szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Bár Andrew G. Vajna egy Blikknek adott interjúban azt állította, megállapodott Joe Eszterhas és Oliver Stone magyarországi látogatásáról, a Magyar Nemzeti Filmalap arról tájékoztatta az atlatszo.hu-t, hogy nincs még ilyen megállapodás.

Andy Vajna filmipari kormánybiztos azt nyilatkozta a Blikknek, hogy már megállapodott Joe Eszterhas és Oliver Stone magyarországi látogatásáról. Az atlatszo.hu meg akarta nézni a hollywoodi sztárok szerződéseit, de kiderült, hogy még nem állapodtak meg a tervezett mesterkurzusokról.

A Blikk február közepén reagáltatta a kormánybiztost az atlatszo.hu megállapítására, mely szerint Vajna egy olyan általa alapított, átláthatatlan offshore tulajdonosi hátterű céggel forgalmaztatná az állami pénzből gyártott filmeket, amely egymilliárd forintot tüntetett el az országból adómentesen.

Az interjúban Vajna azt állította, hogy semmilyen kapcsolatban nem áll az offshore hátterű Intercom Zrt.-vel, és hogy azok támadják, "akik miatt tönkrement a magyar filmipar". Az eredményeiről szólva azt is elárulta a bulvárlapnak, hogy Joe Eszterhas, Oliver Stone és Luc Besson személyében igazi világsztárokat szeretne meghívni a magyar forgatókönyvírók és filmesek számára tartott mesterkurzusokra.

"Joe Eszterhas-zal és Oliver Stone-nal már megállapodtam, Joe március első felében utazik Magyarországra, Oliverrel pedig még nem egyeztettünk pontos időpontot, de ő is érkezik hamarosan. Luc Bessonnal is egyeztettem, neki is tetszett az ötlet, úgyhogy bízom benne, hogy ő is ellátogat hozzánk" – nyilatkozta a kormánybiztos.

Nyilatkozata nyomán az atlatszo.hu közérdekű adatigényléssel fordult a Magyar Nemzeti Filmalap Közhasznú Nonprofit Zrt.-hez azt kérve, hogy küldjék meg nekik a Joe Eszterhas-zal és az Oliver Stone-nal kötött megállapodások, illetve az ezzel összefüggésben kezelt valamennyi dokumentum másolatát. Válaszlevelében (PDF) Cs. Havas Ágnes vezérigazgató azt írta, hogy nem kötöttek megállapodást sem Joe Eszterhas-zal, sem Oliver Stone-nal, ezért az ezzel összefüggő dokumentumokat nem áll módjukban kiadni. "Amint a tervezett mesterkurzusokkal kapcsolatos szerződések aláírásra kerülnek, készséggel tájékoztatjuk Önöket azok tartalmáról" – áll a levélben.

Andrew G. Vajna egy éve lépett hivatalba, megbízatását a közelmúltban hosszabbította meg a kormány határozatlan időre.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Bécsben félmilliós támogatást adnak redőnyszerelésre

Bécsben félmilliós támogatást adnak redőnyszerelésre

Rossz hír jött azoknak, akik USB-C töltőt szeretnének az iPhone-ra

Rossz hír jött azoknak, akik USB-C töltőt szeretnének az iPhone-ra

Orbán ott áll a világ zöldségespultjánál, de kérdés, lesz-e vevő az árujára

Orbán ott áll a világ zöldségespultjánál, de kérdés, lesz-e vevő az árujára