szerző:
Hann Endre

A Medián közvéleménykutató által megkérdezettek 90 százaléka értesült a Schmitt Pál államfő doktori disszertációja kapcsán felmerült plágiumgyanúról; 25 százalék spontán módon meg is említette mint olyan témát, amely az utóbbi hét hírei közül a leginkább felkeltette a figyelmét. Az emberek jó kétharmada (69 százalék) azonban a saját állítása szerint csak felületesen foglalkozott az üggyel, és mindössze ötödrészük (21 százalék) mondta, hogy alaposan tájékozódott.

Ebben még nincs számottevő eltérés a különböző pártállású polgárok között, de abban már igen, hogy mennyire tartják komolynak az ügyet. A válaszolni tudók fele az ország szempontjából súlyosnak vagy nagyon súlyosnak tartja az esetet, és ha a válaszokat 0-tól 100-ig terjedő mutatóval foglaljuk össze, az átlag 63 pont, vagyis az értékelés a közepesnél súlyosabb. A kormánypárti szavazók ennél lényegesen kevésbé drámaian ítélik meg az állítólagos plágiumügyet (46 pont), a Jobbik hívei közepesen (55 pont), a többi ellenzéki párt támogatói pedig nagyon súlyosnak tartják (77 pont).

A plágiumgyanú lehetséges következményeiről igencsak megoszlanak a vélemények, elsősorban párthovatartozás szerint. Többségben vannak azok, akik szerint „nem érdemes túl nagy ügyet csinálni a köztársasági elnök elleni plágiumvádból, mert pár hónap múlva már szinte senki sem fog emlékezni az egészre” (55 százalék), míg egyharmadnyian azzal értettek egyet, hogy „ez az ügy hosszú távon is súlyos károkat okozhat az egész ország megítélésének”. A kormánypártiak négyötödös többsége az első, a „demokratikus ellenzéki” pártok szavazóinak háromnegyede viszont a második álláspontot fogadja el.

Mindent egybevetve – annak ellenére, hogy többen hisznek a hvg.hu által felvetett plágiumvádnak, mint a Köztársasági Elnöki Hivatal közleményének – a népességnek csak egyharmada várná el, hogy Schmitt lemondjon a köztársasági elnöki tisztségről, 42 százalék van ezzel ellentétes véleményen, a többieknek nincs álláspontjuk. Ez utóbbiban is jelentős szerepe van a pártpreferenciának, de valamelyest közrejátszik az iskolázottság is: a diplomások körében relatív többségben vannak az elnök lemondását követelők.

HANN ENDRE

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!