szerző:
Kapcsándi Dóra
Tetszett a cikk?

Mind a kormányoldal, mind az ellenzék készül a kormányzati félidő értékelésére. A hvg.hu információi szerint a Miniszterelnökség maga értékeli a tárcák elmúlt két éves tevékenységét. Az ellenzék elsősorban parlamenti műfajokkal készül: a szocialisták vitanapot kezdeményeznek, emellett várhatóan minden ellenzéki párt felszólal majd napirend előtt. A szocialisták még könyvet is kiadnak az Orbán-kormány elmúlt két évéről.

Az Orbán-kormány valamennyi minisztériumát megkerestük azzal a kérdéssel, milyen osztályzatra értékelnék az elmúlt két éves teljesítményüket, mely reformokra, törvényjavaslatokra a legbüszkébbek, illetve milyen elmaradásaik vannak. Az összes tárca elzárkózott a válaszadástól, csupán a Miniszterelnökség részéről érkezett egy rövid válasz, miszerint "a kormány álláspontja szerint a rendes kormányzati működés alapvető feltétele az állandó és folyamatos visszacsatolások megléte illetve biztosítása, tehát az elvégzett munka napi szintű értékelése. A kormány működéséről érdemi és releváns értékelést mondanak a választópolgárok, akik a 2010. évi országgyűlési választások óta számos alkalommal tették egyértelművé támogató véleményüket a kormányzati munkával kapcsolatban".

Úgy tudjuk ugyanakkor, hogy a kormány készül saját félidős tevékenységének értékelésére, de - ahogy egy forrásunk fogalmazott - ezt házon belül kívánják elvégezni, ezért nem nyilatkoznak. Tavaly ősszel a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium - a Századvéggel korábban együttműködő - Forsense Kft.-vel készíttetett egy felmérést a kormánytisztviselők és az állami cégvezetők hangulatáról, attitűdjéről és a kabinet egy éves teljesítményéről alkotott képükről, amire 7,7 milliót szántak.

A KIM akkor azt közölte a hvg.hu-val, a vizsgálat fő célja az volt, hogy "feltérképezzék a közigazgatás különböző területein dolgozó vezetők véleményét az új kormányzati struktúrával kapcsolatban". Úgy tűnik, hogy a 2010-ben kitalált, brit mintára létrehozott csúcsminisztériumi struktúra nem fog változni: a múlt héten Orbán Viktor azt nyilatkozta, hogy azokon a posztokon lesz csak csere, melyek élén a miniszterek, államtitkárok csak a kormányzás első időszakára vállalták a feladatot. Ősszel egyébként szerettük volna kikérni a Forsense kutatását, de akkor a KIM-ben azt mondták, hogy döntéselőkészítő adatként nem nyilvános.

Könyvkiadás, rendezvények

Megkerestük az ellenzéki pártokat is, ők mivel készülnek az Orbán-kormány félidejére. Vágó Gábor, az LMP szóvivője közölte: "bizonyára fogunk készülni, de most nem ez az elsődleges".

A Jobbik értékelő sajtótájékoztató-sorozattal készül - mondta Pál Gábor, az ellenzéki párt szóvivője. Ezeken témakörönként veszik majd végig az Orbán-kormány két éves tevékenységét.

Leginkább az MSZP készül a kormány kritizálására. Lukács Zoltán szocialista frakcióvezető-helyettes azt mondta, könyvet fognak kiadni A forradalom fogságában 2. címmel. Az első kötet az Orbán kormány első évéről szólt, ennek folytatását adják most ki. Várhatóan kezdeményezik vitanap megtartását is, de mint Lukács fogalmazott, "a kormány hozzáállásától függ", hogy megszavazzák-e a parlamentben.

Hagyománya van a félidős vitanapoknak

Bár az egyelőre kérdés, idén vitanapon kerül-e sor a kormány félidős tevékenységének értékelésére, a félidős vitanapoknak nagy hagyományuk van. Az elsőt 1992-ben tartották, az Antall-kormány idején. 1994 és 1998 között, a Horn-kormány alatt a félidős vitanapot a kormányoldal kezdeményezésére tartották meg, ilyenre utána évekig nem került sor, következetesen az ellenzék kezdeményezte a vitanapokat. A szocialisták később ki is adtak egy könyvet: A tények és érvek című, 139 oldalas kötetben 12 fejezeten keresztül, részterületenként vonták meg az MSZP-SZDSZ kormány mérlegét.

Vitanapon is értékelhetik Orbánék teljesítményét
©
Az első Orbán-kormány idején a kormány 3 éves munkájáról vitatkoztak 2001-ben Kuncze Gábor, Szent-Iványi István szabad demokrata képviselők és 78 társuk kezdeményezésére, Beszámoló a kormány 3 évi munkájáról címmel.

A legtöbb, a kormány tevékenységéről szóló vitanapra 2002 és 2006 között, a Medgyessy- és a Gyurcsány-kormány idején került sor, valamennyit a Fidesz kezdeményezte. 2004-ben Kormánypropaganda és valóság – a Medgyessy-kormány két éve a számok tükrében címmel tartottak vitanapot, 2005 áprilisában Gyurcsány-bizonyítvány: EU elégtelen! címmel, májusban Mit teljesített 3 év alatt a Medgyessy-Gyurcsány kormány? címmel vitatkoztak. Júniusban Mit teljesített 3 év alatt a Medgyessy-Gyurcsány kormány az oktatás, az egészségügy, a szociálpolitika, az ifjúságpolitika és a kulturális politika területén? címmel kezdeményeztek vitát, júliusban Propaganda és valóság, a magyar gazdaság helyzetéről címmel, októberben pedig A Gyurcsány-kormány egy évéről! címmel kezdeményeztek vitanapot.

2006 és 2010 között az MSZP-s Göndör István és 78 társa kezdeményezte a vitanapot, még a félidő letelte előtt, 2007-ben A második Gyurcsány kormány első éve címmel.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.
MTI Itthon

Május 31-én megtörténhet a kormányváltás

Az új kormány első hivatali munkanapján megtörténhet a kormányzati átadás-átvétel - nyilatkozta az MTI érdeklődésére szerdán Répássy Róbert fideszes képviselő, aki beszélt arról is: az "átadó" volt miniszter jogi felelősséggel tartozik majd vonatkozó törvényjavaslatuk értelmében az átadás-átvételkor tett nyilatkozatáért.

MTI Itthon

Mesterházy: 2014-ben leváltja a kormányt az MSZP

Mesterházy Attila szerint a Fidesz kormányzásának félidejéhez közeledve elvesztette a többség bizalmát, mert képtelen volt biztonságot teremteni. Az MSZP elnök-frakcióvezetője pártja csütörtöki évértékelő rendezvényén azt mondta: az MSZP 2014-re elég erős lesz a kormány leváltásához és elég felkészült a kormányzásra.

Jókainak is a koronavírusig kellett várnia, hogy lelepleződjön

Jókainak is a koronavírusig kellett várnia, hogy lelepleződjön

A magyar rendőrség minden délben mesét mond a gyerekeknek

A magyar rendőrség minden délben mesét mond a gyerekeknek

Egyelőre 32 embert tudnak lélegeztetni a Szent János Kórházban

Egyelőre 32 embert tudnak lélegeztetni a Szent János Kórházban