szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Gyurcsány Ferenc sógora volt az, aki négy évvel a volt kormányfő szakdolgozata előtt már hasonló című diplomamunkát adott le a pécsi egyetemen - közölte a HírTv, a csatorna ezt firtató kérdéseire válaszul a volt miniszterelnök azt mondta, minden bizonnyal látta, olvasta és használta az egyébként azóta eltűnt szakdolgozatához akkori sógora munkáját.

Gyurcsány Ferenc szó szerint ugyanolyan címmel adott le szakdolgozatot 1984-ben a pécsi Janus Pannonius Tudományegyetem tanárképző karán, mint akkori sógora négy évvel korábban – közölte pénteken este a Hír TV. A volt kormányfő technika szakon, míg sógora, Rozs Szabolcs 1980-ban földrajz szakon adott le diplomamunkát A Balaton-felvidék szőlészete és borászata címmel - közölte a hírtelevízió.

Rozs Szabolcs a tévének azt mondta: nem tudott arról, hogy húgának férje is szőlészeti tárgyú diplomamunkát nyújtott be, és azt is hozzátette, hogy tőle nem kérte el szakdolgozatát sem a politikus, sem annak volt neje, Rozs Beatrix.

Gyurcsány a Hír TV-nek először azt mondta, nem volt arról tudomása, hogy pár évvel korábban hasonló témában leadtak egy szakdolgozatot a főiskolán, úgy fogalmazott: "Hát, nem tudom, elég sokan jártunk oda, fogalmam sincs". A további firtató kérdések nyomán azonban arra jutott, hogy  ha rokona ugyanilyen témában adott be dolgozatot, akkor azt kell valószínűsítse, hogy látta azt a munkát, olvasta, és úgy véli, bizonyára használta is.

A HírTv anyaga nyomán az mno.hu felidézi, hogy a DK elnöke először a Facebook közösségi oldalon hozta nyilvánosságra a pécsi közgázos leckekönyvét az államvizsgáról és a szakdolgozatról szóló bejegyzéssel (ezen a szakon 1990-ben végzett), valamint a tanárképzős indexét, de a diplomamunkákat nem mutatta be. Később azt mondta, hogy megkeresi a szakdolgozatokat, majd bő egy héttel később Gyurcsány Ferenc azzal adta fel a diplomamunka keresését, hogy a maga részéről mindent megtett a dokumentumok felkutatása érdekében, de azok nem lettek meg.

A lap arra is emlékeztet, hogy Schmitt Pál államfő plágiumbotrányának alakulása során a volt miniszterelnök Facebook-oldalán többször is erkölcsileg elítélte a doktori értekezés másolását, többek között úgy fogalmazott: "A 2006-os őszödi beszédem a tovább élő kádári hagyományokkal és a mutyikkal, féligazságokkal terhelt rendszerváltozással való szembenézés kísérlete volt. Schmitt Pál ügye ezzel szemben antiőszöd, a kádári hagyományok és a rendszerváltozás rossz hagyományainak folytatása."

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!