szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Véget ért a Kossuth téren a Magyar Szolidaritás Mozgalom szombati tüntetése. Az előadók beszédük végén egy-egy gerezd narancs elvételével demonstrálták: fogyjon a narancsuralom. Kónya Péter, a Szolidaritás társelnöke arra kérte az összegyűlteket, ne hagyják, hogy a kormánypárt kisajátítsa a nemzeti jelképeket, a kokárdát és a magyar zászlót. A Szolidaritás március 15-én az Egymillióan a sajtószabadságért mozgalom tüntetéséhez csatlakozik. Helyszíni riport, galéria és videó a tüntetésről.

Három órára, a Magyar Szolidaritás Mozgalom szombati tüntetésének kezdetére megtelt a Kossuth tér, már az Alkotmány utcában is állnak az emberek - jelentette a hvg.hu helyszíni tudósítója. A demonstráción részt vesz az LMP és a Demokratikus Koalíció több képviselője is. A résztvevők transzparesein a "munkát kenyeret",  "állam bácsi ne vedd el az iskolánkat, Pistike" "A 2/3 kirabolta a 4/5-öt, hogy az 1/10 még gazdagabb legyen", "Üres fejjel lehet élni, de üres gyomorral nem" feliratok láthatók.

A demonstráción először az Örömóda szólt, majd szokás szerint a Lesz még magyar köztársaság című dal. A tömeget KovátsKrisztina énekesnő-színésznő köszöntötte, aki "köztársaimnak" szólította az egybegyűlteket. "A Szolidaritás mozgalom reményt ad azért, hogy leváltsuk ezt a kormányt" - közölte, majd szavait nagy taps követte.

Kattintson képeinkért!
©

Fogy a narancs

A rendezvényen felszólalók beszédüket követően az asztalon álló narancsból elvettek egy-egy szeletet, mondván: fogyjon a narancsuralom.

Tanos Áron, a Szolidaritás Ifjúság elnöke beszédében közölte: "Történelmi időket élünk. Nagya változásokat akarunk mindannyian. Azért jöttünk, hogy ennek a két éve tartó őrületnek legyen vége. Elfogadhatatlan, hogy az élet ott kezdődik, hogy jogom van éhendögleni." Tanos az oktatási rendszert hozta fel példának. Szerinte felháborító, hogy 18 évesen azon kell a fiataloknak gondolkodniuk, hogy megéri-e a hazájukban továbbtanulni.

Molnár Lajos a HAT-tól ehhez hozzátette: "ne legyen soha olyan munkaerőpiac, ami gyerekmunkával biztosítja a foglalkoztatottságot", utalt a 16 éves tankötelezettségi korhatárra. Ezt követően Erdős virág felolvasta Van egy ország című saját versét.

Iványi Gábor metodista lelkész úgy fogalmazott: ma ünnepeljük március 15-ét, de nem fizetett statisztákkal, határon túli tájékozatlanokkal és lengyel vendég-szimpatizánsokkal. "Távozzanak a hatalomból azok, akik a gyengébbek kárára akarják az erősebbek helyzetét javítani, akik el akarnak hallgattatni bennünket, akik ki akarnak rekeszteni a szabad választásokból és meg akarják mondani, milyen istent imádjunk és hogyan" - közölte.

A szervezők itt bevágták Orbán Viktor videóüzenetét a 2010-es választások előttről. Ebben azt mondta: tömeges elbocsátásokra kell számítani, nőni fog a gáz és a villany ára, valamint a szocialisták mindent el fognak adni pénzhiányra hivatkozva, fizetős lesz a magyar egészségügy ha nem lesz kormányváltás, ezt fogják folytatni. "A népnek joga van elkergetni a kormányt a demokráciában is" - mondta akkor. A videót nagy éljenzéssel fogadta a Kossuth téri tömeg.

Kónya kokárdát és zászlót kért

Felszólalt a Szolidaritás két társelnöke, Székely Sándor és Kónya Péter is. "Néhány évvel ezelőtt a Fidesz arra kérte március 15-én a híveit, hogy hordják tovább a kokárdát. Akkor beraktam a fiókba és azóta a szívemben hordom. Sokan vagyunk így. Megfigyeltem, hogy az ellenzéki tüntetésekről eltűnt a magyar zászló, a Fidesz rendezvényeken van. A nemzeti jelképeinket senki sem sajátíthatja ki. Arra kérek mindenkit, március 15-én mindenki büszkén viselje a kokárdát, és újra lobogjanak a magyar zászlók az ellenzéki tüntetéseken is" - mondta Kónya, majd kitűzte a kokárdát.

Kattintson képeinkért!
©

A társelnök ezt követően azt mondta: azért nem bírálja Orbánt, mert az ember akkor kritizál, ha segíteni akar. Ennek azonban nincs itt az ideje. "Ki kell jelentenünk, Orbánnak és bandájának meg kell buknia" - tette hozzá. Közölte: az alaptörvényt és az összes eddigi intézkedést a történelem szemétdombjára kell dobni és elégetni. "Nem leszünk Orbán talpnyalói és rabszolgák a saját hazánkban!" - fejezte be beszédét.

A beszédeket követően Papp János elszavalta Simonyi Imre Húsvét című versét. Lerch István és zenekara után pedig Tóth Kriszta szavalta Bánk magában című verset, Kálid Artúr pedig Martin Luther King Van egy álmom kezdetű beszédét mondta el, magyar átiratban.

A rendezvényen felszólalt Tóth Imre, az éhségmenet ötletgazdája és a Munkát, kenyeret! mozgalom alapítója is. "Utálom a narancsot, nem fogyasztom el, ledobom a földre, tapossátok el" - kezdte beszédét. Tóth "mocskos kis tetűnek" nevezte Orbán Viktor miniszterelnököt. Beszéde végén maradásra biztatta a tömeget a tüntetés után is. A felajzott tömeg kórusban skandálta "az Orbán, takarodj!" jelszót.

"Hallottuk már az idők során, hogy legyünk türelmesek, majd jobb lesz. Most elfogyott a türelem" - mondta Szakály Annabella ápolónő, a Hazát az ápolónak, ápolót a hazának képviselője. Mint mondta: teljes és gyökeres változásra van szükség az egészségügyi ellátásban, ahol az ember az érték. Szakály megkérte minden kollégáját, hogy tűzze ki a lila szalagot, ami jelképezi: nem hajlandóak részt venni a szabályok felrúgásában. Hozzátette: csak azokat a feladatokat lássák el, amik benne vannak a munkaköri leírásukban.

A műsorvezető Pap János felolvasta az Európai Bizottság levelét, melyben azt írták: támogatják, hogy Magyarország továbbra is megőrizze helyét az Unióban.

Kattintson képeinkért!
©

"Ebben az országban, melynek nevéből sunyi módon törölték a köztársaság szót, már csak a demokrácia maradt" - mondta Ungváry Rudolf. Szerinte a kormány védi azokat, akik besúgók és ügynökök voltak. "Kádár apánk nem élt hiába, van méltó folytatója a miniszterelnök személyében" - közölte. Beszédét azzal zárta: "Nyújtsunk kezet egymásnak és fogjunk össze bal- és jobboldaliak, liberálisok és konzervatívok, mert nehéz harc áll előttünk."

A tüntetést Verdi: Nabucco című operájából a Szabadságkórus zárta. Végül Székely Sándor felhívta a tömeg figyelmét arra, hogy támogassák az LMP népszavazási kezdeményezéseit. Közölte azt is, hogy a Szolidaritás március 15-én csatlakozik az Egymillióan a sajtószabadságért mozgalom tüntetéséhez. Ezt követően a tömeg feloszlott.

Selmeczi Gabriella: nincsenek százezrek az utcán

„Bukott, a korrupcióba és az alkalmatlan kormányzásba belesült szocialista és SZDSZ-es politikusok részvételével zajlott ma tüntetés a Kossuth téren. A magyar emberek összefogásának köszönhetően 2010-ben példátlanul nagy politikai stabilitás valósult meg Magyarországon, a Fidesz és a kormány célja pedig ennek a stabilitásnak a megőrzése, folyamatos újrateremtése annak érdekében, hogy sikerüljön Magyarország újjászervezése, az államadósságot mindig újratermelő nagy rendszerek átalakítása. A gazdaság talpra állítása már megkezdődött, e téren vannak sikerpontjaink. A politikai elitet és a nagytőkét bevontuk a közös terhek viselésébe, így a politikai stabilitást is meg tudtuk őrizni: nincsenek százezrek az utcán, nem jött létre egy társadalmi reformmal szemben olyan tömegellenállás, amelytől meg kell hátrálnia a kormányzó erőknek. A nemzeti ügyek kormánya folytatja Magyarország újjászervezését, a konszolidációs politika jegyében, összefogva az emberekkel és a gazdaság szereplőivel” – tudatta közleményében Selmeczi Gabriella, a Fidesz szóvivője a Szolidaritás tüntetésére reagálva.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Itthon

Szolidaritás: Árok kiszállhat, konspirációt emlegetnek a vidéki vezetők

A Magyar Szolidaritás Mozgalom (MSZM) lemondott vezetői a szervezet működési zavarairól beszélnek. Árok Kornél nemrégiben leváltott társelnök a Magyar Nemzetnek diktatórikus működésről nyilatkozott, az MSZM lemondott megyei és városi koordinátorai pedig közleményükben azt írták, hogy a mozgalom beindításakor célul kijelölt irányelvek nem vagy csak nehezen valósulnak meg.

MTI Itthon

Résztvevőket toboroz az ellenzéki kerekasztalhoz a Szolidaritás

A Magyar Szolidaritás Mozgalom együttműködésre hívja a civil szervezeteket és számít részvételükre a Demokratikus Ellenzéki Kerekasztal (DEKA) tárgyalásai során - mondta Kónya Péter, a szervezet egyik társelnöke hétfőn. Szerinte könnyen előfordulhat, hogy Magyarországon előrehozott választások lesznek.

MTI Itthon

Március 10-én tüntet a Szolidaritás

Együtt a Köztársaságért - tüntetés a szociális és a szabadságjogokért elnevezéssel tömegdemonstrációt szervez március 10-re a fővárosi Kossuth térre a Magyar Szolidaritás Mozgalom - olvasható a szervezet csütörtöki közleményében.

MTI Itthon

Kónya Péterék leváltották Árok Kornélt a Szolidaritás éléről

Bár Árok Kornél volt tűzoltó-szakszervezeti vezető azt nyilatkozta, hogy leszerelése és a szakszervezeti tisztségről való lemondása után a Magyar Szolidaritás Mozgalomnak továbbra is társelnöke marad, egy két éve alakult párban betöltött tagsága miatt a három másik társelnök - köztük a volt rendvédelmi érdekvédő, Kónya Péter - és az alapítók többsége kezdeményezte tisztségéből való leváltását.

Pataky Zsolt Nagyítás

Máig érezhető a feszültség - háború a Falkland-szigetekért - Nagyítás-fotógaléria

Harminc évvel ezelőtt, 1982-ben tört ki Argentína és az Egyesült Királyság között a falklandi háború. Március 19-én az argentin erők elfoglalták a szigetcsoporthoz tartozó lakatlan Déli-Georgiát, majd április 2-án Galtieri elnök utasítására megszállták a Falkland-szigeteket. A mintegy 10 hetes konfliktus végén a brit csapatok több mint 4000 katonát partra dobva visszafoglalták a szigetcsoportot, mely azóta is az Egyesült Királyság fennhatósága alá tartozik. A harcokban 712 argentin, 255 brit katona és 3 helyi lakos esett el. Argentína - bár a háború a katonai diktatúra bukásához vezetett - azóta is követeli az általa Malvin-szigeteknek nevezett szigetcsoportot.

merites.hu Itthon

"Nem fizetett forradalmárokkal tüntetünk": ismét utcára megy a Szolidaritás

“Nem fizetett forradalmárokkal tüntetünk” – ezt mondta Kónya Péter, a Szolidaritás mozgalom társelnöke hétfői sajtótájékoztatóján a január 21-i Békemenettel kapcsolatban. A mozgalom bejelentette: március tizedikére nagyszabású tüntetést szerveznek a Parlament elé, "Együtt egy új köztársaságért" címmel.

Ipsos: Kevesen hisznek a gyors újranyitásban és egyre többen kérnek oltást

Ipsos: Kevesen hisznek a gyors újranyitásban és egyre többen kérnek oltást

Elemzés: Járványszerű a korrupció a világban, Magyarország sereghajtó az EU-ban

Elemzés: Járványszerű a korrupció a világban, Magyarország sereghajtó az EU-ban

Ha a kormány nem titkolná az oltásokra érkezett panaszokat, kevésbé tartanánk a keletiektől

Ha a kormány nem titkolná az oltásokra érkezett panaszokat, kevésbé tartanánk a keletiektől