szerző:
Kovács István, Miskolc
Tetszett a cikk?

Több óraadó tanár és oktató hónapok óta nem jut munkabéréhez Borsod középiskoláiban. Mindezt tetézi, hogy sok ösztöndíjra jogosult tanulónak sem érkezett meg a pénze. Nem megy tehát zökkenők nélkül az önkormányzati iskolák állami kézbe vétele.

Március közepén Nyakó István MSZP-s országgyűlési képviselő az Észak-magyarországi Vízügyi Igazgatóságnál járt azt tudakolva: miért nem kapják meg  a halmaji és a Putnok környéki közmunkások a havi 47 ezer forint munkabérüket. Akkorra már hét hete dolgoztak ingyen a vízfolyások és árkok takarításán az emberek. A politikus közbenjárását követően az érintettek többsége pénzéhez jutott. Nem úgy Borsod-Abaúj-Zemplén megye több száz oktatási szakembere, akik százszor meggondolják, amíg egyszer a nyilvánossághoz fordulnak, mert a választások óta számos önkormányzati cégtől rúgtak ki embereket.

Kötelező - szerződés nélkül?

Az ózdi Bolyai Farkas Szakképző Iskola nyugalmazott pedagógusa viszont úgy érzi, nincs félnivalója. Kormos Józsefné óraadóként tanít építőipari tanulóknak szakismeretet, anyagismeretet és szakrajzot, vagyis kötelező tantárgyakat. Vele – több évtizedes tanári múlttal a háta mögött – az idei tanévben fordult először elő, hogy a ledolgozott hónap után nem kapta meg időben a fizetését. Szeptembertől december végéig nem érkezett pénz a számlájára, majd december 30-án egyben kapta meg járandóságát. Ezt megelőzően, novemberben már reklamált a munkáltató képviselőjénél, Tuza Ottó főigazgatónál, akinek Kormosné elmondása szerint az volt a válasza, hogy nincs munkaszerződés. Akkor viszont hogy dolgozhatott? – tette fel a kérdést. Január elsejétől ismét ingyen állt a katedrán, hiszen azóta megint nem érkezett számára fizetés.

A tanítás folyik, a fizetések és az ösztöndíjak csúsznak Borsodban (Képünk illusztráció)
©

Kormos Józsefné a problémák gyökerét abban látja, hogy az intézményekből sorra számolták le a gazdasági szakembereket, a leépítések után pedig nem biztos, hogy szakmailag alkalmas dolgozók maradtak a területen. „A fejetlenség soha nem érzékelt szintre jutott” – mondta. Van például olyan kolléganője, akinek 2011 tavaszáról van elmaradt munkabére, de többen is hiába várnak pénzükre a Bolyaiban. Tetézi a problémát, hogy sok diák nem kapja meg az ösztöndíját, ami elveszi a kedvüket a tanulástól. Állítása szerint az ózdi József Attila Gimnáziumban – akikkel egy tagintézményt alkotnak – már tavaly is voltak ilyen problémák, de ott a pedagógusok nem mertek szólni a saját érdekükben.

Bóta Zoltán hasonló cipőben jár. Amikor már négy hónap bérhátraléka gyűlt össze a CNC-eszterga kezelést és -karbantartását oktató mérnök-tanárnak, reklamált a Bolyai szakképző részlegének igazgatójánál. Akkor megkapta a január-februári munkabért, de a november-decemberivel még adós a munkáltató.

Tanterem tanítás után. Átalakítás miatt átmenetileg szünetel
©

Amikor Tiszavölgyi István faipari oktató bejelentette, hogy másik munkahelyet keres, pár nap múlva megkapta a pénzét. Ő hiányszakmát tanít és pótlása megoldhatatlannak látszott.

A problémával kapcsolatban hiába kerestünk meg helyi érdekképviseleteket, vezetőik nem mertek véleményt mondani a hvg.hu-nak a kialakult helyzetről.

Megvan a pénz?

Bodolay Zoltán, a Pedagógusok Szakszervezetének megyei elnöke hajlandó volt megszólalni: mint mondta, hiába írják sorban a leveleket és az emaileket a munkáltató, vagyis a megyei kormányhivatal intézményfenntartó központjába, ahol a bérszámfejtést végzik, rendre azt a választ kapják, hogy hamarosan megtörténik az adósságrendezés. Tudomása szerint a megyében mintegy 800 főt érint a fizetéselmaradás, főként a túlórapénzeket és a helyettesítésért járó összegeket tartják vissza, illetve a nyugdíjasként óraadói állást vállalók pénzét.

Feltettük a tartozásokkal kapcsolatos kérdést az intézményfenntartó központ vezetőjének is. Nagy András írásban azt válaszolta: „A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Intézményfenntartó Központ (MIK) 2012. január 1-jei hatállyal kezdte meg működését, az elmúlt rövid időszakban a feladatok átadás-átvételével, az átvett intézmények fenntartható működésének biztosításával, továbbá a működéshez szükséges munkaszervezet folyamatos üzemeltetést biztosító kialakításával összefüggő feladatainak felelt meg”, de ezzel együtt a jogszabályon alapuló juttatások teljesítését is megkezdték, így „a hvg.hu által felvetettek áttekintése már a megkeresést megelőzően megindult”. A tanulók részére 2011. december-2012. január hóra járó ösztöndíjak kifizetése 2012. március 5-20. között történt meg. Ennek elszámolását követően a 2012. február hótól esedékes ösztöndíjak kifizetéséhez szükséges fedezet is biztosított, így „a kifizetések folyamatossá válhatnak”. Nagy András szerint már számfejtették a pedagógusok túlóradíját is, és a következő hónapokban a MIK biztosítani fogja az erre fedezetül szolgáló pénzt is.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
M. László Ferenc Itthon

Bajnai Gordon a borsodi nyomorból latolgatta visszatérését

Másfél év után ismét a nyilvánosság elé állt Bajnai Gordon, aki csütörtökön borsodi polgármesterekkel találkozott, majd délután az edelényi művelődési házban elemezte a gazdasági és politikai helyzetet. Üzent a kormánynak „180 fokos fordulatot” javasolva, viszont kitért a visszatérését firtató kérdések elől. A vele tartó Lengyel László viszont közel sem volt ilyen visszafogott: egy békét hozó, ellenzéket összefogni képes államférfi eljövetelét jósolta. A leírás kísértetiesen illett Bajnaira.

Kovács István, Miskolc Itthon

Éhségmenet indul a Parlamenthez - képek a borsodi nyomorról

Hétfőn reggel kilenc órakor indulnak Miskolcról Budapestre azok a tüntetők, akik éhségmenetükkel akarják felhívni a kormány figyelmét a borsodi térség tarthatatlan helyzetére. Az akciót egy munkanélküli diósgyőri olvasztár, Tóth Imre Miklós indította el, polgármesterek is csatlakoztak hozzá.