szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Puskás Ferenc Stadion és a Budapest Sportaréna közötti Szoborpark helyére építtetné Orbán Viktor az új, BL-döntőre is alkalmas futballstadiont.

A kormány 2011. november 2-án fogadta el a Puskás Ferenc Stadion újjáépítésével kapcsolatos koncepciót, ami szerint egy 40 ezer férőhelyes, de 55 ezer férőhelyesre bővíthető sportlétesítmény épül 35 milliárd forintból. A tervekről és a helyszínről eddig nem lehet tudni konkrétumot, de Orbán Viktor 2012. március 20-i bejelentése szerint az új, a tervezettnél nagyobb, 65 ezer embert befogadni képes stadion a Papp László Sportaréna és a Puskás Ferenc Stadion (volt Népstadion) között kap majd helyet egy egész kis olimpiai központtal. A bejelentés alapján kérdésessé válik a jelenleg a szóban forgó területen lévő szoborpark, a Körcsarnok és a SYMA-csarnok sorsa is - írja az Index.

Az új stadionra azért is szükség lenne, mert az UEFA nézőbarátként ma már azt preferálja, hogy a pálya szélétől 4-6-8 méterre legyenek a lelátók, vagyis ne legyen olyan futópálya, mint az egykori Népstadionban. Ezenkívül szigorú előírásoknak kell megfelelniük a stadionoknak, ha Európa-bajnokságot, Európa Liga- vagy Bajnokok Ligája-döntőt akarnak benne rendezni. Az egyik peremfeltétel a befogadóképesség, BL-döntőhőz minimum hatvanezres stadion kell.

Február elején Vígh László kormánybiztos az építész szakma képviselőivel tartott egyeztetést az új stadion ügyében. Az egyeztetésen tárgyalt legújabb elképzelés úgy szólt, hogy a Népstadionnak csak a felső karéját bontanák le, és mellette épülne fel körülbelül 30-35 milliárd forintból egy új stadion. Az ott megszólaló építész azt mondta, a kabinet tervei szerint az új létesítmény nem a Szoborpark területén helyezkedne el, hanem az ingatlan másik oldalán, a Dózsa György út és az Istvánmezei út irányában lévő edzőpálya helyén. Orbán Viktor keddi bejelentése szerint ezt a változatot elvetették, az új stadion végül a Szoborpark helyén épülne fel.

A Magyar Építész Kamara (MÉK) és a Magyar Mérnöki Kamara kritikus hangvételű szakmai véleményt adott ki ezzel kapcsolatban, úgy vélték, az új stadion csak “cipőhúzó kanállal szorítható be a szabad felületre, a szükséges közlekedési felületek mellőzésével". Azóta Noll Tamás MÉK-elnök elmondta, bár a legköltségesebb, de elfogadható változat a két stadionos megoldás, a helyszín mégis megfelelőnek tűnik az új stadionhoz.

A kuriózumnak számító, az 1950-es években épült szocreál Szoborpark (dromosz) a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal szerint országos műemléki védettséget nem élvez, de a park a szobrokkal és a Stadionnal együtt a helyi értékvédelmi rendelet szerint védett. Az 1998-as budapesti atlétikai Európa-bajnokság előtt folytak viták arról, hogy a Szoborparkot elmozdítják, hogy bemelegítőpályát tudjanak kialakítani rajta, de a heves ellenkezés miatt erről a tervről letettek.

A fourfourtwo.hu-nak még februárban adott interjújában Bánki Erik, az Országgyűlés sport- és turizmusbizottságának elnöke azt ígérte, a Szoborparknak is találnak majd megfelelő helyet a stadionok területén. Szerinte kétségtelen, hogy a Szoborparkot meg kell tartani, de nem gondolja, hogy csak ott állhat, ahol most van. A parkban elhelyezkedő tizenhat szoborcsoport a szocializmusban fontosnak tartott értékeket szemlélteti, a szocreál művészet iskolapéldái.

A SYMA-csarnokot üzemeltető Syma+SD Kft. tulajdonosa, Szántó András a lapnak elmondta, hogy őket eddig még nem keresték fel az új stadion építésének ötletével, de elsőre azt mondta, ha tényleg a Papp László Aréna és a régi Puskás között akarják felépíteni a stadiont, akkor a csarnokot is valószínűleg bontani kell. A Syma az állammal kötött szerződés értelmében 2035-ig használhatja a területet, így a csarnok csak szerződésmódosítással bontható.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Az űr a legvégső határ – Jeff Bezos életútja, 4. rész

Az űr a legvégső határ – Jeff Bezos életútja, 4. rész

Az LG-nek is köszönhetjük, ha lesz olcsó összehajtható iPhone

Az LG-nek is köszönhetjük, ha lesz olcsó összehajtható iPhone

Az én hetem: Parti Nagy Lajos indulatok, okok és eredők közt bolyong

Az én hetem: Parti Nagy Lajos indulatok, okok és eredők közt bolyong