szerző:
hvg.hu

Mielőtt lehull a lepel Orbán államfőjelöltjéről, a képviselők szavaznak a saját jövedelmükről, illetve arról, hogy Gyurcsány ebben a ciklusban nem alakíthat frakciót. Percről percre a Parlamentből.

1 2 3 4
Sorrend megfordítása

Rövid lehet az Áderről szóló frakcióülés

Lázár János és Szíjjártó Péter az este 8-kor kezdőd Fidesz-KDNP-frakcióülés után, várhatóan negyed 9-kor tart sajtótájékoztatót.

Gyurcsányék nem alakíthatnak frakciót

A hétfőn elfogadott házszabály-módosítás értelmében ebben a ciklusban nem alakíthat képviselőcsoportot a Gyurcsány Ferenc vezette Demokratikus Koalíció (DK).

Csúszik a képviselői jövedelmek reformja

Jövő év január 1-je helyett csak a következő ciklusban lépnek életbe a parlamenti képviselők javadalmazásának új szabályai - erről is döntöttek az országgyűlési törvény elfogadásával. A most 232 ezer forintos tiszteletdíjat a helyettes államtitkárokéval megegyező - jelenleg bruttó 750 ezer forintos - juttatás váltja fel, a bizottsági munkáért viszont nem jár majd pénz.

Elfogadták az országgyűlési törvényt

A képviselők 255 igen és 70 nem szavazattal fogadták el a Fidesz és a KDNP által kezdeményezett előterjesztés minősített többséget igénylő rendelkezéseit. A parlament döntése értelmében január 1-jén létrejön az Országgyűlési Őrség, a házelnök irányítása alatt álló fegyveres szerv is.

Véget értek a kérdések

Folyamatos közvetítésünket befejezzük, de a határozathozatalokról, illetve a Fidesz államfőjelöltjének megnevezéséről beszámolunk.

Párhuzamossággal a párhuzamosság ellen?

Bödecs Barna (Jobbik) arról érdeklődött a nemzeti fejlesztési minisztertől, hogy a MÁV- és a Volán-járatok számának csökkentése takarékosabbá tette-e a rendszert, ugyanis a menetidő több lett a járatok útvonalának növekedése miatt. Fónagy János szerint a közösségi közlekedés megújítása, a vasúti és az autóbuszos rendszer felülvizsgálatát is lefolytatták, a hatékony munkamegosztás a cél. Ahol megfelelő a vasúti közlekedés, ott azt, ahol a buszos, ott pedig azt fogják preferálni. A költségek is fontosak - jegyezte meg az államtitkár, megköszönve az észrevételt egy komlói járatról. Megjegyezte, a menetrendi változások hatásait figyelemmel kísérik.

Megkapják a fizetésüket időben a kormány tagjai?

Az ön kormányának tagjai időben megkapják a fizetésüket? - vetette fel Nyakó István szocialista képviselő. Már csak azért is, mert közfoglalkoztatottak százai nem jutottak hozzá Borsodban fizetésükhöz 45 napon keresztül. Navracsics Tibor miniszter azt ígérte, az eseteket kivizsgálják. Hozzátette: "a kormány tagjai is megkapták időben a fizetésüket, csak úgy, mint ön is".

Mi a helyzet a zöld munkahelyteremtéssel?

Szél Bernadett (LMP) arról kérdezett, hogy miért mondott le a kormány a zöld munkahelyteremtésről? A politikus szerint munkahelyteremtő programokat hirdettek meg anno, de ezekből semmi sem valósult meg. "Újabb atomerőművet akarnak készíteni ehelyett, és csak ennek a reklámjára 13 milliárdot terveztek be" - jelentette ki Szél Bernadett, aki beszélt arról is, hogy Simicska Lajos és a Fidesz érdekkörei juthatnak hozzá az állami forrásokhoz. Fónagy János államtitkár leszögezte, hogy a kormány nem mond le ezeknek a munkahelyeknek a megteremtéséről. Emlékeztetőül felhozta, Magyarország cselekvési tervében, ezen az energetikai területen 20 ezer állás teremtését tervezik több év alatt. A zöld gazdaság fejlesztése is cél az Új Széchenyi-tervben. A megújúló energia a kormány programjai sorában az utolsó helyen szerepel - felelte erre az LMP-s politikus. 

Gyilkossági ügyek is szóba kerültek

Az ártatlanság vélelme, avagy ki védi meg az ártatlanokat? - tette fel a kérdést két jobbikos képviselő, Endrésik Zsolt és Balla Gergő. Április 7-én két gyilkosság történt Borsodban. Mindkét esetben két csoport veszett össze, ez vezetett a tragédiához. Kontrát Károly államtitkár azt felelte, hogy a berzéki és a hejőszalontai esetben is azonnal lépett a rendőrség, a gyanúsítottakat elfogták és megindult velük szemben az eljárás. A bűncselekményeket részben elismerték a tettesek. Senki nem áll a törvények fölött, aki azokat megszegi, felelnie kell tettéért, mint ezekben az ügyekben is történik. Balla Gergő "cigánybűnözésről" beszélt, ami miatt az ülés levezető elnöke rendre utasította, mondván, ezt a kifejezést nem használhatja. Kontár Károly pedig azt közölte, mindegy ki követi el a bűntettet, felelősségre vonják.

Mutyi földügyek Borsodban is?

Gőgös Zoltán és Kovács Tibor MSZP-s képviselők közösen érdeklődtek a Borsod megyei földpályázatokról. A Bükki Nemzeti Park földterületének hasznosítására kiírt pályázaton olyanok nyertek, akik fideszes képviselőkhöz kötődnek, ezért a bérleti szerződések visszavonását követelik. Budai Gyula válaszában azt mondta, ha bűncselekmény gyanúját sejtik a háttérben, akkor tegyenek feljelentést a megfelelő helyen, illetve azt javasolta a szocialista képviselőknek, hogy a helyieknek is mondják el ezeket a konkrétumok nélküli állításaikat. "Az önök elmúlt nyolc éve ezekről a mutyikról szólt" - jegyezte meg indulatosan Budai Gyula. Gőgös Zoltán szerint Budai Gyula nem ért a szakmához. "Több családot tettek tönkre, hogy magoszosok jussanak földekhez" - vágott vissza az MSZP-s politikus. Budai Gyula viszonválaszában azt hozta fel, hogy a szocialisták azért vontak vissza pályázatokat, mert nem az ő támogatóik nyertek.
Gőgös Zoltán
©
1 2 3 4

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Meghalt Kovács Péter festőművész

Meghalt Kovács Péter festőművész

Oroszországban kirándul Orbán Viktor

Oroszországban kirándul Orbán Viktor

Halálos iramban-módra a kamion alatt bújik át a Ferrari

Halálos iramban-módra a kamion alatt bújik át a Ferrari

Rózsaszín fesztiválozó birkák borzolják a britek idegeit

Rózsaszín fesztiválozó birkák borzolják a britek idegeit

Szenzációs idővel nyitott Hosszú Katinka a vizes vb-n

Szenzációs idővel nyitott Hosszú Katinka a vizes vb-n

Komoly terrorkészültséget váltott ki egy telefonbeszélgetés Rómában

Komoly terrorkészültséget váltott ki egy telefonbeszélgetés Rómában