szerző:
Csikász Brigitta

A VIII. kerületi önkormányzattal való jó kapcsolat erősítése motiválhatta a múlt héten a kerületi rendőröket, amikor 120 terrorelhárító segítségével tettek rendet egy zűrös, drogügyletekről elhíresült utcában, ahol addig a kapitányság emberei nem nagyon intézkedtek – értesült a hvg.hu. Az önkormányzat korábban alternatív bűnmegelőzési egységgel próbálkozott.

Néhány nappal ezelőtt lemondott Szabó Gábor, a Józsefvárosi Városüzemeltetési Szolgálat irányítója, az egy hónappal ezelőtt megszüntetett Jófiúk biztonsági csapatának vezetője. Döntésének okáról a hétvégén a 8ker blogon nyilatkozott, többek között azzal magyarázva lemondását, hogy munkáltatói, a képviselő-testület és a polgármester közül utóbbi nem biztosítja a feladatának ellátásához szükséges körülményeket. „A polgármesterbe vetett bizalmam megrendült. Nem dolgozom olyan vezetőnek, aki PR-okokból Józsefváros legodaadóbb, leghűségesebb és legbátrabb katonáit cserbenhagyja” – írta a biztonsági csapat egykori vezetője.

Kocsis Máté fideszes polgármester a tavaly október végén a kerületi bűnmegelőzés javítására megalakított Jófiúkat azt követően függesztette fel egy időre, hogy felmerült: a társaság tagjai között lehetnek büntetett előéletű emberek. A polgármester kiállt a szervezet mellett, hangsúlyozva, hogy „a csapat körül van egy torz információáramlás, mivel elterjedt, hogy a Jófiúk tagjai intézkednek, ám ez nincs így”. A Jófiúk csapata az önkormányzatnak ötvenmillió forint kiadást jelentett, a kerületi rendőrkapitányság évi 280 millió forint támogatást kap.

"Haragszik" egymásra az önkormányzat és a rendőrség?

Amennyiben egy kapitányság jól működik és az önkormányzat elégedett a rendőrök munkájával, valószínűleg nem ad ki több tízmillió forintot saját biztonsági egység felállítására. Ennek ellenére a hivatásosok nem örülhettek a Jófiúknak, hiszen Szabó Gábor lemondólevelében azt írta, Józsefváros kapitánya "a kezdetektől fogva nem volt hajlandó velük semmilyen együttműködésre... Mégpedig azért, mert másfél tucat önkormányzati biztonsági ember napi 24 órás közterületi jelenléte bebizonyíthatja, nem is kell olyan sok ahhoz, hogy Józsefvárosban rend és nyugalom legyen”. Ennek, az önkormányzat és rendőrség között meglévő konfliktusos helyzetnek köszönhető, hogy a Jófiúkat Szabó Gábor szavaival élve "meghurcolták". Szabó Gábor felmondását – értesüléseink szerint – a képviselők elfogadták.

A rendőrség és az önkormányzat közötti nem túl barátságos viszonyt mutathatja az is, hogy információink szerint a kapitányság munkájával, és azon belül is a bűnügyi osztályvezetőjével elégedetlen polgármester nyomására menesztették a posztjáról Oláh Zsolt alezredest. Új bűnügyi osztályvezető még nincs, ennek a területnek a közvetlen irányítását Salgó László kapitány vette kézbe.

Pintér Sándor itt rendet tett?

A Józsefvárosban kialakult helyzet – úgy tudjuk – Pintér Sándor belügyminiszter elé került. Forrásunk szerint a belügyér számon kérte a történteket és az önkormányzat-rendőrség vitáját a VIII. kerületi kapitány főnökén, Tóth Tamás budapesti rendőrfőkapitányon is.

Ennek eredménye lehetett az a Terrorelhárítási Központ 120 embere és a rendőrség által közösen végrehajtott akció április 13-án hajnalban, amelynek eredményeképpen drogügyletek gyanúja miatt 23 embert állítottak elő a Diószeghy Sámuel utcából, s mintegy 150 adag kábítószergyanús anyagot, illetve közbiztonságra különösen veszélyes eszközöket és nagyobb mennyiségű zárjegy nélküli cigarettát foglaltak le. Onnan, ahonnan folyamatosan érkeztek panaszok a lakosságtól többek között az eldobott drogos injekciós tűk miatt – említette meg korábban a hvg.hu-nak a polgármester.

A razzia azonban egyszeri sikert jelenthet a rendőröknek, akiknek valószínűleg most bizonyítaniuk kell, hogy hosszú távon is fent tudják tartani a rendet a Józsefvárosban, és ehhez nincs szükségük az önkormányzati „szabadcsapatra”. Kérdés, április 19-én a képviselő-testület miként fogadja Salgó László tavalyi évre vonatkozó beszámolóját. A kerületi politikusok bizalmának visszanyerése mellett – információink alapján – a VIII. kerület rendőri vezetőjének főnöke, Tóth Tamás felé is bizonyítania kell.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
hvg.hu Itthon

Videó: 120 kommandóssal csapott le a TEK Józsefvárosban

Drogügyek miatt 23 személyt állítottak elő a VIII. kerületi Diószeghy Sámuel utca egyik többemeletes lakóházából a Terrorelhárítási Központ kommandósai. A 120 kommandóssal kivonuló TEK-nek ez volt az eddigi legnagyobb akciója.

Csikász Brigitta Itthon

Priuszosok a józsefvárosi Jófiúk "rendfenntartó" csapatában?

Büntetőeljárás alatt álló emberek is lehetnek a VIII. kerületi önkormányzati „rendfenntartó erő”, a Jófiúk csapatában – értesült a hvg.hu. A "Józsefváros közbiztonságára vigyázó" társasággal kapcsolatban úgy tudjuk, vizsgálat is indult. Ezt Garamvölgyi László rendőrségi szóvivő sem cáfolta, de kérdéseinket hivatalos megkeresésben kérte. Később közölték, nem nyilatkoznak sem ők, sem a belügyminisztérium, elégedjünk meg Kocsis Máté józsefvárosi polgármester válaszával.

hvg.hu Napi merítés

Lemondott: kiosztotta Kocsis Mátét "jobbkeze"

Lemondott Szabó Gábor, a Józsefvárosi Városüzemeltetési Szolgálat intézményvezetője. A 8ker blog szerint rövid, ám annál gyorsabban ívelő karriert futott be a polgármester tanácsadója városüzemeltetőként. Lemondólevele a blogon olvasható.

Tízmilliárdnál is többet bukott a választás után Mészáros Lőrinc

Tízmilliárdnál is többet bukott a választás után Mészáros Lőrinc

Legalább 3300 éves sírt találtak Egyiptomban

Legalább 3300 éves sírt találtak Egyiptomban

9 méter hosszú, 3,5 tonnás, cápafogú dinoszaurusz maradványait találták meg

9 méter hosszú, 3,5 tonnás, cápafogú dinoszaurusz maradványait találták meg

Ekkora tököt még nem látott Kalifornia

Ekkora tököt még nem látott Kalifornia

Szinte bejáratósan új ez az eladó hazai Trabant

Szinte bejáratósan új ez az eladó hazai Trabant

Elon Musk: Olyan lesz a Tesla pickupja, mint valami harci jármű a jövőből

Elon Musk: Olyan lesz a Tesla pickupja, mint valami harci jármű a jövőből