szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Magyarország nem léphet ki az Európai Unióból - ebben egyetértettek a Magyarországi Európa Társaság (MET) szervezésében pénteken Budapesten tartott konferencia előadói.

A Van-e élet az Európai Unión kívül? Végre szabadon? címmel rendezett tanácskozáson Hegedűs István, a Magyarországi Európa Társaság elnöke kijelentette: Magyarország "a rendszerváltás óta legsúlyosabb politikai válságával néz szembe, alapvetően megkérdőjeleződött kettős, magyar és európai identitása". Bírálta Orbán Viktor miniszterelnököt és kormányát, szerinte a kabinet "súlyos politikai konfliktust provokált ki" az Európai Unióban, és ennek "nem szándékolt következményei beláthatatlanok".

A társaság elnöke szerint Magyarországon befelé fordulás érzékelhető. Úgy fogalmazott: "mintha Magyarország teljesen kimaradna az európai vitákból", mintha nem lenne "markáns vélemény" összeurópai kérdésekről. Azt mondta, az ország máris elszigetelődik nemzetközileg, és az európaizálódás helyett provincializálódás a jellemző. "A magyarok kivonulása Európából több mint stratégiai hiba, történelmi bűn lenne" - jelentette ki Hegedűs István.

A konferencián Marján Attila, a Magyar Külügyi Intézet gazdasági elemzője azt hangsúlyozta, hogy Magyarországon nem az a kérdés, hogy van-e élet az Európai Unión kívül. "Nem látok olyan kormányt, amely komolyan gondolkodna erről, és ha Európa szakad, mindent meg fogunk tenni azért, hogy bekerüljünk a központba" - mondta a kutató a "többsebességes" EU kialakulásának esélyeit taglalva.

©

Mark Leonard, a hivatalban volt és jelenlegi kormányfők, államfők, miniszterek, európai parlamenti képviselők és értelmiségiek által alapított Külkapcsolatok Európai Tanácsának (ECFR) ügyvezető igazgatója a gyorsan terjedő európai populizmusról beszélt. Pardavi Márta, a Magyar Helsinki Bizottság társelnöke elmondta, hogy szervezete több levélben is az Európai Bizottsághoz fordult 2011 januárja óta. Ezekben - mint mondta - részletesen kifejtették a magyarországi jogállamisággal kapcsolatos aggályaikat.

Bozóki András volt kulturális miniszter, a Közép-európai Egyetem tanára hozzászólásában úgy fogalmazott, hogy "Magyarország nem fog kilépni az unióból, a kormányzat taktikája inkább a határok feszegetése, egyfajta tudatos politikai játékról van szó". Az Európai Unió és a Egyesült Államok részéről érkezett reagálásokat lassúnak, óvatosnak nevezte.

Mosonyi Balázs, a Haza és Haladás Közpolitikai Alapítvány nevében arról beszélt, hogy az európai uniós támogatások meghatározó szerepet játszanak a magyarországi fejlesztésekben, ezért fájdalmasan érintené a magyar gazdaságot, ha az Európai Bizottság javaslatának megfelelően 2013-ban nem tudna hozzájutni a mintegy félmilliárd eurónyi kohéziós támogatáshoz.

Elekes Andrea, a Pannon Egyetem gazdaságtudományi karának oktatója a magyar agárgazdaságról elmondta, hogy tőkeszegény az ágazat, nincs beruházás, nincs tartalékolás. Az ebből adódó "torz szerkezet" jellemző a régió más országaira is, ugyanakkor például magyar sajátosság, hogy különvált egymástól az állattenyésztés és a takarmánytermelés.

Nincs az állattartóknak saját földjük, vásárolniuk kell a takarmányt. Értékelése szerint a nehézségek ellenére Magyarország számára az EU-n kívül sikeres agrárgazdaság nem képzelhető el, az uniós erőforrások nélkül jelentősen romlana a magyar agrárgazdaság helyzete.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!