szerző:
Bakos Dalma
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Egy XVI. kerületi önkormányzati óvodában pár hete egy egészségről szóló kiadványt kaptak a gyerekek. A szülők vették észre otthon, hogy azt az a Lenkei Gábor adta ki, akinek a nevéhez több vitaminkészítmény fűződik, és saját bevallása szerint is szcientológus. Ezt több szülő is aggályosnak tartotta.

Nincs olyan központi, egységes szabályozás, ami alapján eldönthetnék az óvodák, engedjék, vagy éppen tiltsák-e bizonyos prospektusok, szórólapok terjesztését az intézmények falain belül - mondta a hvg.hu-nak a Pedagógusok Szakszervezete Óvodai Tagozatának az elnöke, Makár Barnabásné. „Ez szerintem mindenkinek a jó ízlésére van bízva” – fogalmazott.

A szakembert az után kerestük meg, hogy szerkesztőségünkbe is eljutott egy példány abból a szórólapból, amit egy XVI. kerületi óvodában osztogattak a gyerekeknek. Szerkesztőségünk figyelmét egy szülő hívta fel, aki felháborodott azon, hogy "már óvodásokat is fel akarnak használni arra, hogy rajtuk keresztül a szülőket manipulálják". A vitaminkészítményeket forgalmazó Lenkei Gábor közismerten szcientológus, ezen kívül a készítményeket forgalmazó cégei ellen több hatósági vizsgálat is indult korábban.

A hvg.hu megkereste a XVI. kerületi önkormányzatot is, mint felügyeleti szervet, náluk milyen szabályozás van életben. Az önkormányzat művelődési ügyosztályán azt mondták, náluk vannak erre a célra kialakított postázó fakkok, ide jutnak el elvileg azok a szórólapok, amiket el szeretnének juttatni az óvodákhoz a cégek vagy magánszemélyek. Ezeket az ügyosztályvezető, Kovács Katalin szokta átnézni, és az előzetes kontroll után viszik el az óvodákba azokat. Az osztályon kérdésünkre azt mondták, hogy "elméletben előfordulhat, hogy valaki őket megkerülve viszi el a prospektusokat az óvodákba, és mivel az intézményvezetők önállóak, így rajtuk is múlik, mi kerül a gyerekek kezébe". Az említett Lenkei-féle szórólapok „valószínűleg ilyen megkerülő úton" jutottak el az intézménybe.

©

A kis füzetből kiderül, hogy azokat eredetileg egy korábbi Gyerekszigetre szánták, ezért megkerestük a rendezvény sajtósát, Vető Viktóriát, nem merültek-e fel kétségek amiatt, hogy Lenkei szcientológus volta miatt esetleg panaszt tehetnek a szülők. Vető Viktória azt mondta, hogy a megállapodás megkötése előtt ellenőrizték, Lenkeiék rendelkeznek-e a szükséges engedélyekkel, szakhatósági minősítésekkel. Mivel ezek rendben voltak, ezért jelen lehettek szponzorként a Gyerekszigeten.

Vitaminok túladagolása

Maga az említett füzet nagy része egyébként teljesen ártatlan, olyan általánosságok vannak benne, hogy próbáljunk meg egészséges ételeket tenni az asztalra, illetve figyeljünk oda a kisgyerekek megfelelő folyadékbevitelére. A C-vitaminról szóló fejezetben azonban már az szerepel, hogy egy óvodás korú gyermeknek naponta 1200-2000 mg C-vitaminra van szüksége.

Ezután telefonon érdeklődtünk a Lenkei-féle vitaminüzletben, hogy milyen vitaminkészítményt ajánlanának egy körülbelül 4 éves kisgyereknek, mire egy 1000 mg-os, narancs ízű tablettát javasoltak. Kérdésünkre, hogy ezt napi szinten szedje-e a gyerek, vagy csak betegség esetén, azt a választ kaptuk, hogy mindennap lehet belőle adni a kicsinek.

Füzi Zsolt gyermekgyógyász ugyanakkor azt mondta a hvg.hu-nak, hogy az ilyen korú kisgyerekek számára napi 50-100 mg C-vitamin az előírt mennyiség, de ezt sem szükséges mindennap bevinni a szervezetbe, elsősorban télen, nátha esetén javasolt. Mivel ez a vitamin vízben oldódik, ezért a felesleg a vesén keresztül ürül ki. Gyakran kombinálják még D-vitaminnal, ez a párosítás viszont, folyamatosan, és nagy dózisban könnyen okozhat vesehomokot, vesekövet, ami egy felnőttnek is rettenetes fájdalmakat tud okozni.

A gyermekgyógyász semmiképp sem javasolja a túlzott mértékű vitaminbevitelt, sőt felnőtteknél sem tartja szakmailag indokoltnak a megemelt dózist. Hozzátette, hogy aki ebbe mégis belekezdene, feltétlenül konzultáljon az orvosával, gyógyszerészével.

Albucz Sándor, egy gyógyszergyár vegyész szakembere szintén azt mondta, hogy a nagymértékű C-vitamin bevitele veseproblémákat, főleg vesekövet okoz. Bár betegség (például megfázás) vagy antibiotikum-kúra után lehet lényegesen nagyobb mennyiséget bevinni a szervezetbe, tartósan ez sem ajánlott.

©

Gyerekek és a szcientológia

Pár hónappal ezelőtt adta hírül az Index, hogy a szcientológusok „behekkelték” magukat egy óvodába, vagyis az egyház közleménye szerint adományokat juttattak el egy szegedi intézménynek. A portál kiderítette, hogy az óvoda vezetője nem tudta, hogy a szcientológusoktól érkeznek a játékok, ez már csak akkor derült ki, amikor kibontották a dobozokat, de a lelkes gyerekek miatt már szóba se jöhetett, hogy visszaküldessék az adományt.

A hvg.hu megkereste Bonyai Pétert, a Szcientológia: objektíven és szubjektíven blog szerzőjét is, hogy érdeklődjön: az egyháznál mennyire bevett dolog, hogy már a kisgyerekeket is valamilyen formában megpróbálják megszólítani. A volt szcientológus levelében ezt írta: „Az én időmben a kisebb gyerekek csak a Drogmentes Maraton és az Út a Boldogsághoz Balaton Maraton rendezvény keretében lettek megszólítva, de ez már az iskolás korúak 'célcsoportja', akkor még az óvodák nem kerültek bele a szórásba. Voltak más ilyen jellegű akciók is (véradás egyenruhában, ruhaadományok, árvízi önkéntes munka rikító sárga 'szcientológia önkéntes lelkész' feliratú pólóban stb.). Ezek mögött akkor sem az önzetlen segítségnyújtás állt, hanem reklámcélúak. Ugyanaz az elv, mint az üzleti vállalkozások CSR-programjainál (mivel a szcientológia mozgalom üzleti vállalkozásként van megszervezve).”

Szcientológia és a vitaminok


Bonyai sokat idéz blogjában L. Ron Hubbard, az egyház kitalálójának köteteiből. Mint kiderül ezekből, Hubbard is előszeretettel ajánlja a nagy dózisú vitaminbevitelt, főleg a különböző B-vitaminokból, de a C-vitamint is megemlíti. Egyes elméletek szerint a túlzott bevitelre azért van szükség, mert így a tagok az „auditálás” (a pszichoanalízishez hasonlítható, ennek során gyűjtik össze az egyház tagjairól a legtöbb információt) során könnyebben „megnyílnak”, esetleg könnyebben befolyásolhatók is lesznek.

Albucz Sándor elmondta, hogy a B1-vitamin felső beviteli szintje 100 mg, efölött komoly idegrendszeri problémák is felmerülhetnek – ezzel szemben Hubbard tanításában napi 2*100 mg szerepel. A B6-vitaminnal ugyanez a helyzet, a napi 100 mg-nál nagyobb fogyasztás során komoly idegrendszeri gondokkal találkozhatunk, amelyek a szenzoros és motoros mozgásra lehetnek hatással.

A szakember szerint egyes beszámolók alapján a B1, B6 és B komplex vitaminok enyhe nyugtatóként hatnak, miközben felpörgetik az idegsejtek működését, így az „auditálás” során valóban könnyebb dolguk lehet az egyház tagjainak a kliensekkel. Albucz Sándor viszont azt is elmondta, hogy a témában nem születtek egyértelmű tanulmányok, így mindez inkább feltételezés.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Shake

J-Lo és Marc Anthony: a szcientológia szólt közbe?

A Daily Mail az énekesek egy közeli barátjára hivatkozva azt írja, az egykori pár nem tudott megegyezni arról, milyen elvek alapján neveljék gyermekeiket, és a szcientológiai egyház által működtetett iskolába írassák-e őket.

hvg.hu Világ

Összezúzná a Szcientológia Egyházat Ausztrália

Parlamenti vizsgálatot kezdeményez a Szcientológia Egyház ellen az ausztrál kormányfő, miután az egyik szenátor számos, egyházon belül elkövetett bűncselekményről kapott levelet a kilépett követőktől.

hvg.hu Tech

Nyílt háborút indítottak a szcientológiai egyház ellen

Nyílt hadjáratot indított az Anonymous néven ismert hackercsoport a Szcientológiai Egyház ellen. A YouTube-on terjesztett rövid videóüzenet szerint a rejtélyes társaság az emberiség és az egyház követőinek érdekében, valamint saját szórakoztatása miatt akarja megsemmisíteni a szervezetet.

Kósa Lajos engedett az ellenzéknek, támogatja Müller Cecília meghallgatását a Honvédelmi bizottságban

Kósa Lajos engedett az ellenzéknek, támogatja Müller Cecília meghallgatását a Honvédelmi bizottságban

16 percen belül kétszer kaptak el egy gyorshajtót Szolnoknál

16 percen belül kétszer kaptak el egy gyorshajtót Szolnoknál

Rendkívüli szünetet rendeltek több amerikai iskolában, miután hackerek lehetetlenné tették a tanítást

Rendkívüli szünetet rendeltek több amerikai iskolában, miután hackerek lehetetlenné tették a tanítást