szerző:
MTI

Az Európai Bizottság szerdai sajtótájékoztatóján elhangzottak megerősítik a magyar kormány álláspontját, amely szerint továbbra sem ismertek Magyarország és az IMF/EU közötti hitelkonstrukció-igénylési tárgyalások megindulásának pontos előfeltételei - közölte Fellegi Tamás tárca nélküli miniszter sajtóirodája az MTI-vel csütörtökön.

A közlemény szerint a magyar kormány eddig írott formában nem kapott hivatalos értesítést az Európai Bizottságtól a formális tárgyalások megkezdésének pontos előfeltételeiről.

"Az eddigi informális egyeztetések során az EB által előfeltételként megfogalmazott, vitatott kérdések elsősorban továbbra sem gazdasági, hanem kizárólag politikai jellegűek, amelyek sem a gazdasági kormányzással, sem hazánk gazdaságpolitikájával nem állnak összefüggésben, és nem kapcsolódnak egy pénzügyi csomagról szóló tárgyalások tematikájához" - rögzítik.

A Bizottság szerdán ismertetett álláspontja szerint a szervezet nem állítja össze pontonként felsorolva azokat az elemeket, amelyeket szükségesnek lát a hivatalos tárgyalások megkezdéséhez. A nyilatkozatban megfogalmazott "megfelelő jogi környezet kialakítása" elvárás a magyar fél számára előfeltételként nehézkesen értelmezhető túl általános jellege miatt, illetve a konkrét szempontrendszer és elvárt intézkedések hiányában - áll Fellegi Tamás sajtóirodájának közleményében.

Olivier Bailly, az EU Bizottság szóvivője szerdai tájékoztatóján azt mondta: ahhoz, hogy Magyarországgal megkezdődhessenek a pénzügyi megállapodást célzó tárgyalások, az ország iránti befektetői bizalomra van szükség, ami a testület szerint egyelőre nincs meg. A szóvivő szerint nem lehet egyértelműen pontokba szedni azokat az elemeket, amelyek a befektetői bizalom visszaszerzéséhez szükségesek. Megjegyezte azonban: a Magyarország ellen indított kötelezettségszegési eljárások, valamint azok a kérdések, amelyeket két külön levélben tett fel Brüsszel a magyar hatóságoknak, "részét képezik az asztalon levő kérdéseknek".

Csütörtöki sajtótájékoztatóján a bizottsági szóvivő leszögezte, hogy a Magyarország és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) közötti tárgyalásokkal kapcsolatban a bizottság álláspontja nem változott az elmúlt hetekben, és jól ismert valamennyi érintett fél számára. A kulcsüzenet az, hogy a magyar hatóságokat arra kérik: tegyenek meg mindent annak biztosítása érdekében, hogy a befektetők biztos jogi környezetben tevékenykedhessenek - ismételte meg.

A szóvivő visszautasította azokat a felvetéseket, hogy a bizottság időhúzásra törekedne, példaként a kötelezettségszegési eljárásokat hozta, rámutatva, hogy azokat a testület gyorsított eljárásban folytatja le.

Olivier Bailly csütörtökön elmondta azt is: lehetséges, hogy Orbán Viktor miniszterelnök a közeljövőben találkozik José Manuel Durao Barroso európai bizottsági elnökkel. A szóvivőnek tudomása van arról, hogy a magyar kormányfő még áprilisban egy fontos konferenciára Brüsszelbe utazik, és elképzelhető, hogy ekkor Barrosóval is megbeszélést folytat, ám a találkozó megtartását a bizottságon belül még nem erősítették meg.

Korábban Bárándy Gergely (MSZP) azt nyilatkozta, a kormány pontosan ismeri az IMF és az EU előfeltételeit a hitel-megállapodásról, de nem akarja teljesíteni őket.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Korrupcióval gyanúsítják Salvini tanácsadóját

Korrupcióval gyanúsítják Salvini tanácsadóját

Húszmilliárd dollárnyi amerikai terméket fenyeget büntetővámmal az EU

Húszmilliárd dollárnyi amerikai terméket fenyeget büntetővámmal az EU

Német turisták haltak meg a madeirai buszbalesetben

Német turisták haltak meg a madeirai buszbalesetben

Háromszáz ingyenmese a tavaszi szünetre

Háromszáz ingyenmese a tavaszi szünetre

Zavart férfi sétált be két benzineskannával a New York-i Szent Patrik-katedrálisba

Zavart férfi sétált be két benzineskannával a New York-i Szent Patrik-katedrálisba

Hatalmasat zuhant Magyarország a sajtószabadság-ranglistán

Hatalmasat zuhant Magyarország a sajtószabadság-ranglistán