szerző:
hvg.hu
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Az államfő 1992-es kisdoktori disszertációját vizsgáló és a plágium tényét elismerő bizottság több tagja is kapcsolatba került a korábban Schmitt vezette MOB-bal, vagy annak valamilyen szervezetével. Összegyűjtöttük, ami a bizottság tagjairól tudható.

Elismerte a Semmelweis Egyetemen (SE) januárban felállított tényfeltáró bizottság, hogy Schmitt Pál az 1992-es kisdoktori disszertációjában plagizált, idézőjelek és jegyzetek nélkül vett át szövegrészeket a bolgár kutató, Nikolaj Georgiev és a német tudós, Klaus Heinemann munkáiból, ennek ellenére a bizottság formailag megfelelőnek találta a disszertációt, a doktori cím visszavonását nem javasolta, ugyanakkor a felelősséget áthárította a Testnevelési Egyetemre.

A bizottság létrehozásakor az SE Testnevelési és Sporttudományi Karának dékánja, Tóth Miklós azt mondta, a testület névsora a jelentés megszületéséig titkos, mert szeretnének a nyilvánosság kizárásával, nyugodtan dolgozni. A jelentés keddi közlésekor az SE nyilvánosságra hozta a bizottság tagjainak nevét. Az öt tag közül ketten karrierjük során kapcsolatba kerültek a korábban Schmitt által vezetett Magyar Olimpiai Bizottsággal, Tóth Miklós pedig idén lett a MOB alelnöke.

Aki meggondolta magát

A vizsgálóbizottság tagja volt az egyetem dékánja, Tóth Miklós is. Emlékezetes, Tóth a plágiumügy kirobbanása után két nappal közleményt adott ki, amiben azt írta: "nincs okunk feltételezni, hogy nem kellően megalapozott döntést hozott az a bizottság, amely 1992-ben elbírálta a Schmitt Pál által benyújtott értekezést". Tóth szerint a kisdoktori cím kiadása szabályszerűen történt, az értekezés tartalma megfelelt az akkori követelményeknek.

Tóth Miklós januárban az SE aulájában: vizsgálatot indított
©

A dékántól nem idegen a sportdiplomácia világa, hiszen 2010-től a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) orvosbizottságának a tagja – ebben az évben hagyta ott Schmitt Pál a MOB elnöki posztját. Külön érdekesség, hogy a Schmitt-ügy januári kirobbanása után bő egy hónappal Tóthot a MOB egyik alelnökének választották, de alelnök lett Deutsch Tamás, a Fidesz egykori EP-képviselője, volt sportminiszter is. (Schmitt Pált a MOB elnöki székében 2010-ben Borkai Zsolt váltotta, aki a Fidesz országgyűlési képviselője is egyben.)

Az 1961-es születésű Tóth Miklós németül és angolul beszél felsőfokú szinten, a SOTE három doktori iskolájában alprogramvezető. 1986-ban szerezte meg orvosi diplomáját, az MTA doktori fokozatát pedig 2002-ben. 2003 óta egyetemi tanár.

Aki a minőségre esküszik

„A plágium azonban mindig is tilos volt” – mondta január 11-én, a plágiumügy kirobbanása után Rácz Károly, az egyetem doktori iskolájának vezetője. Rácz belgyógyászként és endokrinológusként 2009 óta a Semmelweis Egyetemen működő, a doktori képzést és fokozatszerzést felügyelő tanács elnöke. Az egyetem honlapján elérhető életrajza szerint 1976-ban szerzett kitűnő minősítéssel diplomát a fővárosi orvostudományi egyetemen, majd Kanadában, a McGill Egyetem védte meg a doktori disszertációját – ezt 1987-ben honosította Magyarországon.

Rácz 2008 óta az MTA Orvosi Tudományok Osztályán működő doktori bizottság tagja. Életrajza szerint 244 tudományos közleménye van, ebből 122 külföldi folyóiratban jelent meg. A doktori.hu-n fellelhető adatlapja szerint elsősorban angolul jelentek meg eddig tanulmányai. A holnap szerint a 16 tanítványából eddig 8 szerzett fokozatot. Rácz a tanítványaival a klinikai orvostudományok területén végez kutatásokat.

Rácz Károlyt megkerestük a plágiumügy nyilvánosságra kerülése után, hogy mondja el, mi a teendője a Testnevelési Főiskola jogutódjának, a SE-nek ilyen esetekben. Rácz elzárkózott attól, hogy a konkrét esetet véleményezze, viszont azt elmondta, hogy a fokozatszerzés követelményei sokat változtak az évek során, így „nyilván az akkori formai és tartalmi követelményeket kell figyelembe venni egy disszertációnál”. „Az opponensek megfelelő tudományos fokozattal rendelkeznek, a szakterület jó ismerői, az ő feladatuk, hogy ha plágium gyanúja felmerül, akkor erre fényt derítsenek. Nyilván a legnagyobb felkészültség mellett is lehetnek olyan anyagok, amiket nem ismernek” – tette hozzá januárban Rácz.

A Semmelweis Egyetem Újság novemberi számában megjelent interjúban az orvosprofesszor azt mondta, a doktori iskolában a minőségi képzés mindenek felett kell álljon, ebben nem lehet kompromisszumot kötni. Véleménye szerint a színvonalból és a minőségi képzésből semmiképpen nem lehet engedni, és a jövőben egyre inkább angol nyelven kell megjeleníteni az eredményeket.

A konzervatív pedagógus

Gombocz János diplomáját az ELTE Bölcsészkarán szerezte, 1995 óta a neveléstudományok doktora. 1968 óta tanít Semmelweis Egyetem Testnevelés-elmélet és Pedagógia Tanszékén, fő területe a neveléselmélet és a sportpedagógia. 2011-es megszűnéséig tagja volt a korábban Schmitt által vezetett Magyar Olimpiai Bizottság alá tartozó Mező Ferenc Közalapítványának, majd az annak utódjaként létrejött Mező Ferenc Sportbizottságnak.

Nikolaj Georgiev 1987-es munkája - Schmitt bőven merített belőle
©

1963-68 között az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészkarán tanult, ahol pedagógiai előadó és magyar nyelv és irodalom szakos középiskolai tanári diplomát szerzett. Az 1970-es években a Semmelweis Egyetem Neveléstudományi Tanszékén tanított. 1995-ös doktori disszertációját Az ellenőrzés, értékelés a pedagógiai tárgyak oktatásában címmel írta.

2002-ben került be az MTA Sporttudományi Munkabizottságába. Tanári pályafutása alatt nyolc egyetemi doktori témavezetést és nyolc PhD-témavezetést vállalt (főként testneveléssel és pedagógiával kapcsolatos szakdolgozatokhoz referált), jelenleg tagja a TF Doktori és Tudományos Tanácsának. Önéletrajza szerint eddig 78 magyar és 10 idegen nyelvű publikációja jelent meg. Alapítása óta szerkesztőbizottsági tagja a Kalokagathia című sportpedagógiai kiadványnak és a Hoffmann Rózsa jelenlegi oktatási államtitkár által szerkesztett Mester és Tanítvány nevű, önmeghatározása szerint "konzervatív pedagógiai folyóiratnak."

Az atlétikaedző és az ügyvéd

A Semmelweis Egyetem Testnevelési és Sporttudományi Intézet Atlétikai Karának az egyetem honlapján elérhető önéletrajzából kiderül, hogy Kovács Etele a Magyar Testnevelési Főiskola tanári szakán végzett, később ugyanitt szerzett atléta szakedző képesítést, majd az Eötvös Loránd Tudományegyetem pedagógia szakára járt. Doktori értekezését 1985-ben Célok meghatározása és pontosítása a testnevelő tanárjelöltek atlétikai képzésében címmel írta, életrajza szerint angol középfokú nyelvvizsgája van.

A pedagógus a Magyar Testnevelő Tanárok Országos Egyesülete (MTTOE) felügyelőbizottságának elnöke. Az az egyesület hírlevele szerint az MTTOE és tagszervezetei a MOB támogatásával önálló jogi személyként működnek.

Kovács 1961-ig a Csepel Vas- és Fémművek Szerszámgépgyárban dolgozott – az életrajzából nem derül ki, hogy milyen munkakörben. 1966-ban már főiskolai tanársegéd lett a Magyar Testnevelési Főiskola Atlétika Tanszékén, majd 1972-től adjunktus, 1986-tól docens, 1989-től tanszékvezető ugyanitt. 1995-től általános rektorhelyettes volt, 2001-től sportszakmai dékánhelyettes, atlétika tanszékvezető.

Életrajza szerint nemzetközi terepen a Nemzetközi Olimpiai Bizottság és az  International Association of Athletics Federations (IAAF) nemzetközi edzőképző munkájában vett részt előadóként, többek között Athénban, Kairóba, Kuwaitban, Pekingben és Tel-Avivban.

A tényfeltáró bizottságnak Fluck Ákos ügyvéd is tagja volt, aki a jelentés összefoglalójában az aláírása mellett megjegyezte, hogy különvéleményt fogalmazott meg a jelentéssel kapcsolatban. Hogy ebben mit írt, azt az egyetem nem hozta nyilvánosságra, Fluck Ákost pedig egyelőre nem sikerült elérni. Flucknak egyébként az Andrássy úton van ügyvédi irodája, részletesebb információkkal a SE jelentést közlő honlapja sem szolgál az életútjáról.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Most van szezonja, itt vannak a házi pálinkafőzés szabályai

Most van szezonja, itt vannak a házi pálinkafőzés szabályai

Gulyás Gergely: erősödik a főpolgármester szerepe

Gulyás Gergely: erősödik a főpolgármester szerepe

Vége az etalonnak, mostantól egy képlet mutatja, mennyi 1 kilogramm

Vége az etalonnak, mostantól egy képlet mutatja, mennyi 1 kilogramm

Donald Trump kitüntette Elvis Presley-t

Donald Trump kitüntette Elvis Presley-t

Visszaszorulóban a terrorizmus a világon?

Visszaszorulóban a terrorizmus a világon?

Egy másik hangfelvétel is készült Hasogdzsi meggyilkolásáról, eszerint viszont Rijád hazudik

Egy másik hangfelvétel is készült Hasogdzsi meggyilkolásáról, eszerint viszont Rijád hazudik