szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Óriási a felháborodás az Egymillióan a magyar sajtószabadságért Facebook-csoport oldalán, miután több szimpatizáns szerint a szervezők manipulálták az alternatív elnökválasztás kimenetelét. A szervezők szerint szó sem volt csalásról vagy manipulációról, azt azonban elismerik, hogy követtek el hibákat.

„Ez egy nagy kamus szar! Mindenki tudja, hogy Bartos több mint 10 százalékkal vezetett.. Erre meg kb. fél nap alatt megváltozik az eredmény! Idióta marhák!” – írja egy szimpatizáns az Egymillióan a magyar sajtószabadságért Facebook-csoport oldalán amiatt, hogy az alternatív elnökválasztás csütörtöki döntőjét nem Bartos Cs. István, hanem Pityinger „Dopeman” László nyerte meg.

Az eredmény miatt felháborodott millások szerint Pityingert egy egyszerű játékelméleti trükkel hozták ki győztesnek – noha előtte végig Bartos vezetett. Ahogy az egyik alternatív államfőjelölt, Pikó András egy hozzászólásában emlékeztetett, a két talpon maradt jelöltnek, Bartosnak és Pityingernek választania kellett, verseng vagy együttműködik. „Ha mindkettő verseng, mindkettő nyer. Ha mindkettő együttműködik, vesztenek és nyer a harmadik. Ha eltérőt válaszolnak, az nyer, aki a versengést választja. Ez a gyakorlatban egy nagyon igazságtalan szabály, mert az eredményt eldönti az első választó válasza: ha az első választó a versengést választja, akkor a másodikként válaszoló nem nyerhet, hiszen bármelyik válasznál vagy a vetélytársa, vagy a 3. nyer. Dopeman válaszolhatott elsőként és ő a versengést választotta. Bartos garantáltan nem nyerhetett” – írta Pikó András.

Az eredményekkel kapcsolatban több hozzászóló is megjegyezte, hogy kiábrándult a Millából és nem vesz majd részt a március 15-ei tüntetésen. Mások arra buzdítják a többieket, hogy ne támogassák anyagilag a szerveződést. „Az egyetlen helyes replika, hogy innentől senki sem utal pénzt Millás tüntire, és most ez nem az eredmény miatt, hanem az AKE (Alternatív Köztársaság Elnök – a szerk.) értelmetlensége miatt, és hogy ezzel telt el fél év. Remélem, hogy mindenki rájött, hogy az üres, ráadásul debil műsorszámokkal megtunkolt pesti szokástüntetés nemhogy nem elég, de alapvetően be fog minket csapni, hogy ez a megoldás. Ráadásul a vidék lenézése, cserbenhagyása” – írta az egyik szimpatizáns.

A Milla egyik főszervezője, Juhász Péter a hvg.hu megkeresésére leszögezte: a játék során sem csalás, sem manipuláció nem volt. Ugyanakkor – mint mondta – szervezőként követtek el hibákat. Ilyen hiba volt az, hogy a fogolydilemmát alkalmazták a végső megmérettetés során. „A fogolydilemma azért került bele, hogy ne egy ember nyerjen, hanem több. A játék lényege az volt, hogy különböző emberek különböző üzeneteit eljutassuk az emberekhez” – mondta Juhász, hibaként említve egyebek mellett azt is, hogy az interneten összesen tíz percük volt az embereknek szavazni.

„Egyikünk sem játékelmélettel foglalkozik, azért lett ilyen torz eredmény” – mondta, hozzátéve: ez egy játék volt, semmi rossz szándék nincsen emögött, pusztán szerencsétlen volt a kimenetele. „Ebben van nekünk felelősségünk és önkritikát is fogunk gyakorolni. De az eset legalább arra is rávilágít, hogy nem gondoljuk azt, hogy nálunk van a bölcsek köve” – fogalmazott. Juhász abban bízik, hogy a szerinte kifejezetten jó szándékkal elindított játék rossz kicsengése ellenére sem pártolnak el az emberek a Millától.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Az én hetem: Péterfy Gergely szerint az oltáshomály lett a sztenderd

Az én hetem: Péterfy Gergely szerint az oltáshomály lett a sztenderd

Visszatértek Kínába a Kanadának kölcsönadott óriáspandák, mert a járvány miatt veszélybe kerültek

Visszatértek Kínába a Kanadának kölcsönadott óriáspandák, mert a járvány miatt veszélybe kerültek

Rengeteg új barlangrajzot fedeztek fel Amazóniában, 12 ezer évesnél régebbi is van köztük

Rengeteg új barlangrajzot fedeztek fel Amazóniában, 12 ezer évesnél régebbi is van köztük