lerészegednek, kurváznak, pornólapokat, sört és csokit vásárolnak otthonra, elverik az összes pénzt, és teljesen kicsúszik a lábuk alól a talaj. A menthetetlent végül a kamasz fiú próbálja menteni.

A többi pályázó vagy elérhetetlennek bizonyult, vagy csak később szeretne terveiről beszélni. Ami pedig a forgatókönyvek jövőjét illet, a következő lépés a gyártási támogatás megszerzése. Az erre szolgáló pályázatokat a Médiatanács korábbi tájékoztatásuk szerint 2012 első negyedévében hirdeti meg.

Állj mellénk!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig
45 millió forinttal segítették munkánkat.
Ha neked is fontos a minőségi újságírás, csatlakozz!
Látta már a Facebook Messenger új funkcióját? Hasznos

Látta már a Facebook Messenger új funkcióját? Hasznos

Nyilvánosságra hozták a Hankook-sztrájk eredményét

Nyilvánosságra hozták a Hankook-sztrájk eredményét

A pápa elfogadta a gyerekmolesztálási botrányába keveredett érsek lemondását

A pápa elfogadta a gyerekmolesztálási botrányába keveredett érsek lemondását

Óriási robbanás és rengeteg áldozat a kínai vegyi robbanásban

Óriási robbanás és rengeteg áldozat a kínai vegyi robbanásban

Négyen meghaltak Dél-Afganisztánban, amikor egy rendezvényen robbantottak

Négyen meghaltak Dél-Afganisztánban, amikor egy rendezvényen robbantottak

Szovjet villanyautó, íme a több mint 40 éves elektromos Lada - videó

Szovjet villanyautó, íme a több mint 40 éves elektromos Lada - videó