szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Nem fogadta el a szegedi közgyűlés csütörtökön az önkormányzati cégek tavalyi gazdálkodásáról szóló beszámolóit, illetve az idei évre készített üzleti terveit. Egyedüli kivételként az Ingatlankezelő és Vagyongazdálkodó Zrt. beszámolója kapta meg a minősített többséget, ezzel a cég a városnak osztalék formájában 300 millió forintot fizet vissza, amit korábban egy beruházáshoz kapcsolódó ingatlan-adásvételkor kapott.

Az előterjesztéseket Farkas Lászlónak, a pénzügyi bizottság elnökének kivételével a Fidesz-KDNP-frakció tagjai és Keresztúri Farkas Csaba jobbikos képviselő támogatták, a szocialista képviselők és a Szabad Város Egyesület tagjai ellene szavaztak.

A közgyűlést követő sajtótájékoztatón Botka László (MSZP) polgármester azt mondta: a közgyűlésen megdőlt az elmúlt két évben kialakult rendszer, amely szerint a tizennégy tagú Fidesz-KDNP-frakció az egy jobbikos képviselő segítségével biztosította az önkormányzati cégekkel kapcsolatos döntésekhez szükséges többséget a 29 fős testületben.

A politikus emlékeztetett, hogy a 2010-es választások után a hatékonyságra hivatkozva a közgyűlés fideszes-jobbikos többsége egy kivételével lecserélte az önkormányzati cégek vezetőit. A benyújtott beszámolók alapján azonban kiderült, hogy a várt javulás nem következett be, sőt jelentősen - összességében több százmillió forinttal - nőtt a cégek által igénybe vett szolgáltatások költsége.

A cégek beszámolóit és üzleti terveit a közgyűlés a június 22-i rendkívüli ülésén fogadhatja el - mondta a polgármester. Hozzátette: addig folyamatosan egyeztetnek a lakosságnak közszolgáltatásokat nyújtó, összességében körülbelül 200 milliárd forintnyi önkormányzati vagyont kezelő cégek tevékenységéről.

Bohács Zsolt, a Fidesz-KDNP frakcióvezetője úgy fogalmazott: a közgyűlés "nem volt teljes siker" a képviselőcsoport számára.

A politikus szerint a cégek beszámolóinak és üzleti terveinek többsége megfelelő volt, az IKV Zrt. és - a korábbi évek csekély nyereségével szemben az idei évre veszteséget tervező - Szegedi Közlekedési Kft. esetében pedig a fideszes képviselők is támogatták, hogy új előterjesztések készüljenek.

Az önkormányzati cégek a május 31-i határidőig teljesítik a cégbírósággal szembeni adatszolgáltatási kötelezettségüket, a rendkívüli közgyűlés után pedig pótolják a beszámolókat – ígérte.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!