szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Felmentették Dávid Ibolyát és Szilvásy Györgyöt az UD-ügyben a Pesti Központi Kerületi Bíróságon a személyes adattal visszaélés vádja alól. A csütörtökön kihirdetett ítélet nem jogerős.

Múlt csütörtökön az utolsó szó jogán az ügyészséget vádolták és tagadták bűnösségüket az UD Zrt.-vel kapcsolatos megfigyelési ügyben megvádolt egykori politikusok.

Dávid Ibolya volt MDF-elnök mellett az ügy vádlottja Herényi Károly, az MDF egykori képviselője, Tóth Károly volt MSZP-s politikus valamint Szilvásy György, aki a Gyurcsány-kormány titkosszolgálati minisztere volt.

Dávid Ibolya és Herényi Károly 2011 októberében
©

Vasvári Csaba bíró többször kiemelte, hogy törvényesen, az alkotmány szellemében jártak el a vádlottak, ugyanakkor élesen bírálta az ügyészséget, szóvá tette, hogy a megvádolt politikusok egyes riválisai, illetve azokkal együttműködő személyek, sértettek, feljelentők, illetve terhelő tanúk kifogásolhatóan jártak el, és szavahihetetlennek bizonyultak a büntetőperben.

A több órás - egy rövid szakaszában minősített adatok miatt zárt ajtók mögött zajló - szóbeli indoklás során a bíró hiányosnak, pontatlannak és egyoldalúnak minősítette a vádiratot, felhívta a figyelmet arra az ősi jogelvre, amely szerint a jog betűjéhez való ragaszkodás súlyos jogtalanságot eredményezhet. Kifejtette továbbá,  hogy 2008 őszén az egykori miniszter, illetve vádlott-társa, Tóth Károly, a parlament nemzetbiztonsági bizottságának akkori szocialista alelnöke nemzetbiztonsági veszélyek elhárítása érdekében törvényesen lépett fel, Dávid Ibolya és párttársa, Herényi Károly pedig a pártok szabad működésének alkotmányos értékét védelmezve próbálta elhárítani az MDF életébe történő beavatkozási kísérletet. Az ügyészség megalapozatlanság miatt fellebbezett, így a büntetőper másodfokon a Fővárosi Törvényszéken folytatódik.

Szilvásy György múlt csütörtökön azt mondta a bíróságon, hogy az ügyészség "a politikai bosszú eszköze volt", pártos módon, megrendelésre jártak el, és céljuk az volt, hogy a büntetőeljárással politikusi pályákat törjenek meg.

Herényi Károly volt MDF-es képviselő arra figyelmeztetett, hogy a vádakkal ellentétben éppen az állítólagos sértettek próbáltak beavatkozni egykori pártjának belső életébe, és ha ez következmények nélkül megtörténhet, akkor a "fiatal magyar demokrácia nagy veszélyen van".

Tóth Károly volt szocialista politikus a jogállam érdekében nyilvános szakmai-politikai vitára hívta ki az ügyészséget.

Herényi, Dávid, Tóth, Szilvásy
©

Az ügyészség személyes adattal való visszaéléssel vádolja Szilvásy Györgyöt, Tóth Károlyt, Dávid Ibolyát és Herényi Károlyt, mert lehallgatott telefonbeszélgetéseket hoztak nyilvánosságra 2008 szeptemberében. A vád szerint Szilvásy György és Tóth Károly - aki akkoriban a parlament nemzetbiztonsági bizottságának alelnöke volt - a bizottság tagjainak kiosztotta Kövér László és Demeter Ervin akkori ellenzéki, fideszes országgyűlési képviselők, egykori titokminiszterek és az UD Zrt. egyik akkori vezetője, Horváth József közötti lehallgatott telefonbeszélgetés anyagát.

Dávid Ibolyának és Herényi Károlynak azt rója fel az ügyészség, hogy ismeretlen helyről származó, titokban rögzített telefonbeszélgetések hangfelvételeinek nyilvánosságra hozásával visszalépésre kényszerítették az MDF 2008 szeptemberi tisztújításán elnökjelöltként indulni kívánó Almássy Kornélt. Dávid Ibolya esetében a kényszerítés is szerepel a vádak között.

Korábban perbeszédében az ügyész felfüggesztett szabadságvesztést indítványozott Szilvásynak és Dávidnak, pénzbüntetést Tóthnak és Herényinek, ugyanakkor a védők bűncselekmény hiányában felmentést kértek.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Financial Times: A briteknél már december 7-én beadhatják az első Pfizer-oltásokat

Financial Times: A briteknél már december 7-én beadhatják az első Pfizer-oltásokat

Ivanka Trump is gyászolja a 46 évesen meghalt amerikai sztárvállalkozót

Ivanka Trump is gyászolja a 46 évesen meghalt amerikai sztárvállalkozót

154-en kapták el a koronavírust egy soproni idősotthonban

154-en kapták el a koronavírust egy soproni idősotthonban