szerző:
MTI

A bérmegállapodás kikényszerítésére huszonnégy órás általános sztrájk kezdődött csütörtökön 14 órakor az ISD Dunaferr Zrt. hideg-és meleghengerművében, valamint a Lőrinci Hengerműben; a munkabeszüntetéshez mintegy 800-900 szervezett dolgozó csatlakozott - mondta el az MTI-nek a Dunaferr DV Vasas Szakszervezeti Szövetség elnöke.

Mucsi Zoltán tájékoztatása szerint a múlt heti, kétórás figyelmeztető sztrájk után azért hirdette meg a szövetség és a hozzá csatlakozott Dunaferr Ifjúsági Szövetség a munkabeszüntetést, hogy elérjék, a cégcsoportnál "az idén is legyen aláírt bérmegállapodás".

Az érdekképviseletek január óta folytatnak tárgyalásokat a bér menedzsmentjével. Azt akarják elérni, hogy a jelzett infláció mértékének megfelelően, január elsejei hatállyal, 4,2 százalékkal emelkedjen az ISD Dunaferr munkavállalóinak alapbére és a szociális juttatások mértéke, továbbá kerüljön sor a 13. havi úgynevezett szabadságos bér és a 14. havi karácsonyi bér kifizetésére.

A cégvezetés és a szakszervezet álláspontja abban megegyezik, - s ez a tárgyalások legutóbbi fordulóján javasolta is a menedzsment, - hogy január elsejei hatállyal 4,2 százalékkal nőjön a munkavállalók alapbére és a szociális juttatások mértéke, továbbá, hogy  a második félévben kifizessék a 13. havi, szabadságos bér teljes összegét.  A 14. havi bér azonban a menedzsment álláspontja szerint "további megállapodás tárgyát képezi".

A cégvezetés a legutóbbi bértárgyaláson azt az álláspontot képviselte, hogy az utóbbi két bérelemnek a munkavállalók anyagi ösztönzését szolgáló rendszer részévé kell válnia, s ezzel kapcsolatban már most meg kell kezdeni a tárgyalásokat.

Várkonyi Zsolt az ISD Dunaferr Zrt. főosztályvezetője a sztrájkkal kapcsolatban az MTI érdeklődésére elmondta: a cégcsoport menedzsmentje "nem ért egyet a nyomásgyakorlás ezen ultimátumszerű eszközének alkalmazásával, mivel ez nem segíti elő azt, hogy a tárgyalások normális légkörben folytatódjanak."

Nyilatkozata szerint "korábban sem volt és továbbra sincs semmiféle, a munkavállalók jogos érdekeinek megsértésére irányuló szándék. A munkáltató ugyanis a továbbiakban is tárgyalni kíván a munkavállalókkal arról, hogyan kell a hatékony munkát elősegítő programokat megvalósítani. Minden erőfeszítést a vállalat jólétéért, működőképességének biztosításáért tesz."

A cégvezetés  viszont hangsúlyozza, hogy "a nyugodt és eredményes üzletmenet fenntartásának és a megegyezésnek alapvető feltétele a munkabéke megőrzése."

A sztrájkra és annak céljaira a vállalatcsoport területén az aktivisták által készített plakátokon hívják fel a figyelmet a szakszervezetek. A munkabeszüntetés idején a munkáltató által kijelölt helyeken tartózkodva várják a műszak végét az érintett üzemek munkavállalói. A sztrájk idejére esedékes bérüket a szervezett dolgozóknak a sztrájkalapból a szakszervezet fizeti ki.

Mucsi Zoltán az MTI-nek elmondta: bár korábban olyan hírek röppentek fel, hogy sztrájktörőket "vetnének be" az érintett üzemekben, semmilyen törvénytelen eszközre, átcsoportosításra, munkaerő átirányítására nem került sor.

Az érdekvédők vezetőjének tájékoztatása szerint amennyiben a 24 órás sztrájk nem vezet eredményre, április 25-26-27-re 72 órás sztrájkot hirdetnek, előtte pedig nagygyűlést tartanak.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Itt a szám: ennyi pénzt szedtek be tőlünk a bankok azért, mert vezetik a számláinkat

Itt a szám: ennyi pénzt szedtek be tőlünk a bankok azért, mert vezetik a számláinkat

Eljött az igazság pillanata: leellenőrizheti, mennyivel evett többet a kelleténél

Eljött az igazság pillanata: leellenőrizheti, mennyivel evett többet a kelleténél

A magyar írók harmada online egyáltalán nem kommunikál a rajongókkal

A magyar írók harmada online egyáltalán nem kommunikál a rajongókkal

"Most kell arról dönteni, hogy élünk majd a jővőben" Greta Thunberg Londonban beszélt

"Most kell arról dönteni, hogy élünk majd a jővőben" Greta Thunberg Londonban beszélt

Srí Lanka: totális blokád volt a merénylet napján

Srí Lanka: totális blokád volt a merénylet napján

Kémvád ide vagy oda, kilőtt a Huawei

Kémvád ide vagy oda, kilőtt a Huawei