szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Réthelyi Miklós szerint a kedden hatályba lépett rendeletben megfogalmazott komoly szankciók gátat szabhatnak dizájner drogok forgalmának. A kábítószerekkel és pszichotrop anyagokkal, az új pszichoaktív anyagokkal végezhető tevékenységekről, valamint az ezen anyagok jegyzékre vételéről és jegyzékeinek módosításáról szóló rendelet a Magyar Közlöny hétfői számában jelent meg.

Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter elmondta, hogy a rendeletnek a hatályba léptetését megelőzően egy európai uniós, úgynevezett notifikációs eljáráson kellett keresztülmennie. A kormány gyorsított eljárásssal kérte a jogszabály megjelentetéséhez szükséges uniós hozzájárulást.

A miniszter szólt arról, hogy az új jogszabályban a tudatot befolyásoló szerek három nagy csoportja között a kábítószerek és a pszcihotrop alapanyagok név szerint vannak felsorolva, a rendelet újdonsága, a C lista az új pszichoaktív anyagok jegyzéke. Ebben a szerek kémiai alapkomponenseit határozták meg négy alapcsoportban, külön kiemelve azokat a pontokat, amelyekben a molekulákat módosítani lehet.

Réthelyi Miklós arra is kitért, ahhoz hogy a mostani rendeletben meglegyen a kellő felhatalmazás és büntetőjogi vonatkozás, két törvényt kellett módosítani. Egy jól átgondolt, több lépcsős munka eredménye a most megjelent kormányrendelet - hangsúlyozta.

A miniszter azt is elmondta: a szakma és a rendőrség jelzései alapján amióta "híre ment", hogy a kormány elfogadta az utcai néven dizájner drogokról szóló rendeletet, az új pszichoaktív anyagok forgalma csökkent. A miniszter bízik abban, hogy azok a "súlyos rendelkezések", amelyek alapján mostantól a rendeletben szereplő anyagokkal végzett engedély nélküli tevékenység akár három év szabadságvesztéssel sújtható, komolyan visszavetik a dizájner drogok kereskedelmét, ezzel együtt csökken a tudatmódosító szerek fogyasztása, amely által emberéleteket menthetnek meg. Zacher Gábor toxikológus korábban üdvözölte a szakma által régóta várt jegyzék elkészültét. Véleménye szerint a C lista elsősorban az internetes kereskedelmet szoríthatja vissza.

Az eredeti tervek szerint a C lista március elsejétől lett volna hatályos, akkor az egészségügyi államtitkárság azt közölte: a kormány elfogadta a dizájner drogokról szóló rendeletet, de a közzététellel még meg kell várni az EU-bizottság visszajelzését.

Az államtitkárság hangsúlyozta: a rendelet elfogadására azért volt szükség, mert az utóbbi években ugrásszerűen nőtt a nagyrészt interneten forgalmazott újszerű vegyületek forgalma. Az úgynevezett dizájner drogok jelentős térnyerését igazolják a rendőrség tapasztalatai és a szerek miatt kezelésre szorulók számának fokozatos növekedése is. Ezért az Európai Unió számos országa elfogadta a megfelelő szabályozást a dizájner drogok ellenőrzése érdekében - tették hozzá.

Mint írták, a dizájner drogokat valamely kábítószernek minősülő, ezért szigorúan ellenőrzött anyag kémiai szerkezetének a módosításával hozzák létre, hogy azok hatásukban az eredeti kábítószerhez hasonlóak maradjanak, de legálisan forgalmazhatók, használhatók legyenek. A kémiai módosítások miatt a rendeletben szereplő listára ezért konkrét vegyületek mellett vegyületcsoportok is felkerültek.

Az államtitkárság felhívta a figyelmet arra, hogy ezek az új anyagok a hagyományos szereknél rombolóbb hatásúak lehetnek. Hozzátették, fontos, hogy a dizájner drogok a tilalmazás szempontjából a kábítószerekkel azonos megítélés alá essenek, mert csak így akadályozható meg ezen anyagok ellenőrizetlen forgalmazása és terjesztése. Az ilyen anyagokkal engedély nélkül végzett tevékenység akár három év szabadságvesztéssel is sújtható.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!